Kulinarny hit 2022. Retro kuchnia w odchudzonej wersji

Może jesteśmy nowościami? A może czas pandemii sprawił, że szukamy bezpiecznych, znanych smaków, które pozwalają nam wrócić do beztroskich, szczęśliwych czasów dzieciństwa? Już w ubiegłym roku widać było, że "babcina kuchnia" wraca do łask. Zdaniem kulinarnych ekspertów w 2022 roku będzie to jeden z najważniejszych trendów żywieniowych.

zrazyKunsztowne zrazy to chluba wielu naszych babć i dziadków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"
Magda Bukowska

Nie będziemy jednak ślepo odtwarzać dawnych receptur, tylko poddamy je modyfikacjom, tak by były lżejsze i zdrowsze. Jak to zrobić? O to kilka naszych propozycji, jak odchudzić najcięższe z polskich dań tak kochanych przez naszych dziadków.

Grochówka light

Jedną z najbardziej znanych polskich zup jest grochówka. To zupa ciężka, ale jednocześnie bardzo smaczna. Jak ją zrobić, by była lżejsza? Oto nasz pomysł.

Potrzebujemy: szklankę łuskanego grochu, szklankę soczewicy, włoszczyznę, dwie piersi z kurczaka (zamiast tłustych mięs, boczku i kiełbasy), szklankę kaszy pęczak, majeranek, czosnek, cebulę, olej, sól i pieprz. Czosnek i cebulę kroimy drobno i razem z pokrojonymi w kostkę piersiami z kurczaka podsmażamy na oleju. Groch i soczewicę wrzucamy do garnka, dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, kaszę oraz podsmażony czosnek z cebulą i mięsem. Wszystko zalewamy woda i gotujemy, aż groch zmięknie. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Podajemy od razu.

Danie jednogarnkowe w kwadrans. Pomysł na szybki i syty obiad z makaronem

Sałatka jarzynowa

Sałatka warzywna to absolutna klasyka. Dziś kojarzy się nam przede wszystkim z Bożym Narodzeniem, ale jeszcze dwadzieścia lat temu, była jedną z najczęściej serwowanych w Polsce sałatek. Jest pyszna, ale, dzięki majonezowi, także bardzo ciężka i tłusta. Nie straci jednak na smaku, jeśli majonez zastąpimy jogurtem.

Składniki: dwie duże marchewki, duża pietruszka, pół selera, młody por, kilka marynowanych pieczarek, natka pietruszki, ogórek kiszony, jogurt naturalny, sól i pieprz. Marchewkę, selera i pietruszkę gotujemy do miękkości. Obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak pozostałe warzywa. Wrzucamy je do miski, dodajemy posiekany koperek, posiekane grzyby i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i pozostawiamy na kilkanaście minut w lodówce.

Bigos

W polskiej kuchni znajdziemy wiele charakterystycznych dla niej dań, ale bigos zajmuje chyba pierwsze miejsce. Ta mieszanina kapusty z wędlinami to symbol kuchni naszych dziadków w zimowym wydaniu. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez tej potrawy. Trzeba jednak pamiętać, że jest ona bardzo tłusta i ciężkostrawna. Można ją jednak trochę odchudzić.

Potrzebujemy: pół główki białej kapusty, dwie szklanki kapusty kiszonej, kawałek szynki drobiowej, kawałek kiełbasy z drobiu, pierś z indyka, kilka suszonych grzybów, kilka suszonych śliwek, olej, majeranek, ziarna jałowca, pieprz, sól. Szynkę, kiełbasę i pierś z indyka kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy wszystko na oleju. Kapusty siekamy. Grzyby moczymy w wodzie, siekamy, a wodę zostawiamy. Wszystkie składniki przekładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy, posiekane grzyby i wodę z moczenia ich oraz śliwki. Bigos dusimy, mieszając, co najmniej godzinę. Będzie świeży i smaczny.

Smażona ryba

Powinniśmy jeść więcej ryb – to zdanie słyszymy na każdym kroku. Nasze babcie też to mówiły i gdy tylko udało im się rybkę upolować, serwowały nam smażone dorsze, śledzie czy pstrągi. Oczywiście w panierce, która nasiąkała smalcem, masłem lub olejem. Żeby odchudzić to danie wystarczy, że zrezygnujemy z panierki. Możemy jednak pójść krok dalej i zamiast na patelni przygotować ryby w piekarniku.

Składniki: filety z dorsza, oliwa z oliwek, cytryna, sól o pieprz. Filety myjemy i od razu osuszamy. Kroimy je na porcje, lekko solimy i posypujemy pieprzem. Skrapiamy z obu stron oliwą. Układamy filety na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut. Po wyjęciu doprawiamy sokiem z cytryny i podajemy z sałatą.

Zrazy zawijane

Kunsztowne zrazy to chluba wielu naszych babć i dziadków. Dziś mało kto poświęciłby czas, by takie danie przygotować. Nie dość, że wymagające dużo czasu, pracy i precyzji, to jeszcze ciężkie i tuczące. Jeśli jednak będziemy mieli chwilę, żeby pobawić się w kuchni, przygotujmy to danie w wersji light.

Potrzebujemy: kilka plasterków wołowiny z udźca, ogórek kiszony, świeży szpinak, szczypiorek, mąka ryżowa, masło klarowane, bulion warzywny, mielone chili, sól i pieprz. Mięso zbijamy tłuczkiem na grubość maksymalnie pół centymetra. Solimy je i oprószamy pieprzem. Ogórka kroimy w kostkę, szpinak i szczypiorek siekamy. Warzywa mieszamy, doprawimy chili. Na każdym płacie mięsa układamy warzywa, zawijamy zrazy tak, jak naleśniki i spinamy je wykałaczką. Obtaczamy w mące ryżowej, smażymy na maśle, przekładamy do dużego rondla. Wlewamy bulion i dusimy do miękkości.

Wybrane dla Ciebie
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀