Kulinarny hit 2022. Retro kuchnia w odchudzonej wersji

Może jesteśmy nowościami? A może czas pandemii sprawił, że szukamy bezpiecznych, znanych smaków, które pozwalają nam wrócić do beztroskich, szczęśliwych czasów dzieciństwa? Już w ubiegłym roku widać było, że "babcina kuchnia" wraca do łask. Zdaniem kulinarnych ekspertów w 2022 roku będzie to jeden z najważniejszych trendów żywieniowych.

zrazyKunsztowne zrazy to chluba wielu naszych babć i dziadków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"
Magda Bukowska
14

Nie będziemy jednak ślepo odtwarzać dawnych receptur, tylko poddamy je modyfikacjom, tak by były lżejsze i zdrowsze. Jak to zrobić? O to kilka naszych propozycji, jak odchudzić najcięższe z polskich dań tak kochanych przez naszych dziadków.

Grochówka light

Jedną z najbardziej znanych polskich zup jest grochówka. To zupa ciężka, ale jednocześnie bardzo smaczna. Jak ją zrobić, by była lżejsza? Oto nasz pomysł.

Potrzebujemy: szklankę łuskanego grochu, szklankę soczewicy, włoszczyznę, dwie piersi z kurczaka (zamiast tłustych mięs, boczku i kiełbasy), szklankę kaszy pęczak, majeranek, czosnek, cebulę, olej, sól i pieprz. Czosnek i cebulę kroimy drobno i razem z pokrojonymi w kostkę piersiami z kurczaka podsmażamy na oleju. Groch i soczewicę wrzucamy do garnka, dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, kaszę oraz podsmażony czosnek z cebulą i mięsem. Wszystko zalewamy woda i gotujemy, aż groch zmięknie. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Podajemy od razu.

Danie jednogarnkowe w kwadrans. Pomysł na szybki i syty obiad z makaronem

Sałatka jarzynowa

Sałatka warzywna to absolutna klasyka. Dziś kojarzy się nam przede wszystkim z Bożym Narodzeniem, ale jeszcze dwadzieścia lat temu, była jedną z najczęściej serwowanych w Polsce sałatek. Jest pyszna, ale, dzięki majonezowi, także bardzo ciężka i tłusta. Nie straci jednak na smaku, jeśli majonez zastąpimy jogurtem.

Składniki: dwie duże marchewki, duża pietruszka, pół selera, młody por, kilka marynowanych pieczarek, natka pietruszki, ogórek kiszony, jogurt naturalny, sól i pieprz. Marchewkę, selera i pietruszkę gotujemy do miękkości. Obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak pozostałe warzywa. Wrzucamy je do miski, dodajemy posiekany koperek, posiekane grzyby i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i pozostawiamy na kilkanaście minut w lodówce.

Bigos

W polskiej kuchni znajdziemy wiele charakterystycznych dla niej dań, ale bigos zajmuje chyba pierwsze miejsce. Ta mieszanina kapusty z wędlinami to symbol kuchni naszych dziadków w zimowym wydaniu. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez tej potrawy. Trzeba jednak pamiętać, że jest ona bardzo tłusta i ciężkostrawna. Można ją jednak trochę odchudzić.

Potrzebujemy: pół główki białej kapusty, dwie szklanki kapusty kiszonej, kawałek szynki drobiowej, kawałek kiełbasy z drobiu, pierś z indyka, kilka suszonych grzybów, kilka suszonych śliwek, olej, majeranek, ziarna jałowca, pieprz, sól. Szynkę, kiełbasę i pierś z indyka kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy wszystko na oleju. Kapusty siekamy. Grzyby moczymy w wodzie, siekamy, a wodę zostawiamy. Wszystkie składniki przekładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy, posiekane grzyby i wodę z moczenia ich oraz śliwki. Bigos dusimy, mieszając, co najmniej godzinę. Będzie świeży i smaczny.

Smażona ryba

Powinniśmy jeść więcej ryb – to zdanie słyszymy na każdym kroku. Nasze babcie też to mówiły i gdy tylko udało im się rybkę upolować, serwowały nam smażone dorsze, śledzie czy pstrągi. Oczywiście w panierce, która nasiąkała smalcem, masłem lub olejem. Żeby odchudzić to danie wystarczy, że zrezygnujemy z panierki. Możemy jednak pójść krok dalej i zamiast na patelni przygotować ryby w piekarniku.

Składniki: filety z dorsza, oliwa z oliwek, cytryna, sól o pieprz. Filety myjemy i od razu osuszamy. Kroimy je na porcje, lekko solimy i posypujemy pieprzem. Skrapiamy z obu stron oliwą. Układamy filety na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut. Po wyjęciu doprawiamy sokiem z cytryny i podajemy z sałatą.

Zrazy zawijane

Kunsztowne zrazy to chluba wielu naszych babć i dziadków. Dziś mało kto poświęciłby czas, by takie danie przygotować. Nie dość, że wymagające dużo czasu, pracy i precyzji, to jeszcze ciężkie i tuczące. Jeśli jednak będziemy mieli chwilę, żeby pobawić się w kuchni, przygotujmy to danie w wersji light.

Potrzebujemy: kilka plasterków wołowiny z udźca, ogórek kiszony, świeży szpinak, szczypiorek, mąka ryżowa, masło klarowane, bulion warzywny, mielone chili, sól i pieprz. Mięso zbijamy tłuczkiem na grubość maksymalnie pół centymetra. Solimy je i oprószamy pieprzem. Ogórka kroimy w kostkę, szpinak i szczypiorek siekamy. Warzywa mieszamy, doprawimy chili. Na każdym płacie mięsa układamy warzywa, zawijamy zrazy tak, jak naleśniki i spinamy je wykałaczką. Obtaczamy w mące ryżowej, smażymy na maśle, przekładamy do dużego rondla. Wlewamy bulion i dusimy do miękkości.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie