Co można zrobić z kapusty kiszonej?

Kiszona kapusta jest niezwykle smaczna i bardzo zdrowa. Zawiera mnóstwo witamin, które mają wpływ na oczyszczenie organizmu oraz na poprawę odporności. Jest niskokaloryczna, więc nawet osoby na diecie odchudzającej mogą bezpiecznie wprowadzić ją do swojego menu. Możesz zrobić z niej nie tylko bigos, surówkę i farsz do uszek czy pierogów wigilijnych. Okazuje się, że można wykonać z niej nawet deser! Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na dania z kapustą kiszoną w roli głównej.

Kiszona kapustaWarto próbować różnych połączeń z kapustą kiszoną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©photocrew - stock.adobe.com

Staropolski kapuśniak

Składniki:

  • 50 dag kości do gotowania,
  • 25 dag warzyw z włoszczyzny,
  • 30 dag kiszonej kapusty,
  • 2 l wody,
  • 2 dag suszonych grzybów,
  • 5 dag śliwkowych powideł,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 2 dag mąki,
  • jałowiec, sól, cukier.

Przygotowanie:

  1. Na kościach i włoszczyźnie gotujemy wywar. Kapustę zalewamy tym wywarem i gotujemy do miękkości.
  2. Suszone grzyby gotujemy i kroimy w paski. Do kapusty dodajemy grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Potem dorzucamy powidła.
  3. Z tłuszczu i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy ją do kapusty, przyprawiamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Kapuśniak podajemy z ziemniakami.

Czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej?

Zasmażana kapusta kiszona

Składniki:

  • 600 g kiszonej kapusty,
  • 3 łyżki smalcu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka kminku mielonego,
  • sól, pieprz i cukier.

Przygotowanie:

  1. Kapustę odciskamy, ale nie wylewamy soku. Siekamy ją na grubsze kawałki. Zalewamy ją znów kwasem i dodajemy do niej szklankę wody. Przyprawiamy i dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 50 minut.
  2. Cebulę siekamy i wykładamy na rozgrzany na patelni smalec. Dodajemy mąkę i razem podsmażamy przez 3 minuty.
  3. Mieszamy zasmażkę z kilkoma łyżkami wody z gotowania kapusty. Zawartość patelni dodajemy do kapusty i dusimy przez chwilę razem.
  4. Doprawiamy do smaku.

Staropolski bigos

Składniki:

  • 1 kg dowolnych pieczonych mięs,
  • 0,5 kg wybranej wędliny, np. wędzony boczek, kiełbasa,
  • 2 kg kiszonej kapusty,
  • 5 dag suszonych grzybów,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 5 dag słoniny,
  • 1 szkl. czerwonego wina wytrawnego,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • 1 cebula,
  • 5 suszonych śliwek,
  • kilka liści laurowych, po kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego,
  • cukier, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wrzucamy wędzony boczek i podsmażamy go. Dodajemy do niego pokrojoną cebulę, a potem kiszoną kapustę – można ją wcześniej posiekać. Potem dorzucamy pokrojone mięso i wędliny oraz namoczone suszone grzyby wraz z wodą.
  2. Dodajemy posiekane suszone śliwki oraz przyprawy. Całość gotujemy do miękkości kapusty. Wyłączamy i przemrażamy.
  3. Następnego dnia znów zagotowujemy, dolewamy wino i ponownie odstawiamy do przemrożenia. Trzeciego dnia bigos będzie gotowy.

Bounty z kapustą kiszoną

Składniki na ciasto:

  • 170 g masła,
  • 1 i 1/3 szkl. cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 szkl. mąki,
  • ¾ szkl. kakao,
  • 2/3 szkl. wiórek kokosowych,
  • 1 szkl. kiszonej kapusty – wcześniej przepłukanej, odciśniętej i drobno posiekanej,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 szkl. wody.

Składniki na masę:

  • 200 g masła,
  • ½ l mleka,
  • ½ szkl. cukru,
  • 250 g wiórek kokosowych.

Składniki na polewę:

  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżki śmietany kremówki.

Przygotowanie:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól i sodę mieszamy razem w misce. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Potem dodajemy do niej po jednym jajku.
  2. Miksujemy, etapami dosypując suche składniki i dolewając wodę. Następnie dodajemy kapustę i wiórki, delikatnie mieszamy.
  3. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy przez 55 minut w 180 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  4. Studzimy i przekrajamy na 2-3 blaty.
  5. Przygotowujemy masę kokosową. Mleko zagotowujemy z cukrem. Wsypujemy do niego kokos i gotujemy do momentu zgęstnienia.
  6. Do gorącej masy dodajemy masło pokrojone na kawałki i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy ją i przekładamy nią poszczególne blaty ciasta, zostawiając wierzch bez masy.
  7. Przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy, dodając śmietankę. Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta i rozsmarowujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Fuczki, czyli racuchy z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 2 szkl. mąki,
  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 2 jajka,
  • 1 szkl. mleka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • kwaśna śmietana do podania.

Przygotowanie:

  1. Kapustę gotujemy do miękkości, dodając do niej nieco soli. Odciskamy ją dokładnie. Z mąki, jajek i mleka robimy ciasto naleśnikowe.
  2. Mieszamy je z kapustą i doprawiamy. Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy racuchy na gorący olej.
  3. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Warto próbować różnych połączeń z kapustą kiszoną, które czasem mogą wydawać się dziwne, ale koniec końców okazują się wyjątkowo smaczne.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu