Co można zrobić z kapusty kiszonej?
Kiszona kapusta jest niezwykle smaczna i bardzo zdrowa. Zawiera mnóstwo witamin, które mają wpływ na oczyszczenie organizmu oraz na poprawę odporności. Jest niskokaloryczna, więc nawet osoby na diecie odchudzającej mogą bezpiecznie wprowadzić ją do swojego menu. Możesz zrobić z niej nie tylko bigos, surówkę i farsz do uszek czy pierogów wigilijnych. Okazuje się, że można wykonać z niej nawet deser! Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na dania z kapustą kiszoną w roli głównej.
Staropolski kapuśniak
Składniki:
- 50 dag kości do gotowania,
- 25 dag warzyw z włoszczyzny,
- 30 dag kiszonej kapusty,
- 2 l wody,
- 2 dag suszonych grzybów,
- 5 dag śliwkowych powideł,
- 4 dag tłuszczu,
- 2 dag mąki,
- jałowiec, sól, cukier.
Przygotowanie:
- Na kościach i włoszczyźnie gotujemy wywar. Kapustę zalewamy tym wywarem i gotujemy do miękkości.
- Suszone grzyby gotujemy i kroimy w paski. Do kapusty dodajemy grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Potem dorzucamy powidła.
- Z tłuszczu i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy ją do kapusty, przyprawiamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Kapuśniak podajemy z ziemniakami.
Czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej?
Zasmażana kapusta kiszona
Składniki:
- 600 g kiszonej kapusty,
- 3 łyżki smalcu,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżeczka kminku mielonego,
- sól, pieprz i cukier.
Przygotowanie:
- Kapustę odciskamy, ale nie wylewamy soku. Siekamy ją na grubsze kawałki. Zalewamy ją znów kwasem i dodajemy do niej szklankę wody. Przyprawiamy i dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 50 minut.
- Cebulę siekamy i wykładamy na rozgrzany na patelni smalec. Dodajemy mąkę i razem podsmażamy przez 3 minuty.
- Mieszamy zasmażkę z kilkoma łyżkami wody z gotowania kapusty. Zawartość patelni dodajemy do kapusty i dusimy przez chwilę razem.
- Doprawiamy do smaku.
Staropolski bigos
Składniki:
- 1 kg dowolnych pieczonych mięs,
- 0,5 kg wybranej wędliny, np. wędzony boczek, kiełbasa,
- 2 kg kiszonej kapusty,
- 5 dag suszonych grzybów,
- 2 łyżki smalcu,
- 5 dag słoniny,
- 1 szkl. czerwonego wina wytrawnego,
- 2 kwaśne jabłka,
- 1 cebula,
- 5 suszonych śliwek,
- kilka liści laurowych, po kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego,
- cukier, sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Do dużego garnka wrzucamy wędzony boczek i podsmażamy go. Dodajemy do niego pokrojoną cebulę, a potem kiszoną kapustę – można ją wcześniej posiekać. Potem dorzucamy pokrojone mięso i wędliny oraz namoczone suszone grzyby wraz z wodą.
- Dodajemy posiekane suszone śliwki oraz przyprawy. Całość gotujemy do miękkości kapusty. Wyłączamy i przemrażamy.
- Następnego dnia znów zagotowujemy, dolewamy wino i ponownie odstawiamy do przemrożenia. Trzeciego dnia bigos będzie gotowy.
Bounty z kapustą kiszoną
Składniki na ciasto:
- 170 g masła,
- 1 i 1/3 szkl. cukru,
- 3 jajka,
- 2 szkl. mąki,
- ¾ szkl. kakao,
- 2/3 szkl. wiórek kokosowych,
- 1 szkl. kiszonej kapusty – wcześniej przepłukanej, odciśniętej i drobno posiekanej,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- ¼ łyżeczki soli,
- 1 szkl. wody.
Składniki na masę:
- 200 g masła,
- ½ l mleka,
- ½ szkl. cukru,
- 250 g wiórek kokosowych.
Składniki na polewę:
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady,
- 4 łyżki śmietany kremówki.
Przygotowanie:
- Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól i sodę mieszamy razem w misce. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Potem dodajemy do niej po jednym jajku.
- Miksujemy, etapami dosypując suche składniki i dolewając wodę. Następnie dodajemy kapustę i wiórki, delikatnie mieszamy.
- Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy przez 55 minut w 180 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
- Studzimy i przekrajamy na 2-3 blaty.
- Przygotowujemy masę kokosową. Mleko zagotowujemy z cukrem. Wsypujemy do niego kokos i gotujemy do momentu zgęstnienia.
- Do gorącej masy dodajemy masło pokrojone na kawałki i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy ją i przekładamy nią poszczególne blaty ciasta, zostawiając wierzch bez masy.
- Przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy, dodając śmietankę. Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta i rozsmarowujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Fuczki, czyli racuchy z kiszoną kapustą
Składniki:
- 2 szkl. mąki,
- 1,5 kg kiszonej kapusty,
- 2 jajka,
- 1 szkl. mleka,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- kwaśna śmietana do podania.
Przygotowanie:
- Kapustę gotujemy do miękkości, dodając do niej nieco soli. Odciskamy ją dokładnie. Z mąki, jajek i mleka robimy ciasto naleśnikowe.
- Mieszamy je z kapustą i doprawiamy. Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy racuchy na gorący olej.
- Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Warto próbować różnych połączeń z kapustą kiszoną, które czasem mogą wydawać się dziwne, ale koniec końców okazują się wyjątkowo smaczne.