WAŻNE
TERAZ

Zełenski zgodził się na wybory, ale ma warunek

Co można zrobić z kapusty kiszonej?

Kiszona kapusta jest niezwykle smaczna i bardzo zdrowa. Zawiera mnóstwo witamin, które mają wpływ na oczyszczenie organizmu oraz na poprawę odporności. Jest niskokaloryczna, więc nawet osoby na diecie odchudzającej mogą bezpiecznie wprowadzić ją do swojego menu. Możesz zrobić z niej nie tylko bigos, surówkę i farsz do uszek czy pierogów wigilijnych. Okazuje się, że można wykonać z niej nawet deser! Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na dania z kapustą kiszoną w roli głównej.

Kiszona kapustaWarto próbować różnych połączeń z kapustą kiszoną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©photocrew - stock.adobe.com

Staropolski kapuśniak

Składniki:

  • 50 dag kości do gotowania,
  • 25 dag warzyw z włoszczyzny,
  • 30 dag kiszonej kapusty,
  • 2 l wody,
  • 2 dag suszonych grzybów,
  • 5 dag śliwkowych powideł,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 2 dag mąki,
  • jałowiec, sól, cukier.

Przygotowanie:

  1. Na kościach i włoszczyźnie gotujemy wywar. Kapustę zalewamy tym wywarem i gotujemy do miękkości.
  2. Suszone grzyby gotujemy i kroimy w paski. Do kapusty dodajemy grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Potem dorzucamy powidła.
  3. Z tłuszczu i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy ją do kapusty, przyprawiamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Kapuśniak podajemy z ziemniakami.

Czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej?

Zasmażana kapusta kiszona

Składniki:

  • 600 g kiszonej kapusty,
  • 3 łyżki smalcu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka kminku mielonego,
  • sól, pieprz i cukier.

Przygotowanie:

  1. Kapustę odciskamy, ale nie wylewamy soku. Siekamy ją na grubsze kawałki. Zalewamy ją znów kwasem i dodajemy do niej szklankę wody. Przyprawiamy i dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 50 minut.
  2. Cebulę siekamy i wykładamy na rozgrzany na patelni smalec. Dodajemy mąkę i razem podsmażamy przez 3 minuty.
  3. Mieszamy zasmażkę z kilkoma łyżkami wody z gotowania kapusty. Zawartość patelni dodajemy do kapusty i dusimy przez chwilę razem.
  4. Doprawiamy do smaku.

Staropolski bigos

Składniki:

  • 1 kg dowolnych pieczonych mięs,
  • 0,5 kg wybranej wędliny, np. wędzony boczek, kiełbasa,
  • 2 kg kiszonej kapusty,
  • 5 dag suszonych grzybów,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 5 dag słoniny,
  • 1 szkl. czerwonego wina wytrawnego,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • 1 cebula,
  • 5 suszonych śliwek,
  • kilka liści laurowych, po kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego,
  • cukier, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wrzucamy wędzony boczek i podsmażamy go. Dodajemy do niego pokrojoną cebulę, a potem kiszoną kapustę – można ją wcześniej posiekać. Potem dorzucamy pokrojone mięso i wędliny oraz namoczone suszone grzyby wraz z wodą.
  2. Dodajemy posiekane suszone śliwki oraz przyprawy. Całość gotujemy do miękkości kapusty. Wyłączamy i przemrażamy.
  3. Następnego dnia znów zagotowujemy, dolewamy wino i ponownie odstawiamy do przemrożenia. Trzeciego dnia bigos będzie gotowy.

Bounty z kapustą kiszoną

Składniki na ciasto:

  • 170 g masła,
  • 1 i 1/3 szkl. cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 szkl. mąki,
  • ¾ szkl. kakao,
  • 2/3 szkl. wiórek kokosowych,
  • 1 szkl. kiszonej kapusty – wcześniej przepłukanej, odciśniętej i drobno posiekanej,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 szkl. wody.

Składniki na masę:

  • 200 g masła,
  • ½ l mleka,
  • ½ szkl. cukru,
  • 250 g wiórek kokosowych.

Składniki na polewę:

  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżki śmietany kremówki.

Przygotowanie:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól i sodę mieszamy razem w misce. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Potem dodajemy do niej po jednym jajku.
  2. Miksujemy, etapami dosypując suche składniki i dolewając wodę. Następnie dodajemy kapustę i wiórki, delikatnie mieszamy.
  3. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy przez 55 minut w 180 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  4. Studzimy i przekrajamy na 2-3 blaty.
  5. Przygotowujemy masę kokosową. Mleko zagotowujemy z cukrem. Wsypujemy do niego kokos i gotujemy do momentu zgęstnienia.
  6. Do gorącej masy dodajemy masło pokrojone na kawałki i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy ją i przekładamy nią poszczególne blaty ciasta, zostawiając wierzch bez masy.
  7. Przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy, dodając śmietankę. Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta i rozsmarowujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Fuczki, czyli racuchy z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 2 szkl. mąki,
  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 2 jajka,
  • 1 szkl. mleka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • kwaśna śmietana do podania.

Przygotowanie:

  1. Kapustę gotujemy do miękkości, dodając do niej nieco soli. Odciskamy ją dokładnie. Z mąki, jajek i mleka robimy ciasto naleśnikowe.
  2. Mieszamy je z kapustą i doprawiamy. Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy racuchy na gorący olej.
  3. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Warto próbować różnych połączeń z kapustą kiszoną, które czasem mogą wydawać się dziwne, ale koniec końców okazują się wyjątkowo smaczne.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥