Sebastian Lubera

Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem

Dekonstrukcje w kuchni to trend, który nie musi kojarzyć się tylko z finezjami kuchni molekularnej. Okazuje się, że po siekanych gołąbkach, czas na ryżowe kule, które wykorzystują składniki zbliżone do gołąbków, a to jednak zaskakujące, inne danie. Ugotujesz? Listę składników znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 100 g ryżu długoziarnistego,
  • 400 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1/3 szkl. natki pietruszki - posiekanej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 40 g bułki pszennej - namoczona w mleku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Reszta składników:

  • 300 g kapusty włoskiej,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1/2 pora - biała część,
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki
  • 500 g passaty pomidorowej,
  • 1 l bulionu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżka suszonego majeranku.
Więcej wideo
Kiedy piekę Anielskie Oczy, nie zostaje po nich ani jeden okruszek. Ulubione ciasteczka całej rodzinyKiedy piekę Anielskie Oczy, nie zostaje po nich ani jeden okruszek. Ulubione ciasteczka całej rodziny
Zrób warstwową sałatkę drwala, a obiad nie będzie potrzebny. Każdy będzie chciał jeść tylko jąZrób warstwową sałatkę drwala, a obiad nie będzie potrzebny. Każdy będzie chciał jeść tylko ją
Modne rożki pod Powązkami. Mało kogo stać na dużą porcjęModne rożki pod Powązkami. Mało kogo stać na dużą porcję
Do kolorowej sałatki dorzucam włoskie pierożki. Każdy dopytuje o dokładny przepisDo kolorowej sałatki dorzucam włoskie pierożki. Każdy dopytuje o dokładny przepis
Warstwowe ciasto Kilimandżaro. Każdy poziom ma coś ciekawego do zaoferowaniaWarstwowe ciasto Kilimandżaro. Każdy poziom ma coś ciekawego do zaoferowania
W Halloween serwuję brownie w przerażającym wydaniu. Ciasto mumia nigdy nie zawodziW Halloween serwuję brownie w przerażającym wydaniu. Ciasto mumia nigdy nie zawodzi
Mortadela z kurczaka z pistacjami. Domową wędlinę zrobisz w butelceMortadela z kurczaka z pistacjami. Domową wędlinę zrobisz w butelce
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości