Dekonstrukcje w kuchni to trend, który nie musi kojarzyć się tylko z finezjami kuchni molekularnej. Okazuje się, że po siekanych gołąbkach, czas na ryżowe kule, które wykorzystują składniki zbliżone do gołąbków, a to jednak zaskakujące, inne danie. Ugotujesz? Listę składników znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 100 g ryżu długoziarnistego,
- 400 g mielonego mięsa z indyka,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 1/3 szkl. natki pietruszki - posiekanej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 40 g bułki pszennej - namoczona w mleku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Reszta składników:
- 300 g kapusty włoskiej,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1/2 pora - biała część,
- 1 marchewka,
- 1 korzeń pietruszki
- 500 g passaty pomidorowej,
- 1 l bulionu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżka suszonego majeranku.