Ekspresowe risotto pieczarkowe

Risotto to szybkie i bardzo smaczne danie na obiad lub kolację. Przygotowanie go jest bardzo proste.

Risotto pieczarkoweRisotto pieczarkowe
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 cebule
  • 20 dag ryżu długoziarnistego
  • 1 szklanka bulionu
  • 40 dag pieczarek
  • 10 dag buczku wędzonego
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki oleju
  • natka pietruszki

Przepis

  • Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pieczarki obrać, umyć i pokroić.
  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i dusić, dolewając trochę bulionu.
  • Pomidory zanurzyć w wrzątku, zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Boczek również pokroić w kostkę i podsmażyć, by tłuszcz się wytopił.
  • Pomidory i boczek wymieszać, wlać pozostały bulion i zagotować.
  • Gorący ryż wymieszać z pieczarkami i pomidorami, posypać natką pietruszką.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja