Sałatka kaszubska. Doskonała na kolację
Jeśli macie ochotę na coś pysznego na kolację lub spotkanie ze znajomymi, sałatka ryżowa zawsze będzie dobrym pomysłem. Możecie do niej dodać swoje ulubione składniki lub to, co akurat macie w lodówce. Proponujemy wersję z żółtym serem, jajkami i korniszonami. Palce lizać!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki konserwowe i jabłko pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski. Dodać około 9 łyżek majonezu i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Sałatkę wyłożyć do przezroczystej miski. Wierzch sałatki wyrównać i posmarować pozostałym majonezem. Następnie posypać słodką mieloną papryką i pokrojonym szczypiorkiem. Schłodzić w lodówce.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl