Sałatka kaszubska. Doskonała na kolację

Jeśli macie ochotę na coś pysznego na kolację lub spotkanie ze znajomymi, sałatka ryżowa zawsze będzie dobrym pomysłem. Możecie do niej dodać swoje ulubione składniki lub to, co akurat macie w lodówce. Proponujemy wersję z żółtym serem, jajkami i korniszonami. Palce lizać!

Sałatka z ryżem i jajkamiSałatka z ryżem i jajkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 woreczki ryżu
  • 4 jajka
  • 10 dag żółtego sera
  • 20 dag ogórków konserwowych
  • 1 jabłko
  • ok. 12 łyżek majonezu
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • szczypiorek

Przepis

  • Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki konserwowe i jabłko pokroić w kostkę.
  • Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski. Dodać około 9 łyżek majonezu i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Sałatkę wyłożyć do przezroczystej miski. Wierzch sałatki wyrównać i posmarować pozostałym majonezem. Następnie posypać słodką mieloną papryką i pokrojonym szczypiorkiem. Schłodzić w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja