Sałatka z tuńczyka i ryżu brązowego
Smaczna i szybka sałatka z tuńczykiem, ryżem i jajkami. Idealnie nadaje się na każdą okazję. Warto wypróbować.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ryż gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu,tylko przed wrzuceniem do gorącej wody, płuczemy go zimną (zapobiegnie to jego sklejeniu),jajka kroimy w drobną kosteczkę, tak samo ogórki.
- Pora kroimy w cienkie półksiężyce (piórka), lekko solimy i odstawiamy, aby zmiękł. Jeśli używamy cebuli, to wcześniejsze solenie nie jest konieczne.
- Po przygotowaniu wszystkich składników łączymy je razem, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
- Sałatka jest gotowa do spożycia od razu po przyrządzeniu, ale będzie lepsza, jeśli ją trochę schłodzimy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl