Trwa ładowanie...

Hiszpańska paella krok po kroku

Paella to tradycyjna potrawa hiszpańska, pochodząca wprost z Walencji. Występuje w licznych wersjach, lecz zawsze jej głównym składnikiem jest ryż z dodatkiem szafranu, podsmażany oraz gotowany na specjalnej metalowej patelni z dwoma uchwytami (tzw. paellera, bądź paella). W zależności od wersji, paella może dodatkowo zawierać owoce morza, różne warzywa albo mięso z królika lub z drobiu.

PaellaPaellaŹródło: Pexels
d2ckt1y
d2ckt1y

Paella jest ulubionym daniem Hiszpanów, niezwykle aromatyczna, sycąca, pełna różnorakich smaków. Z reguły serwowana, jako danie główne, stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia, dlatego warto przyrządzić ją również w polskiej kuchni. Sprawdźcie, jak łatwo przygotować tradycyjną hiszpańską paellę.

Do przygotowania paelli wykorzystywany jest ryż o krótkich, okrągłych ziarnach. Specjalne hiszpańskie odmiany to bomba oraz senia, jednak w Polsce są niestety drogie. Polecam więc zastąpić je ryżem do risotto (np. arborio lub carnaroli), który sprawdza się równie dobrze.

Jak zrobić paellę w domu?

Składniki (dla 4 porcji):

  • ryż (może być do risotto) 200 g,
  • pierś kurczaka bez skóry 200 g
  • krewetki 120 g (4 sztuki),
  • zielony groszek 100 g (2/3 szklanki),
  • cebula 100 g (1 sztuka),
  • czosnek 10 g (2 ząbki czosnku),
  • bulion warzywny 750 ml (3 szklanki),
  • papryka czerwona 220 g (1 sztuka),
  • oliwa z oliwek 36 ml (3 łyżki),
  • cytryna 90 g (1 sztuka),
  • mieszanka mrożonych owoców morza 100 g.
d2ckt1y

Przyprawy:

  • szafran,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • papryka wędzona,
  • papryka ostra,
  • kurkuma.

Do przygotowania paelli potrzebne również będą:

  • duża patelnia,
  • kuchenka,
  • folia aluminiowa,
  • praska do czosnku,
  • miska,
  • mała miseczka.

Wykonanie:

  1. Pierś z kurczaka płuczemy, następnie osuszamy i wyrzucamy błonki. Kroimy je w kostkę, sypiemy solą i pieprzem. Paprykę płuczemy, osuszamy, wyrzucamy gniazdo nasienne, następnie kroimy w bardzo małą kostkę. Z krewetek usuwamy jelita. Rozmrażamy owoce morza.
  2. Podgrzewamy bulion. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwę z oliwek. Po czym obsmażamy krewetki z każdej strony i odkładamy na bok.
  3. Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy kurczaka i podsmażamy go z każdej strony. Po czym przekładamy go do miski.
  4. Na patelni rozgrzewamy jeszcze jedną łyżkę oliwy z oliwek, następnie dodajemy cebulę. Przesmażamy ją do zeszklenia (ok. 3-4 min) i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 min dorzucamy paprykę i zielony groszek. Całość mieszamy i smażymy ok. 5 min.
  5. Dodajemy ryż, 2 nitki szafranu, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/2 łyżeczki papryki wędzonej. Ponownie mieszamy i podsmażamy przez ok. 3 min.
  6. Do mieszanki na patelni dodajemy kurczaka oraz wlewamy bulion. Doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy ogień na średni. Gotujemy ok. 10 min, bez mieszania. Następnie dodajemy (kładziemy - ale nie mieszamy) rozmrożone owoce morza oraz krewetki.
  7. Patelnię przykrywamy folią aluminiową i dusimy ok. 5 min. Odstawiamy patelnię na bok, ale folię zdejmujemy dopiero po ok. 2 min.

Tak przygotowane danie podajemy z kawałkami cytryny. Paella powinna być podawana wprost z naczynia w którym została przygotowana.

d2ckt1y

Hiszpanie chcąc aby paella była bardziej żółta stosują pewien trik: dodają "colorante alimentario" - żółty barwnik spożywczy, który dodatkowo podsyca kolor

Jak ugotować ryż na sypko?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2ckt1y
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ckt1y
Więcej tematów