Hiszpańska paella krok po kroku
Paella to tradycyjna potrawa hiszpańska, pochodząca wprost z Walencji. Występuje w licznych wersjach, lecz zawsze jej głównym składnikiem jest ryż z dodatkiem szafranu, podsmażany oraz gotowany na specjalnej metalowej patelni z dwoma uchwytami (tzw. paellera, bądź paella). W zależności od wersji, paella może dodatkowo zawierać owoce morza, różne warzywa albo mięso z królika lub z drobiu.
Paella jest ulubionym daniem Hiszpanów, niezwykle aromatyczna, sycąca, pełna różnorakich smaków. Z reguły serwowana, jako danie główne, stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia, dlatego warto przyrządzić ją również w polskiej kuchni. Sprawdźcie, jak łatwo przygotować tradycyjną hiszpańską paellę.
Do przygotowania paelli wykorzystywany jest ryż o krótkich, okrągłych ziarnach. Specjalne hiszpańskie odmiany to bomba oraz senia, jednak w Polsce są niestety drogie. Polecam więc zastąpić je ryżem do risotto (np. arborio lub carnaroli), który sprawdza się równie dobrze.
Jak zrobić paellę w domu?
Składniki (dla 4 porcji):
- ryż (może być do risotto) 200 g,
- pierś kurczaka bez skóry 200 g
- krewetki 120 g (4 sztuki),
- zielony groszek 100 g (2/3 szklanki),
- cebula 100 g (1 sztuka),
- czosnek 10 g (2 ząbki czosnku),
- bulion warzywny 750 ml (3 szklanki),
- papryka czerwona 220 g (1 sztuka),
- oliwa z oliwek 36 ml (3 łyżki),
- cytryna 90 g (1 sztuka),
- mieszanka mrożonych owoców morza 100 g.
Przyprawy:
- szafran,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- papryka wędzona,
- papryka ostra,
- kurkuma.
Do przygotowania paelli potrzebne również będą:
- duża patelnia,
- kuchenka,
- folia aluminiowa,
- praska do czosnku,
- miska,
- mała miseczka.
Wykonanie:
- Pierś z kurczaka płuczemy, następnie osuszamy i wyrzucamy błonki. Kroimy je w kostkę, sypiemy solą i pieprzem. Paprykę płuczemy, osuszamy, wyrzucamy gniazdo nasienne, następnie kroimy w bardzo małą kostkę. Z krewetek usuwamy jelita. Rozmrażamy owoce morza.
- Podgrzewamy bulion. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwę z oliwek. Po czym obsmażamy krewetki z każdej strony i odkładamy na bok.
- Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy kurczaka i podsmażamy go z każdej strony. Po czym przekładamy go do miski.
- Na patelni rozgrzewamy jeszcze jedną łyżkę oliwy z oliwek, następnie dodajemy cebulę. Przesmażamy ją do zeszklenia (ok. 3-4 min) i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 min dorzucamy paprykę i zielony groszek. Całość mieszamy i smażymy ok. 5 min.
- Dodajemy ryż, 2 nitki szafranu, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/2 łyżeczki papryki wędzonej. Ponownie mieszamy i podsmażamy przez ok. 3 min.
- Do mieszanki na patelni dodajemy kurczaka oraz wlewamy bulion. Doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy ogień na średni. Gotujemy ok. 10 min, bez mieszania. Następnie dodajemy (kładziemy - ale nie mieszamy) rozmrożone owoce morza oraz krewetki.
- Patelnię przykrywamy folią aluminiową i dusimy ok. 5 min. Odstawiamy patelnię na bok, ale folię zdejmujemy dopiero po ok. 2 min.
Tak przygotowane danie podajemy z kawałkami cytryny. Paella powinna być podawana wprost z naczynia w którym została przygotowana.
Hiszpanie chcąc aby paella była bardziej żółta stosują pewien trik: dodają "colorante alimentario" - żółty barwnik spożywczy, który dodatkowo podsyca kolor