Hiszpańska paella krok po kroku

Paella to tradycyjna potrawa hiszpańska, pochodząca wprost z Walencji. Występuje w licznych wersjach, lecz zawsze jej głównym składnikiem jest ryż z dodatkiem szafranu, podsmażany oraz gotowany na specjalnej metalowej patelni z dwoma uchwytami (tzw. paellera, bądź paella). W zależności od wersji, paella może dodatkowo zawierać owoce morza, różne warzywa albo mięso z królika lub z drobiu.

PaellaPaella
Źródło zdjęć: © Pexels

Paella jest ulubionym daniem Hiszpanów, niezwykle aromatyczna, sycąca, pełna różnorakich smaków. Z reguły serwowana, jako danie główne, stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia, dlatego warto przyrządzić ją również w polskiej kuchni. Sprawdźcie, jak łatwo przygotować tradycyjną hiszpańską paellę.

Do przygotowania paelli wykorzystywany jest ryż o krótkich, okrągłych ziarnach. Specjalne hiszpańskie odmiany to bomba oraz senia, jednak w Polsce są niestety drogie. Polecam więc zastąpić je ryżem do risotto (np. arborio lub carnaroli), który sprawdza się równie dobrze.

Jak zrobić paellę w domu?

Składniki (dla 4 porcji):

  • ryż (może być do risotto) 200 g,
  • pierś kurczaka bez skóry 200 g
  • krewetki 120 g (4 sztuki),
  • zielony groszek 100 g (2/3 szklanki),
  • cebula 100 g (1 sztuka),
  • czosnek 10 g (2 ząbki czosnku),
  • bulion warzywny 750 ml (3 szklanki),
  • papryka czerwona 220 g (1 sztuka),
  • oliwa z oliwek 36 ml (3 łyżki),
  • cytryna 90 g (1 sztuka),
  • mieszanka mrożonych owoców morza 100 g.

Przyprawy:

  • szafran,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • papryka wędzona,
  • papryka ostra,
  • kurkuma.

Do przygotowania paelli potrzebne również będą:

  • duża patelnia,
  • kuchenka,
  • folia aluminiowa,
  • praska do czosnku,
  • miska,
  • mała miseczka.

Wykonanie:

  1. Pierś z kurczaka płuczemy, następnie osuszamy i wyrzucamy błonki. Kroimy je w kostkę, sypiemy solą i pieprzem. Paprykę płuczemy, osuszamy, wyrzucamy gniazdo nasienne, następnie kroimy w bardzo małą kostkę. Z krewetek usuwamy jelita. Rozmrażamy owoce morza.
  2. Podgrzewamy bulion. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwę z oliwek. Po czym obsmażamy krewetki z każdej strony i odkładamy na bok.
  3. Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy kurczaka i podsmażamy go z każdej strony. Po czym przekładamy go do miski.
  4. Na patelni rozgrzewamy jeszcze jedną łyżkę oliwy z oliwek, następnie dodajemy cebulę. Przesmażamy ją do zeszklenia (ok. 3-4 min) i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 min dorzucamy paprykę i zielony groszek. Całość mieszamy i smażymy ok. 5 min.
  5. Dodajemy ryż, 2 nitki szafranu, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/2 łyżeczki papryki wędzonej. Ponownie mieszamy i podsmażamy przez ok. 3 min.
  6. Do mieszanki na patelni dodajemy kurczaka oraz wlewamy bulion. Doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy ogień na średni. Gotujemy ok. 10 min, bez mieszania. Następnie dodajemy (kładziemy - ale nie mieszamy) rozmrożone owoce morza oraz krewetki.
  7. Patelnię przykrywamy folią aluminiową i dusimy ok. 5 min. Odstawiamy patelnię na bok, ale folię zdejmujemy dopiero po ok. 2 min.

Tak przygotowane danie podajemy z kawałkami cytryny. Paella powinna być podawana wprost z naczynia w którym została przygotowana.

Hiszpanie chcąc aby paella była bardziej żółta stosują pewien trik: dodają "colorante alimentario" - żółty barwnik spożywczy, który dodatkowo podsyca kolor

Jak ugotować ryż na sypko?

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane