Smażony ryż. Ulubiony przepis Małgosi Minty

Smażony ryż to danie znane z azjatyckich barów. Jest to też najszybszy pomysł na pyszną i pożywną kolację ze składników, które akurat zalegają na w lodówce.

Smażony ryżSmażony ryż
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek młodej dymki (cebula i szczypiorek)
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 2–3 jajka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 150 g ugotowanego, wystudzonego ryżu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z ½ limonki
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 100 ml majonezu
  • 2 łyżki srirachy

Przepis

1. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
2. Dymki umyj, odetnij korzonki, drobno posiekaj (zarówno cebulki, jak i szczypiorek).
3. Pomidorki przekrój na połówki.
4. Jajka wbij do miseczki i lekko ubij widelcem.
5. Na patelnię wlej olej, dodaj czosnek oraz imbir. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj posiekaną cebulkę (bez szczypiorku). Smaż 2 minuty, aż cebulka się zeszkli.
6. Dodaj ryż oraz jajka. Smaż, cały czas mieszając, aż jajka się zetną.
7. Dodaj pomidorki, połowę szczypiorku, dopraw sosem sojowym, sokiem z limonki oraz świeżo mielonym pieprzem. Przełóż na talerze.
8. Podawaj z majonezem wymieszanym ze srirachą.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw