Soczewica i ryż z daktylami i karmelizowaną cebulą

Gdy moi rodzice przenieśli się do Londynu, mama – stęskniona za krewnymi, przyjaciółkami i dawnym życiem – rzuciła się w wir gotowania. W Egipcie zostawiała to zadanie kucharzowi, w Londynie stało się ono jej pasją. Aby sprawić przyjemność mojemu ojcu, przyrządzała mu potrawy, które pamiętał z dzieciństwa. Uwielbiał zwłaszcza egipską mudzaddarę, którą tu prezentuję – ja dodałam do niej daktyle.
Soczewica z supermarketu nie wymaga namaczania i gotuje się najwyżej 20 minut, możesz więc ugotować ją razem z ryżem. Pamiętaj jednak żeby sprawdzić wskazówki na obu opakowaniach, bo czas gotowania ryżu bywa bardzo różny. Tę potrawę tradycyjnie podaje się jako pierwsze danie, w temperaturze pokojowej, ale z dodatkami z powodzeniem może być ona główną gwiazdą wegetariańskiego posiłku w stylu bliskowschodnim.

Soczewica i ryż z daktylami i karmelizowaną cebuląSoczewica i ryż z daktylami i karmelizowaną cebulą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 duże cebule, przekrojone na pół i posiekane na spore kawałki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 180 gramów przepłukanej brązowej lub zielonej soczewicy
  • 200 gramów przepłukanego ryżu basmati
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1⁄4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 12 wypestkowanych i niedbale posiekanych miękkich daktyli (np. odmiany Medjool)
  • sól i pieprz

Opcjonalne dodatki

  • 250 gramów sera halloumi, pokrojonego na 8 kawałków
  • 1 pokrojona na cząstki cytryna
  • labneh lub 450 gramów jogurtu greckiego z solą i 1 wyciśniętym ząbkiem czosnku
  • pikantna konfitura pomidorowa
  • sałatka z ogórków i pomidorów

Przepis

  • Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzuć cebulę. Podsmażaj, często mieszając – najpierw na małym ogniu, pod przykryciem, a gdy cebula zmięknie, na średnim, aż bardzo mocno zbrązowieje. Nie może się jednak przypalić. Powinno to zająć około 25 minut.
  • W garnku zagotuj około 1,8 litra wody i wsyp soczewicę. Gotuj przez 10 minut, dopraw solą, a następnie dodaj ryż, cynamon i ziele angielskie i gotuj przez 10–15 minut, aż ryż i soczewica będą miękkie. Odcedź je i przesyp na spory półmisek.
  • Dopraw do smaku solą (śmiało, to danie tego wymaga!) i pieprzem, dodaj daktyle i resztę oliwy. Wymieszaj bardzo delikatnie szpatułką, żeby nie rozgnieść ziaren ryżu.
  • Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, posypane z wierzchu karmelizowaną cebulą.
  • To danie możesz zaserwować z jednym lub kilkoma z zaproponowanych dodatków. Halloumi przesmaż na posmarowanej tłuszczem patelni grillowej lub zwykłej na średnim, lub dużym ogniu, aż zrumieni się z obu stron. Zrób to tuż przed podaniem, aby ser był gorący i miękki – gdy przestygnie, staje się gumowaty.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja