Soczewica i ryż z daktylami i karmelizowaną cebulą

Gdy moi rodzice przenieśli się do Londynu, mama – stęskniona za krewnymi, przyjaciółkami i dawnym życiem – rzuciła się w wir gotowania. W Egipcie zostawiała to zadanie kucharzowi, w Londynie stało się ono jej pasją. Aby sprawić przyjemność mojemu ojcu, przyrządzała mu potrawy, które pamiętał z dzieciństwa. Uwielbiał zwłaszcza egipską mudzaddarę, którą tu prezentuję – ja dodałam do niej daktyle.
Soczewica z supermarketu nie wymaga namaczania i gotuje się najwyżej 20 minut, możesz więc ugotować ją razem z ryżem. Pamiętaj jednak żeby sprawdzić wskazówki na obu opakowaniach, bo czas gotowania ryżu bywa bardzo różny. Tę potrawę tradycyjnie podaje się jako pierwsze danie, w temperaturze pokojowej, ale z dodatkami z powodzeniem może być ona główną gwiazdą wegetariańskiego posiłku w stylu bliskowschodnim.

Soczewica i ryż z daktylami i karmelizowaną cebuląSoczewica i ryż z daktylami i karmelizowaną cebulą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 duże cebule, przekrojone na pół i posiekane na spore kawałki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 180 gramów przepłukanej brązowej lub zielonej soczewicy
  • 200 gramów przepłukanego ryżu basmati
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1⁄4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 12 wypestkowanych i niedbale posiekanych miękkich daktyli (np. odmiany Medjool)
  • sól i pieprz

Opcjonalne dodatki

  • 250 gramów sera halloumi, pokrojonego na 8 kawałków
  • 1 pokrojona na cząstki cytryna
  • labneh lub 450 gramów jogurtu greckiego z solą i 1 wyciśniętym ząbkiem czosnku
  • pikantna konfitura pomidorowa
  • sałatka z ogórków i pomidorów

Przepis

  • Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzuć cebulę. Podsmażaj, często mieszając – najpierw na małym ogniu, pod przykryciem, a gdy cebula zmięknie, na średnim, aż bardzo mocno zbrązowieje. Nie może się jednak przypalić. Powinno to zająć około 25 minut.
  • W garnku zagotuj około 1,8 litra wody i wsyp soczewicę. Gotuj przez 10 minut, dopraw solą, a następnie dodaj ryż, cynamon i ziele angielskie i gotuj przez 10–15 minut, aż ryż i soczewica będą miękkie. Odcedź je i przesyp na spory półmisek.
  • Dopraw do smaku solą (śmiało, to danie tego wymaga!) i pieprzem, dodaj daktyle i resztę oliwy. Wymieszaj bardzo delikatnie szpatułką, żeby nie rozgnieść ziaren ryżu.
  • Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, posypane z wierzchu karmelizowaną cebulą.
  • To danie możesz zaserwować z jednym lub kilkoma z zaproponowanych dodatków. Halloumi przesmaż na posmarowanej tłuszczem patelni grillowej lub zwykłej na średnim, lub dużym ogniu, aż zrumieni się z obu stron. Zrób to tuż przed podaniem, aby ser był gorący i miękki – gdy przestygnie, staje się gumowaty.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość