Soczewica i ryż z daktylami i karmelizowaną cebulą
Gdy moi rodzice przenieśli się do Londynu, mama – stęskniona za krewnymi, przyjaciółkami i dawnym życiem – rzuciła się w wir gotowania. W Egipcie zostawiała to zadanie kucharzowi, w Londynie stało się ono jej pasją. Aby sprawić przyjemność mojemu ojcu, przyrządzała mu potrawy, które pamiętał z dzieciństwa. Uwielbiał zwłaszcza egipską mudzaddarę, którą tu prezentuję – ja dodałam do niej daktyle.
Soczewica z supermarketu nie wymaga namaczania i gotuje się najwyżej 20 minut, możesz więc ugotować ją razem z ryżem. Pamiętaj jednak żeby sprawdzić wskazówki na obu opakowaniach, bo czas gotowania ryżu bywa bardzo różny. Tę potrawę tradycyjnie podaje się jako pierwsze danie, w temperaturze pokojowej, ale z dodatkami z powodzeniem może być ona główną gwiazdą wegetariańskiego posiłku w stylu bliskowschodnim.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
 - Kategoria przepisów: Obiad
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 2 duże cebule, przekrojone na pół i posiekane na spore kawałki
 - 6 łyżek oliwy z oliwek
 - 180 gramów przepłukanej brązowej lub zielonej soczewicy
 - 200 gramów przepłukanego ryżu basmati
 - 1 łyżeczka mielonego cynamonu
 - 1⁄4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
 - 12 wypestkowanych i niedbale posiekanych miękkich daktyli (np. odmiany Medjool)
 - sól i pieprz
 
Opcjonalne dodatki
- 250 gramów sera halloumi, pokrojonego na 8 kawałków
 - 1 pokrojona na cząstki cytryna
 - labneh lub 450 gramów jogurtu greckiego z solą i 1 wyciśniętym ząbkiem czosnku
 - pikantna konfitura pomidorowa
 - sałatka z ogórków i pomidorów
 
Przepis
- Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzuć cebulę. Podsmażaj, często mieszając – najpierw na małym ogniu, pod przykryciem, a gdy cebula zmięknie, na średnim, aż bardzo mocno zbrązowieje. Nie może się jednak przypalić. Powinno to zająć około 25 minut.
 - W garnku zagotuj około 1,8 litra wody i wsyp soczewicę. Gotuj przez 10 minut, dopraw solą, a następnie dodaj ryż, cynamon i ziele angielskie i gotuj przez 10–15 minut, aż ryż i soczewica będą miękkie. Odcedź je i przesyp na spory półmisek.
 - Dopraw do smaku solą (śmiało, to danie tego wymaga!) i pieprzem, dodaj daktyle i resztę oliwy. Wymieszaj bardzo delikatnie szpatułką, żeby nie rozgnieść ziaren ryżu.
 - Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, posypane z wierzchu karmelizowaną cebulą.
 - To danie możesz zaserwować z jednym lub kilkoma z zaproponowanych dodatków. Halloumi przesmaż na posmarowanej tłuszczem patelni grillowej lub zwykłej na średnim, lub dużym ogniu, aż zrumieni się z obu stron. Zrób to tuż przed podaniem, aby ser był gorący i miękki – gdy przestygnie, staje się gumowaty.