Zupa pieczarkowa z knedelkami

Przepyszna zupa pieczarkowa z knedelkami, czyli kluseczkami ryżowymi, posmakuje wszystkim domownikom. Przepis jest bardzo prosty. Zupę możecie dodatkowo zabielić słodką śmietanką, będzie jeszcze smaczniejsza.

Zupa pieczarkowaZupa pieczarkowa
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 35 dag pieczarek
  • 5 szklanek bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 3/4 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
  • 2 kajzerki
  • 3 jajka
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • liść laurowy
  • 2–3 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Przepis

  • Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do 4 szklanek bulionu wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Zupę doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 45 min.
  • Bułki pokroić w kostkę, zalać pozostałym bulionem, odcisnąć. Masę bułczaną połączyć z ryżem, jajami, natką oraz tymiankiem, dobrze wymieszać, dodać sól i pieprz – formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  • Knedelki wrzucić do wrzącej wody, chwilkę pogotować, wyjąć.
  • Zupę rozlać do talerzy, do każdej porcji włożyć kilka knedelków.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja