Zapiekana papryka z soczewicą. Przepyszna kolacja na chłodny wieczór
Faszerowaną paprykę można jeść bez cały rok. farsz możemy przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Za każdym razem smakuje tak samo dobrze. Na zimową kolację proponujemy paprykę faszerowaną czerwoną soczewicą. Będzie smacznie, szybko i zdrowo.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Następnie zeszklij je na patelni na oliwie. Dodaj ryż i soczewicę.
- Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do smażonych składników wraz z tymiankiem, ostrą papryką i połową startej mozzarelli. Smaż chwilę do zredukowania wody.
- Ze strąków papryk odetnij wierzchy z ogonkiem i wydrąż pestki ze środka. Dolej do warzyw wody (lub bulionu, wtedy danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne), tak aby przykryła ona wszystkie składniki. Duś kwadrans na małym ogniu, aż płyn nieco się zredukuje
- Napełnij papryki farszem i przykryj resztą mozzarelli. Przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni C przez ok. 30 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl