Zapiekana papryka z soczewicą. Przepyszna kolacja na chłodny wieczór

Faszerowaną paprykę można jeść bez cały rok. farsz możemy przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Za każdym razem smakuje tak samo dobrze. Na zimową kolację proponujemy paprykę faszerowaną czerwoną soczewicą. Będzie smacznie, szybko i zdrowo.

Faszerowana paprykaFaszerowana papryka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 czerwone papryki
  • 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 100 g ugotowanego ryżu basmati
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

  • Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Następnie zeszklij je na patelni na oliwie. Dodaj ryż i soczewicę.
  • Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do smażonych składników wraz z tymiankiem, ostrą papryką i połową startej mozzarelli. Smaż chwilę do zredukowania wody.
  • Ze strąków papryk odetnij wierzchy z ogonkiem i wydrąż pestki ze środka. Dolej do warzyw wody (lub bulionu, wtedy danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne), tak aby przykryła ona wszystkie składniki. Duś kwadrans na małym ogniu, aż płyn nieco się zredukuje
  • Napełnij papryki farszem i przykryj resztą mozzarelli. Przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni C przez ok. 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości