Zupa ogórkowa z ryżem. Przepis Grażyny, który każdy powinien znać
Zupa ogórkowa, obok pomidorowej, to prawdziwa królowa polskiej kuchni. Doprawiona solidną porcją koperku, kwaśna od ogórków, słodka dzięki dodatkowi śmietanki i marchewki, po prostu zachwyca smakiem. Najczęściej dodajemy do niej ziemniaki. Pani Grażyna proponuje jednak wersję z ryżem. Spróbujcie koniecznie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce jarzynowej o grubszych oczkach. Pora drobno pokroić. Mięso, jarzyny i przyprawy zalać wodą. Zagotować.
- Wsypać ryż. Gotować przez około 1 godzinę. Wyjąć mięso.
- Wlać przecier ogórkowy. Zaprawić śmietanką. Posypać koperkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl