Kremowe risotto z grzybami leśnymi

Dobrze zrobione risotto powinno być delikatne, kremowe, gładkie, wypełnione smakami. Dobry ryż, wino, ser i smaczne dodatki to podstawa sukcesu. Dzięki takiemu posiłkowi poczujemy się jak we włoskiej restauracji.

Risotto z grzybamiRisotto z grzybami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 2 małe szalotki
  • 200 g grzybów oczyszczonych i pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g ryżu arborio
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 g kremowego serka śmietankowego
  • parmezan do posypania
  • natka pietruszki, posiekana
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Dodać posiekane szalotki, zeszklić, dodać grzyby, smażyć kilka minut na większym ogniu, wlać wino i dusić jeszcze około 5 minut, aż wino częściowo odparuje.
  • Przełożyć do innego naczynia, na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła, wsypać ryż, podsmażyć chwilę, mieszając, aż zrobi się przezroczysty. Podlewać porcjami bulionu, aż do wchłonięcia.
  • Gdy ryż będzie miękki dodać uduszone grzyby, chwilę razem dusić, zdjąć z ognia. Dodać serek i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać risotto posypane natką pietruszki i parmezanem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja