WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Kurczak w sezamie z ryżem

Delikatne i soczyste mięso z kurczaka w aromatycznej marynacie zawsze dobrze sprawdza się na obiad lub kolację. Do tego porcja świeżych sezonowych warzyw i ryż. Prosto, szybko i pysznie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Kurczak w sezamie z ryżemKurczak w sezamie z ryżem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 2 torebki ryżu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 duże marchewki
  • 100 g groszku zielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g miodu
  • 50 g sosu sojowego jasnego
  • 30 g octu ryżowego
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 30 g sosu chili słodkiego
  • 20 g ziaren sezamu

Przepis

  • Mięso kroję na mniejsze kawałki. Do miski wbijam jajko, wlewam wodę, wsypuję skrobie ziemniaczaną, paprykę słodką, sól, pieprz i dokładnie mieszam. Do marynaty przekładam mięso, ponownie dokładnie mieszam. Kurczaka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180 st. C.
  • Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu.
  • Marchew obieram, myję kroję w krążki, gotuję w osolonej wodzie razem z groszkiem.
  • Czosnek obieram, przeciskam przez praskę, dodaję miód, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier trzcinowy. Sos chili oraz ziarna sezamu. Wszystko dokładnie mieszam i łączę z upieczonym kurczakiem.
  • Danie gotowe, układam w naczyniu ryż, warzywa i kurczaka z sosem.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki