Jak prawidłowo ugotować ryż? Nie każdy wie o jednej zasadzie
Ryż jest częstym elementem naszej diety, jednak wielu Polaków nie potrafi poprawnie go ugotować. Co najczęściej robimy źle? I co zrobić, aby ryż smakował lepiej niż zwykle?
Najczęstsze błędy podczas gotowania ryżu
Często popełnianym błędem jest nieodpowiednia ilość wody w stosunku do ryżu. Często zagotowujemy bardzo dużo wody i wsypujemy niewielką ilość ryżu, a potem odcedzamy go na sicie. Tymczasem wody powinno być tylko dwa razy więcej niż ryżu, np. chcąc ugotować szklankę ryżu, dodajemy dwie szklanki wody.
Ważne też, aby ryżu nie mieszać podczas gotowania. Przykrywamy garnek pokrywką i ściągamy ją dopiero po ugotowaniu ryżu.
Kolejnym błędem jest płukanie ryżu po ugotowaniu. Nie ma potrzeby tego robić. Ryż zlany chłodną wodą będzie zimny i niesmaczny. W dodatku woda spłukuje skrobię, więc ten krok zdecydowanie warto pominąć, jeśli lubimy kleisty ryż.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznego: przepis na deser jabłkowy z migdałową kruszonką
Ryż powinniśmy za to opłukać przed gotowaniem, zwłaszcza jeśli będziemy go potem smażyli. Dzięki temu ryż długoziarnisty będzie sypki, czyli taki, jaki być powinien. Ryż, który chcemy potem smażyć, warto też wyłożyć na duży talerz lub miskę i pozostawić na kilka godzin. Jeśli nie macie na to czasu, po ostudzeniu możecie włożyć taki ryż do zamrażarki na pół godziny. Taki ryż nie będzie rozpadał się podczas smażenia. Będzie chrupiący i znacznie smaczniejszy.
Dzięki tej drobnej zmianie ryż będzie smakował o wiele lepiej
Wiele osób nie wie, kiedy do ryżu należy dodać sól. Sekret tkwi w tym, żeby posolić ryż przed dodaniem soli. Pierwsze dodajemy więc ryż, potem sól i na sam koniec wodę. Wówczas smak soli rozprowadzi się po całym naczyniu jeszcze przed zagotowaniem wody.