Jak prawidłowo ugotować ryż? Nie każdy wie o jednej zasadzie

Ryż jest częstym elementem naszej diety, jednak wielu Polaków nie potrafi poprawnie go ugotować. Co najczęściej robimy źle? I co zrobić, aby ryż smakował lepiej niż zwykle?

Ugotowany ryżUgotowany ryż
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Najczęstsze błędy podczas gotowania ryżu

Często popełnianym błędem jest nieodpowiednia ilość wody w stosunku do ryżu. Często zagotowujemy bardzo dużo wody i wsypujemy niewielką ilość ryżu, a potem odcedzamy go na sicie. Tymczasem wody powinno być tylko dwa razy więcej niż ryżu, np. chcąc ugotować szklankę ryżu, dodajemy dwie szklanki wody.

Ważne też, aby ryżu nie mieszać podczas gotowania. Przykrywamy garnek pokrywką i ściągamy ją dopiero po ugotowaniu ryżu.

Kolejnym błędem jest płukanie ryżu po ugotowaniu. Nie ma potrzeby tego robić. Ryż zlany chłodną wodą będzie zimny i niesmaczny. W dodatku woda spłukuje skrobię, więc ten krok zdecydowanie warto pominąć, jeśli lubimy kleisty ryż.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na deser jabłkowy z migdałową kruszonką

Ryż powinniśmy za to opłukać przed gotowaniem, zwłaszcza jeśli będziemy go potem smażyli. Dzięki temu ryż długoziarnisty będzie sypki, czyli taki, jaki być powinien. Ryż, który chcemy potem smażyć, warto też wyłożyć na duży talerz lub miskę i pozostawić na kilka godzin. Jeśli nie macie na to czasu, po ostudzeniu możecie włożyć taki ryż do zamrażarki na pół godziny. Taki ryż nie będzie rozpadał się podczas smażenia. Będzie chrupiący i znacznie smaczniejszy.

Dzięki tej drobnej zmianie ryż będzie smakował o wiele lepiej

Wiele osób nie wie, kiedy do ryżu należy dodać sól. Sekret tkwi w tym, żeby posolić ryż przed dodaniem soli. Pierwsze dodajemy więc ryż, potem sól i na sam koniec wodę. Wówczas smak soli rozprowadzi się po całym naczyniu jeszcze przed zagotowaniem wody.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem