Jak prawidłowo ugotować ryż? Nie każdy wie o jednej zasadzie

Ryż jest częstym elementem naszej diety, jednak wielu Polaków nie potrafi poprawnie go ugotować. Co najczęściej robimy źle? I co zrobić, aby ryż smakował lepiej niż zwykle?

Ugotowany ryżUgotowany ryż
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Najczęstsze błędy podczas gotowania ryżu

Często popełnianym błędem jest nieodpowiednia ilość wody w stosunku do ryżu. Często zagotowujemy bardzo dużo wody i wsypujemy niewielką ilość ryżu, a potem odcedzamy go na sicie. Tymczasem wody powinno być tylko dwa razy więcej niż ryżu, np. chcąc ugotować szklankę ryżu, dodajemy dwie szklanki wody.

Ważne też, aby ryżu nie mieszać podczas gotowania. Przykrywamy garnek pokrywką i ściągamy ją dopiero po ugotowaniu ryżu.

Kolejnym błędem jest płukanie ryżu po ugotowaniu. Nie ma potrzeby tego robić. Ryż zlany chłodną wodą będzie zimny i niesmaczny. W dodatku woda spłukuje skrobię, więc ten krok zdecydowanie warto pominąć, jeśli lubimy kleisty ryż.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na deser jabłkowy z migdałową kruszonką

Ryż powinniśmy za to opłukać przed gotowaniem, zwłaszcza jeśli będziemy go potem smażyli. Dzięki temu ryż długoziarnisty będzie sypki, czyli taki, jaki być powinien. Ryż, który chcemy potem smażyć, warto też wyłożyć na duży talerz lub miskę i pozostawić na kilka godzin. Jeśli nie macie na to czasu, po ostudzeniu możecie włożyć taki ryż do zamrażarki na pół godziny. Taki ryż nie będzie rozpadał się podczas smażenia. Będzie chrupiący i znacznie smaczniejszy.

Dzięki tej drobnej zmianie ryż będzie smakował o wiele lepiej

Wiele osób nie wie, kiedy do ryżu należy dodać sól. Sekret tkwi w tym, żeby posolić ryż przed dodaniem soli. Pierwsze dodajemy więc ryż, potem sól i na sam koniec wodę. Wówczas smak soli rozprowadzi się po całym naczyniu jeszcze przed zagotowaniem wody.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm