WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Masa na placki ziemniaczane nie ściemnieje. Zastosuj trik z produktem z lodówki

Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań w polskich domach. Ich chrupiąca skórka i miękki środek zachwycają niejednego łakomczucha. Jak jednak przygotować idealną masę na placki ziemniaczane, by w trakcie smażenia nie ściemniała? Odpowiedź jest prostsza, niż myślisz.

Masa na placki ziemniaczane nie musi zmieniać koloruMasa na placki ziemniaczane nie musi zmieniać koloru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Na słodko czy na słono? Niezależnie od dodatków, które każdy z nas preferuje do tego dania, placki ziemniaczane muszą być smażone z odpowiednio przygotowanej masy z ziemniaków. Częstym problemem jest jej ciemnienie, w trakcie kolejnych porcji placków na patelni. Można tego uniknąć, a dodatkowo podkręcić smak całej potrawy. To podobny trik do babcinej śmietany, ale tym chodzi o inny składnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska

Praktyczne wskazówki na idealne placki

Dla miłośników klasyki kulinarnych, placki ziemniaczane są wdzięcznym obiektem do osiągania perfekcji. Kluczowy składnik, jakim są surowe ziemniaki, nadaje autentyczną konsystencję ostatecznemu daniu. Prawidłowo starte ziemniaki, które są bazą masy na placki, zapewniają idealną równowagę między chrupkością a delikatnością. Przed ścieraniem można na chwilę zanurzyć je w zimnej wodzie, ale to jednak nie wystarczy, żeby masa nie zaczęła robić się nieapetycznie szarawa. Tu pomocnym i skutecznym trikiem będzie dodanie 1-2 łyżeczek produktu, który zapewne masz w lodówce.

Jogurt do masy na placki ziemniaczanej

Aby przygotować idealną masę na placki ziemniaczane, oprócz starannie startych ziemniaków, należy dodać kilka innych składników. Podstawą jest dodatek mąki i jajek, które spajają masę i nadają jej odpowiednią konsystencję. Przyprawy, takie jak sól i pieprz, są niezbędne do podkreślenia smaku ziemniaków. Przy czym nie należy szaleć z ilością pieprzu, bo także wpływa na kolor masy - opcjonalnie warto przetestować pieprz biały, nieco delikatniejszy. Do masy na placki ziemniaczane można również dodać odrobinę startej cebuli, która wnosi delikatną słodycz do dania. Dla najlepszego efektu wizualnego sprawdzi się natomiast jogurt naturalny. Dobrze, aby wybierać produkt gęsty i dostosować ilość do proporcji pozostałych składników. Na kilogram ziemniaków będzie to nie więcej niż 1-2 łyżeczki tego nabiału.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości