Trwa ładowanie...

Masa na placki ziemniaczane nie ściemnieje. Zastosuj trik z produktem z lodówki

Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań w polskich domach. Ich chrupiąca skórka i miękki środek zachwycają niejednego łakomczucha. Jak jednak przygotować idealną masę na placki ziemniaczane, by w trakcie smażenia nie ściemniała? Odpowiedź jest prostsza, niż myślisz.

Masa na placki ziemniaczane nie musi zmieniać koloruMasa na placki ziemniaczane nie musi zmieniać koloruŹródło: Adobe Stock
d4j6kwx
d4j6kwx

Na słodko czy na słono? Niezależnie od dodatków, które każdy z nas preferuje do tego dania, placki ziemniaczane muszą być smażone z odpowiednio przygotowanej masy z ziemniaków. Częstym problemem jest jej ciemnienie, w trakcie kolejnych porcji placków na patelni. Można tego uniknąć, a dodatkowo podkręcić smak całej potrawy. To podobny trik do babcinej śmietany, ale tym chodzi o inny składnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska

Praktyczne wskazówki na idealne placki

Dla miłośników klasyki kulinarnych, placki ziemniaczane są wdzięcznym obiektem do osiągania perfekcji. Kluczowy składnik, jakim są surowe ziemniaki, nadaje autentyczną konsystencję ostatecznemu daniu. Prawidłowo starte ziemniaki, które są bazą masy na placki, zapewniają idealną równowagę między chrupkością a delikatnością. Przed ścieraniem można na chwilę zanurzyć je w zimnej wodzie, ale to jednak nie wystarczy, żeby masa nie zaczęła robić się nieapetycznie szarawa. Tu pomocnym i skutecznym trikiem będzie dodanie 1-2 łyżeczek produktu, który zapewne masz w lodówce.

Jogurt do masy na placki ziemniaczanej

Aby przygotować idealną masę na placki ziemniaczane, oprócz starannie startych ziemniaków, należy dodać kilka innych składników. Podstawą jest dodatek mąki i jajek, które spajają masę i nadają jej odpowiednią konsystencję. Przyprawy, takie jak sól i pieprz, są niezbędne do podkreślenia smaku ziemniaków. Przy czym nie należy szaleć z ilością pieprzu, bo także wpływa na kolor masy - opcjonalnie warto przetestować pieprz biały, nieco delikatniejszy. Do masy na placki ziemniaczane można również dodać odrobinę startej cebuli, która wnosi delikatną słodycz do dania. Dla najlepszego efektu wizualnego sprawdzi się natomiast jogurt naturalny. Dobrze, aby wybierać produkt gęsty i dostosować ilość do proporcji pozostałych składników. Na kilogram ziemniaków będzie to nie więcej niż 1-2 łyżeczki tego nabiału.

d4j6kwx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4j6kwx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj