WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Masa na placki ziemniaczane nie ściemnieje. Zastosuj trik z produktem z lodówki

Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań w polskich domach. Ich chrupiąca skórka i miękki środek zachwycają niejednego łakomczucha. Jak jednak przygotować idealną masę na placki ziemniaczane, by w trakcie smażenia nie ściemniała? Odpowiedź jest prostsza, niż myślisz.

Masa na placki ziemniaczane nie musi zmieniać koloruMasa na placki ziemniaczane nie musi zmieniać koloru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Na słodko czy na słono? Niezależnie od dodatków, które każdy z nas preferuje do tego dania, placki ziemniaczane muszą być smażone z odpowiednio przygotowanej masy z ziemniaków. Częstym problemem jest jej ciemnienie, w trakcie kolejnych porcji placków na patelni. Można tego uniknąć, a dodatkowo podkręcić smak całej potrawy. To podobny trik do babcinej śmietany, ale tym chodzi o inny składnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska

Praktyczne wskazówki na idealne placki

Dla miłośników klasyki kulinarnych, placki ziemniaczane są wdzięcznym obiektem do osiągania perfekcji. Kluczowy składnik, jakim są surowe ziemniaki, nadaje autentyczną konsystencję ostatecznemu daniu. Prawidłowo starte ziemniaki, które są bazą masy na placki, zapewniają idealną równowagę między chrupkością a delikatnością. Przed ścieraniem można na chwilę zanurzyć je w zimnej wodzie, ale to jednak nie wystarczy, żeby masa nie zaczęła robić się nieapetycznie szarawa. Tu pomocnym i skutecznym trikiem będzie dodanie 1-2 łyżeczek produktu, który zapewne masz w lodówce.

Jogurt do masy na placki ziemniaczanej

Aby przygotować idealną masę na placki ziemniaczane, oprócz starannie startych ziemniaków, należy dodać kilka innych składników. Podstawą jest dodatek mąki i jajek, które spajają masę i nadają jej odpowiednią konsystencję. Przyprawy, takie jak sól i pieprz, są niezbędne do podkreślenia smaku ziemniaków. Przy czym nie należy szaleć z ilością pieprzu, bo także wpływa na kolor masy - opcjonalnie warto przetestować pieprz biały, nieco delikatniejszy. Do masy na placki ziemniaczane można również dodać odrobinę startej cebuli, która wnosi delikatną słodycz do dania. Dla najlepszego efektu wizualnego sprawdzi się natomiast jogurt naturalny. Dobrze, aby wybierać produkt gęsty i dostosować ilość do proporcji pozostałych składników. Na kilogram ziemniaków będzie to nie więcej niż 1-2 łyżeczki tego nabiału.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów