WAŻNE
TERAZ

Wiadomo, ile osób zdało maturę. Jest komunikat CKE

Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Złociste i chrupiące

Magda Gessler przygotowuje placki ziemniaczane inaczej niż wszyscy. Dodaje do niego jeden składnik, dzięki któremu placki nie ciemnieją. Wychodzą pyszne i złociste. Zobacz przepis znanej restauratorki.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Placki ziemniaczane są jednych z najbardziej cenionych dań kuchni polskiej. Choć niezwykle proste w wykonaniu, są smaczne, pikantne i chrupiące. Smakują wspaniale zarówno podane same jak i z gęstą kwaśną śmietaną czy gulaszem. Znana restauratorka i celebrytka Magda Gessler ma jednak własny przepis na placki. Tajemnica tkwi w śmietanie. Gessler dodaje ją do startych ziemniaków jeszcze przed smażeniem, dzięki czemu placki nie ciemnieją. Pozostają złociste, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Wypróbujcie sami.

Placki ziemniaczane Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg placków ziemniaczanych
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 śmietany 18 proc.
  • sól, pieprz
  • olej

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rösti. Sposób na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Sitko postaw na misce i przełóż do niego powstałą masę. Odczekaj kilka minut, po czym odciśnij ziemniaki.
  3. Wylej powstały płyn, a skrobię z dna miski dodaj do masy. Następnie dodaj jajka, mąkę, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
  4. Na rozgrzany olej nakładaj porcję ciasta. Smaż po kilka minut z każdej strony.

Wybrane dla Ciebie

Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść