Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Złociste i chrupiące
Magda Gessler przygotowuje placki ziemniaczane inaczej niż wszyscy. Dodaje do niego jeden składnik, dzięki któremu placki nie ciemnieją. Wychodzą pyszne i złociste. Zobacz przepis znanej restauratorki.
Placki ziemniaczane są jednych z najbardziej cenionych dań kuchni polskiej. Choć niezwykle proste w wykonaniu, są smaczne, pikantne i chrupiące. Smakują wspaniale zarówno podane same jak i z gęstą kwaśną śmietaną czy gulaszem. Znana restauratorka i celebrytka Magda Gessler ma jednak własny przepis na placki. Tajemnica tkwi w śmietanie. Gessler dodaje ją do startych ziemniaków jeszcze przed smażeniem, dzięki czemu placki nie ciemnieją. Pozostają złociste, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Wypróbujcie sami.
Placki ziemniaczane Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kg placków ziemniaczanych
- 2 jajka
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki mąki
- 1 śmietany 18 proc.
- sól, pieprz
- olej
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rösti. Sposób na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane
Przygotowanie:
- Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Sitko postaw na misce i przełóż do niego powstałą masę. Odczekaj kilka minut, po czym odciśnij ziemniaki.
- Wylej powstały płyn, a skrobię z dna miski dodaj do masy. Następnie dodaj jajka, mąkę, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
- Na rozgrzany olej nakładaj porcję ciasta. Smaż po kilka minut z każdej strony.