Dzięki temu produktowi placki ziemniaczane nigdy nie ściemnieją. Wystarczy jedna łyżeczka
Idealne placki ziemniaczane są chrupiące na zewnątrz, a puszyste w środku. Nie powinny też ociekać tłuszczem. Wasze placki mogą zbliżyć się do ideału dzięki łatwo dostępnemu składnikowi, który na pewno macie w domu.
Placki ziemniaczane z dodatkiem sody oczyszczonej nie ciemnieją, przez co doskonale prezentują się na talerzu. Jednak piękny, złocisty kolor placków, to nie jedyna korzyść z użycia sody. Dzięki temu popularnemu produktowi, placki stają się niesamowicie chrupiące, zachowując przy tym puszysty, miękki środek. Każdy z nas ma w domu sodę oczyszczoną, więc czemu by nie wypróbować placków z ich dodatkiem?
Przepis na placki ziemniaczane z sodą oczyszczoną
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 1 cebula
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- olej
- sól, pieprz
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść pomelo?
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce.
- Z masy ziemniaczanej odlewamy wodę, a następnie dodajemy sodę, skrobię, mąkę i jajko oraz przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
- Ciasto nakładamy łyżką na patelnie z rozgrzanym olejem.
- Smażymy po kilka minut z obu stron.