Trwa ładowanie...

Prawdopodobnie najszybsze placki ziemniaczane świata. Koniec ze żmudnym tarciem!

Chrupiące placki ziemniaczane to jest danie, któremu mało kto potrafi się oprzeć. Trudno też poprzestać na jednym placku, gdy na talerzu piętrzy się smakowity stosik. Niestety jest to jedna z najbardziej pracochłonnych potraw – tarcie ziemniaków większości z nas kojarzy się z ciężką pracą, a nawet i… krwią. Na szczęście jest na to sposób!

Placki ziemniaczane to pracochłonna potrawaPlacki ziemniaczane to pracochłonna potrawaŹródło: 123RF
d2cnfso
d2cnfso

Placki ziemniaczane z… blendera

Obieranie ziemniaków, żmudne tarcie na tarce wraz z cebulą, która wyciska z oczu łzy… Niemal każdy, kto bierze się za przygotowanie placków ziemniaczanych, obawia się o swoje palce i oczy. Na szczęście są sprzęty kuchenne, choć nie zastąpią nas przy patelni, to zetrą w kilka chwil ziemniaki. A raczej zmielą na papkę.

Wystarczy obrać ziemniaki, przekroić większe sztuki na pół i wrzucić do blendera kielichowego wraz z cebulą. Kilka ruchów pulsacyjnych i masa na placki ziemniaczane gotowa. To naprawdę świetny patent na szybkie placki ziemniaczane bez użycia tarki.

Placki ziemniaczane po węgiersku

Jak przygotować placki ziemniaczane z blendera?

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ok. 2-3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
d2cnfso

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je na połówki.
  2. Cebulę obierz z łupiny i pozbaw korzonka.
  3. Wrzuć cebulę i ziemniaki do blendera. Zmiksuj je na papkę.
  4. Dodaj jajko, przyprawy oraz mąkę i ponownie włącz blender – dosłownie na kilka chwil.
  5. Rozgrzej na patelni olej.
  6. Wykładaj placki na gorący tłuszcz małymi porcjami i smaż na złoty kolor z obu stron.

Placki podawaj z ulubionymi sosami, jogurtem lub śmietaną, gulaszem czy nawet dżemem.

Zobacz także:

d2cnfso
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj