Prawdopodobnie najszybsze placki ziemniaczane świata. Koniec ze żmudnym tarciem!

Chrupiące placki ziemniaczane to jest danie, któremu mało kto potrafi się oprzeć. Trudno też poprzestać na jednym placku, gdy na talerzu piętrzy się smakowity stosik. Niestety jest to jedna z najbardziej pracochłonnych potraw – tarcie ziemniaków większości z nas kojarzy się z ciężką pracą, a nawet i… krwią. Na szczęście jest na to sposób!

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane to pracochłonna potrawa
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Placki ziemniaczane z… blendera

Obieranie ziemniaków, żmudne tarcie na tarce wraz z cebulą, która wyciska z oczu łzy… Niemal każdy, kto bierze się za przygotowanie placków ziemniaczanych, obawia się o swoje palce i oczy. Na szczęście są sprzęty kuchenne, choć nie zastąpią nas przy patelni, to zetrą w kilka chwil ziemniaki. A raczej zmielą na papkę.

Wystarczy obrać ziemniaki, przekroić większe sztuki na pół i wrzucić do blendera kielichowego wraz z cebulą. Kilka ruchów pulsacyjnych i masa na placki ziemniaczane gotowa. To naprawdę świetny patent na szybkie placki ziemniaczane bez użycia tarki.

Placki ziemniaczane po węgiersku

Jak przygotować placki ziemniaczane z blendera?

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ok. 2-3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je na połówki.
  2. Cebulę obierz z łupiny i pozbaw korzonka.
  3. Wrzuć cebulę i ziemniaki do blendera. Zmiksuj je na papkę.
  4. Dodaj jajko, przyprawy oraz mąkę i ponownie włącz blender – dosłownie na kilka chwil.
  5. Rozgrzej na patelni olej.
  6. Wykładaj placki na gorący tłuszcz małymi porcjami i smaż na złoty kolor z obu stron.

Placki podawaj z ulubionymi sosami, jogurtem lub śmietaną, gulaszem czy nawet dżemem.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie