Prawdopodobnie najszybsze placki ziemniaczane świata. Koniec ze żmudnym tarciem!
Chrupiące placki ziemniaczane to jest danie, któremu mało kto potrafi się oprzeć. Trudno też poprzestać na jednym placku, gdy na talerzu piętrzy się smakowity stosik. Niestety jest to jedna z najbardziej pracochłonnych potraw – tarcie ziemniaków większości z nas kojarzy się z ciężką pracą, a nawet i… krwią. Na szczęście jest na to sposób!
Placki ziemniaczane z… blendera
Obieranie ziemniaków, żmudne tarcie na tarce wraz z cebulą, która wyciska z oczu łzy… Niemal każdy, kto bierze się za przygotowanie placków ziemniaczanych, obawia się o swoje palce i oczy. Na szczęście są sprzęty kuchenne, choć nie zastąpią nas przy patelni, to zetrą w kilka chwil ziemniaki. A raczej zmielą na papkę.
Wystarczy obrać ziemniaki, przekroić większe sztuki na pół i wrzucić do blendera kielichowego wraz z cebulą. Kilka ruchów pulsacyjnych i masa na placki ziemniaczane gotowa. To naprawdę świetny patent na szybkie placki ziemniaczane bez użycia tarki.
Placki ziemniaczane po węgiersku
Jak przygotować placki ziemniaczane z blendera?
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 1 duża cebula
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ok. 2-3 łyżki mąki
- 1 jajko
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Obierz ziemniaki i pokrój je na połówki.
- Cebulę obierz z łupiny i pozbaw korzonka.
- Wrzuć cebulę i ziemniaki do blendera. Zmiksuj je na papkę.
- Dodaj jajko, przyprawy oraz mąkę i ponownie włącz blender – dosłownie na kilka chwil.
- Rozgrzej na patelni olej.
- Wykładaj placki na gorący tłuszcz małymi porcjami i smaż na złoty kolor z obu stron.
Placki podawaj z ulubionymi sosami, jogurtem lub śmietaną, gulaszem czy nawet dżemem.
Zobacz także: