Smaki dzieciństwa. 10 przepisów z notatnika babci

Zamiast kuchennego kitla noszą swój ulubiony fartuszek, rzadko korzystają z najnowocześniejszych sprzętów i książek kucharskich. Znają za to wszystkie pomocne sztuczki i wiedzą jak je w kuchni wykorzystać, a przepisy trzymają w pożółkłych brulionach lub recytują z pamięci – znacie te kuchenne czarodziejki? Babcie zawsze gotują wszystko najlepiej. Poniżej przedstawiamy wam kilka rozczulających przepisów, które smakują dzieciństwem.

Smaki dzieciństwa. 10 przepisów z notatnika babci
Źródło zdjęć: © KUKBUK

Klasyczne leniwe nigdy nie smakowały tak dobrze, jak te wyrobione babcinymi rękoma. A kiedy mama nie widziała, zawsze dostawaliśmy dokładkę zasmażki.

Obraz
© KUKBUK

Po szkole, w weekend lub w ferie – pamiętamy podwieczorki u babci, która smażyła stosiki złotych racuchów z jabłkami.

Obraz
© KUKBUK

Zrobić dobrego naleśnika to wielka sztuka. Babci zawsze wychodziły odpowiednio cienkie i elastyczne, nadziewała je serem ze śmietaną i czasem nawet odsmażała na maśle.

Obraz
© KUKBUK

Szkoła życia zaczęła się dokładnie wtedy, kiedy wyrośliśmy na tyle, by pomagać w lepieniu pierogów. Nikt nie był w stanie pokonać babci, mistrzyni szybkości, pięknych falbanek i pękatych pierogowych brzuszków.

Obraz
© KUKBUK

Polane śmietaną zasmakują babci i dziadkowi.

Placki ziemniaczane z salsą paprykową
Usmażenie placków, by były chrupkie i złociste to nie lada wyzwanie. Dla dziadka warto jednak podjąć się tego zadania.

Obraz
© KUKBUK

Obiad już dawno zapomniany, a do kolacji dużo czasu…wtedy wchodził podwieczorek. Talerz ciasteczek i szklanka kompotu albo ciepłego mleka – to kwintesencja zimowego popołudnia u dziadków.

Obraz
© KUKBUK

Kto nie lubi babcinej szarlotki? Niby zwykłe ciasto, a smakuje jak kawałek nieba!

Obraz
© KUKBUK

Przed podaniem polejcie babkę jeszcze karmelem. Będzie doskonale smakować podczas popołudniowej herbaty u dziadków.

Obraz
© KUKBUK

Pamiętajcie, że jabłka powinny być kwaśne.

Obraz
© KUKBUK

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru