Trwa ładowanie...

Smaki dzieciństwa. 10 przepisów z notatnika babci

Zamiast kuchennego kitla noszą swój ulubiony fartuszek, rzadko korzystają z najnowocześniejszych sprzętów i książek kucharskich. Znają za to wszystkie pomocne sztuczki i wiedzą jak je w kuchni wykorzystać, a przepisy trzymają w pożółkłych brulionach lub recytują z pamięci – znacie te kuchenne czarodziejki? Babcie zawsze gotują wszystko najlepiej. Poniżej przedstawiamy wam kilka rozczulających przepisów, które smakują dzieciństwem.

Smaki dzieciństwa. 10 przepisów z notatnika babciŹródło: KUKBUK
d2fvsx2
d2fvsx2

Klasyczne leniwe nigdy nie smakowały tak dobrze, jak te wyrobione babcinymi rękoma. A kiedy mama nie widziała, zawsze dostawaliśmy dokładkę zasmażki.

KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Po szkole, w weekend lub w ferie – pamiętamy podwieczorki u babci, która smażyła stosiki złotych racuchów z jabłkami.

d2fvsx2
KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Zrobić dobrego naleśnika to wielka sztuka. Babci zawsze wychodziły odpowiednio cienkie i elastyczne, nadziewała je serem ze śmietaną i czasem nawet odsmażała na maśle.

KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Szkoła życia zaczęła się dokładnie wtedy, kiedy wyrośliśmy na tyle, by pomagać w lepieniu pierogów. Nikt nie był w stanie pokonać babci, mistrzyni szybkości, pięknych falbanek i pękatych pierogowych brzuszków.

d2fvsx2
KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Polane śmietaną zasmakują babci i dziadkowi.

Placki ziemniaczane z salsą paprykową
Usmażenie placków, by były chrupkie i złociste to nie lada wyzwanie. Dla dziadka warto jednak podjąć się tego zadania.

KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Obiad już dawno zapomniany, a do kolacji dużo czasu…wtedy wchodził podwieczorek. Talerz ciasteczek i szklanka kompotu albo ciepłego mleka – to kwintesencja zimowego popołudnia u dziadków.

d2fvsx2
KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Kto nie lubi babcinej szarlotki? Niby zwykłe ciasto, a smakuje jak kawałek nieba!

KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Przed podaniem polejcie babkę jeszcze karmelem. Będzie doskonale smakować podczas popołudniowej herbaty u dziadków.

KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Pamiętajcie, że jabłka powinny być kwaśne.

KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2fvsx2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2fvsx2
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj