3 sposoby na kotlety ziemniaczane dla każdego!
Kotlety ziemniaczane to tani, szybki i sycący obiad, który zrobisz w prosty sposób. Najsmaczniejsze są z cebulką lub żółtym serem, ale możliwości podania placków ziemniaczanych jest znacznie więcej. Dziś przedstawiamy 3 wyjątkowe pomysły na to, w jaki sposób można zrobić. Sprawdź je i wybierz danie dla siebie!
Kotlety ziemniaczane - jak je zrobić?
Kotlety ziemniaczane sporządzamy z ciasta, którego głównym składnikiem są oczywiście ziemniaki. To typowa potrawa kuchni polskiej, którą można podawać w wersji podstawowej lub z różnymi dodatkami, takimi jak cukinia, mięso mielone czy z pieczarki.
Poniżej publikujemy 3 pomysły na obiad z kotletami ziemniaczanymi w roli głównej. Który z nich najbardziej przypadł Ci do gustu?
Kotlety ziemniaczane z cukinią - przepis
Potrzebne składniki:
- 1 duża cukinia;
- 5 dużych ziemniaków
- 1 jajko;
- pęczek koperku;
- mąka;
- sól;
- pieprz;
- olej. *
Sposób przygotowania:
1. Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Po ugotowaniu cedzimy, ubijamy i przekładamy je do miski.
3. Płuczemy i siekamy koperek. Myjemy i osuszamy cukinię, odcinamy końcówki i ścieramy na dużych oczkach tarki.
4. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy cukinię, jajko i przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Gotowe!
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg ziemniaków;
- 100 g żółtego sera;
- 1 cebula;
- 1 jajko;
- 2 łyżki śmietany 18%;
- bułka tarta;
- 1/4 pęczka pietruszki;
- 1/4 pęczka koperku;
- sól;
- pieprz;
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
1. Umyte i obrane ziemniaki gotujemy, a następnie ubijamy i studzimy.
2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni.
3. Do ziemniaków dodajemy jajko, śmietanę, żółty ser, zeszkloną cebulę, posiekany koperek i pietruszkę i przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na patelni na złoto. Gotowe!
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 0,5 szklanki mąki pszennej;
- 2 jajka;
- 1 łyżeczka soli;
- 250 g pieczarek;
- garść natki pietruszki;
- 1 cebula;
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- bułka tarta.
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ugotowane ubijamy. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i sól i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy.
2. Na patelni szklimy pokrojoną drobno cebulę, pieczarki ścieramy na tarce i smażymy do czasu, aż woda wyparuje. Przyprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki i wszystko razem mieszamy.
3. Z masy ziemniaczanej formujemy ciasto - jeśli jest zbyt klejące, dodajemy mąki, jeśli za mało - wody. Dzielimy je na 7 równych części, spłaszczamy i nakładamy farsz. Z takiej mieszanki formujemy kotlety.
4. Kotlety obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Gotowe!
Smacznego!