Justyna Żyła pokazała swój obiad. Na talerzu jest chyba z tysiąc kalorii!

Justyna Żyła, była żona słynnego skoczka narciarskiego, na swoim Instagramie zebrała pokaźną grupkę followersów. Na koncie celebrytki nierzadko pojawiają się smakowite fotki, bo jak sama Justyna wyznała, planuje wydanie książki kulinarnej.

Justyna Żyła i jej placek ze szperkamiJustyna Żyła lubi gotować i chętnie dzieli się tym z fanami
Źródło zdjęć: © akpa, Instagram
Karolina Rozmus

Justyna Żyła uwielbia gotować – nie tylko na Insta dzieli się swoją pasją z fanami, ale także miała swój kanał na YouTube, a także myślała o wydaniu książki. W swojej pięknej, białej kuchni chętnie gotuje ze swoimi dziećmi i dla nich. Tym razem samotna mama do sieci wrzuciła smakowite, ale zarazem niezwykle kaloryczne danie, popularne w rejonach, z których pochodzi.

Mowa o tzw. szpyrkach podawanych zwyczajowo z plackami ziemniaczanymi.

Szpyrki – czym są?

Szpyrki, szperki, spyrki, wyrzoski (Śląsk Cieszyński) to charakterystyczne między innymi dla kuchni terenów Beskidów tłuste okrawki mięs, pokrojone w drobną kostkę i mocno wysmażone. Choć niektórzy stosują ten termin zamiennie z określeniem "skwarki", to jednak nie są one tożsame. Szpyrki smaży się tak długo, aż wytopi się z mięsa cały tłuszcz, a następnie doprawia solą, pieprzem, kminkiem, roztartym czosnkiem i cebulą. Później spyrki wstawia się do piekarnika, gdzie nabierają charakterystycznej chrupkości i, co ciekawe, koloru, skąd pochodzi określenie "czarne szpyrki".

Spyrki podawane są jako okrasa do dań, w tym także i placków ziemniaczanych (koniecznie z blachy), a także wykorzystuje się je do pieczenia słynnych ciasteczek (!) i herbatników.

Plince z pomoćką. Specjał prosto z Warmii

Placki z blachy ze szpyrkami

Tak danie nazwała Justyna Żyła, wrzucając apetyczne zdjęcia na instagramowe konto. Tym postem wzbudziła ogromne zainteresowanie fanów – część z nich poprosiła o przepis, inni wyznali, że nie mieli pojęciu o istnieniu takiego dania, a jeszcze inni – wspominali, z czym u nich jada się takie placki.

Jak mówi jedna z obserwujących konto Justyny: "U nas je się z cukrem i ze śmietaną".

Placki ziemniaczane z okrasą – przepis

Choć Justyna Żyła nie podała przepisu na to regionalne danie, nic nie stoi na przeszkodzie, by je wykonać. Mamy przepis dla łasuchów, którzy – podobnie jak Justyna Żyła i jej nienaganna figura – nie boją się nadwyżki kalorycznej.

Placki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 średniej wielkości cebula
  • przyprawy: ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu

Szpyrki

  • 0,75 kg mięsa z łopatki wieprzowej (musi być dość tłuste, można też wymieszać chudą łopatkę lub szynkę np. z podgardlem czy słoniną)
  • przyprawy: ½ łyżeczki ziaren kminku, sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula

Placki ziemniaczane z okrasą krok po kroku

  1. Mięso pokroić w kostkę o boku 1 cm i wrzucić na rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu). Smażyć na małym ogniu, aż tłuszcz z mięsa się wytopi, a następnie zdjąć patelnię z palnika i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, roztarty z pieprzem i solą czosnek oraz kminek.
  2. Mięso przełożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec, aż szpyrki staną się brązowe. Stopień wypieczenia należy kontrolować, ale także dopasować do upodobań – można szpyrki wyjąć z pieca, gdy tylko cebula się zrumieni lub tradycyjnie piec je, aż staną się niemal czarne.
  3. Gdy szpyrki będą się smażyć, obrać i zetrzeć na drobnych oczkach ziemniaki oraz cebulę. Masę wyłożyć na sitko i odstawić na kilkanaście minut. Następnie odsączyć ziemniaki z nadmiaru płynów i przełożyć do miski. Dodać przyprawy, jajko i mąkę oraz skrobię. Wymieszać, a jeżeli masa jest zbyt rzadka, można dodać jeszcze ½ łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej.
  4. Na patelni rozgrzać olej i łyżką wykładać ziemniaczaną masę. Placki powinny być cienkie i nieduże, dzięki temu będą się szybko smażyć i pozostaną bardzo chrupiące.
  5. Usmażone placki odsączyć na papierowym ręczniku, a następnie na talerzu układać po 3-4 placki. Obok wyłożyć szpyrki. Miłośnicy tej potrawy mogą polać placki ziemniaczane wytopionym z mięsa tłuszczem. My proponujemy odsączyć je za pomocą ręcznika papierowego, a następnie powstałymi skwarkami posypać gotowe danie.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯