Justyna Żyła pokazała swój obiad. Na talerzu jest chyba z tysiąc kalorii!

Justyna Żyła, była żona słynnego skoczka narciarskiego, na swoim Instagramie zebrała pokaźną grupkę followersów. Na koncie celebrytki nierzadko pojawiają się smakowite fotki, bo jak sama Justyna wyznała, planuje wydanie książki kulinarnej.

Justyna Żyła i jej placek ze szperkamiJustyna Żyła lubi gotować i chętnie dzieli się tym z fanami
Źródło zdjęć: © akpa, Instagram
Karolina Rozmus

Justyna Żyła uwielbia gotować – nie tylko na Insta dzieli się swoją pasją z fanami, ale także miała swój kanał na YouTube, a także myślała o wydaniu książki. W swojej pięknej, białej kuchni chętnie gotuje ze swoimi dziećmi i dla nich. Tym razem samotna mama do sieci wrzuciła smakowite, ale zarazem niezwykle kaloryczne danie, popularne w rejonach, z których pochodzi.

Mowa o tzw. szpyrkach podawanych zwyczajowo z plackami ziemniaczanymi.

Szpyrki – czym są?

Szpyrki, szperki, spyrki, wyrzoski (Śląsk Cieszyński) to charakterystyczne między innymi dla kuchni terenów Beskidów tłuste okrawki mięs, pokrojone w drobną kostkę i mocno wysmażone. Choć niektórzy stosują ten termin zamiennie z określeniem "skwarki", to jednak nie są one tożsame. Szpyrki smaży się tak długo, aż wytopi się z mięsa cały tłuszcz, a następnie doprawia solą, pieprzem, kminkiem, roztartym czosnkiem i cebulą. Później spyrki wstawia się do piekarnika, gdzie nabierają charakterystycznej chrupkości i, co ciekawe, koloru, skąd pochodzi określenie "czarne szpyrki".

Spyrki podawane są jako okrasa do dań, w tym także i placków ziemniaczanych (koniecznie z blachy), a także wykorzystuje się je do pieczenia słynnych ciasteczek (!) i herbatników.

Plince z pomoćką. Specjał prosto z Warmii

Placki z blachy ze szpyrkami

Tak danie nazwała Justyna Żyła, wrzucając apetyczne zdjęcia na instagramowe konto. Tym postem wzbudziła ogromne zainteresowanie fanów – część z nich poprosiła o przepis, inni wyznali, że nie mieli pojęciu o istnieniu takiego dania, a jeszcze inni – wspominali, z czym u nich jada się takie placki.

Jak mówi jedna z obserwujących konto Justyny: "U nas je się z cukrem i ze śmietaną".

Placki ziemniaczane z okrasą – przepis

Choć Justyna Żyła nie podała przepisu na to regionalne danie, nic nie stoi na przeszkodzie, by je wykonać. Mamy przepis dla łasuchów, którzy – podobnie jak Justyna Żyła i jej nienaganna figura – nie boją się nadwyżki kalorycznej.

Placki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 średniej wielkości cebula
  • przyprawy: ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu

Szpyrki

  • 0,75 kg mięsa z łopatki wieprzowej (musi być dość tłuste, można też wymieszać chudą łopatkę lub szynkę np. z podgardlem czy słoniną)
  • przyprawy: ½ łyżeczki ziaren kminku, sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula

Placki ziemniaczane z okrasą krok po kroku

  1. Mięso pokroić w kostkę o boku 1 cm i wrzucić na rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu). Smażyć na małym ogniu, aż tłuszcz z mięsa się wytopi, a następnie zdjąć patelnię z palnika i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, roztarty z pieprzem i solą czosnek oraz kminek.
  2. Mięso przełożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec, aż szpyrki staną się brązowe. Stopień wypieczenia należy kontrolować, ale także dopasować do upodobań – można szpyrki wyjąć z pieca, gdy tylko cebula się zrumieni lub tradycyjnie piec je, aż staną się niemal czarne.
  3. Gdy szpyrki będą się smażyć, obrać i zetrzeć na drobnych oczkach ziemniaki oraz cebulę. Masę wyłożyć na sitko i odstawić na kilkanaście minut. Następnie odsączyć ziemniaki z nadmiaru płynów i przełożyć do miski. Dodać przyprawy, jajko i mąkę oraz skrobię. Wymieszać, a jeżeli masa jest zbyt rzadka, można dodać jeszcze ½ łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej.
  4. Na patelni rozgrzać olej i łyżką wykładać ziemniaczaną masę. Placki powinny być cienkie i nieduże, dzięki temu będą się szybko smażyć i pozostaną bardzo chrupiące.
  5. Usmażone placki odsączyć na papierowym ręczniku, a następnie na talerzu układać po 3-4 placki. Obok wyłożyć szpyrki. Miłośnicy tej potrawy mogą polać placki ziemniaczane wytopionym z mięsa tłuszczem. My proponujemy odsączyć je za pomocą ręcznika papierowego, a następnie powstałymi skwarkami posypać gotowe danie.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany