Justyna Żyła pokazała swój obiad. Na talerzu jest chyba z tysiąc kalorii!

Justyna Żyła, była żona słynnego skoczka narciarskiego, na swoim Instagramie zebrała pokaźną grupkę followersów. Na koncie celebrytki nierzadko pojawiają się smakowite fotki, bo jak sama Justyna wyznała, planuje wydanie książki kulinarnej.

Justyna Żyła i jej placek ze szperkamiJustyna Żyła lubi gotować i chętnie dzieli się tym z fanami
Źródło zdjęć: © akpa, Instagram
Karolina Rozmus

Justyna Żyła uwielbia gotować – nie tylko na Insta dzieli się swoją pasją z fanami, ale także miała swój kanał na YouTube, a także myślała o wydaniu książki. W swojej pięknej, białej kuchni chętnie gotuje ze swoimi dziećmi i dla nich. Tym razem samotna mama do sieci wrzuciła smakowite, ale zarazem niezwykle kaloryczne danie, popularne w rejonach, z których pochodzi.

Mowa o tzw. szpyrkach podawanych zwyczajowo z plackami ziemniaczanymi.

Szpyrki – czym są?

Szpyrki, szperki, spyrki, wyrzoski (Śląsk Cieszyński) to charakterystyczne między innymi dla kuchni terenów Beskidów tłuste okrawki mięs, pokrojone w drobną kostkę i mocno wysmażone. Choć niektórzy stosują ten termin zamiennie z określeniem "skwarki", to jednak nie są one tożsame. Szpyrki smaży się tak długo, aż wytopi się z mięsa cały tłuszcz, a następnie doprawia solą, pieprzem, kminkiem, roztartym czosnkiem i cebulą. Później spyrki wstawia się do piekarnika, gdzie nabierają charakterystycznej chrupkości i, co ciekawe, koloru, skąd pochodzi określenie "czarne szpyrki".

Spyrki podawane są jako okrasa do dań, w tym także i placków ziemniaczanych (koniecznie z blachy), a także wykorzystuje się je do pieczenia słynnych ciasteczek (!) i herbatników.

Plince z pomoćką. Specjał prosto z Warmii

Placki z blachy ze szpyrkami

Tak danie nazwała Justyna Żyła, wrzucając apetyczne zdjęcia na instagramowe konto. Tym postem wzbudziła ogromne zainteresowanie fanów – część z nich poprosiła o przepis, inni wyznali, że nie mieli pojęciu o istnieniu takiego dania, a jeszcze inni – wspominali, z czym u nich jada się takie placki.

Jak mówi jedna z obserwujących konto Justyny: "U nas je się z cukrem i ze śmietaną".

Placki ziemniaczane z okrasą – przepis

Choć Justyna Żyła nie podała przepisu na to regionalne danie, nic nie stoi na przeszkodzie, by je wykonać. Mamy przepis dla łasuchów, którzy – podobnie jak Justyna Żyła i jej nienaganna figura – nie boją się nadwyżki kalorycznej.

Placki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 średniej wielkości cebula
  • przyprawy: ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu

Szpyrki

  • 0,75 kg mięsa z łopatki wieprzowej (musi być dość tłuste, można też wymieszać chudą łopatkę lub szynkę np. z podgardlem czy słoniną)
  • przyprawy: ½ łyżeczki ziaren kminku, sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula

Placki ziemniaczane z okrasą krok po kroku

  1. Mięso pokroić w kostkę o boku 1 cm i wrzucić na rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu). Smażyć na małym ogniu, aż tłuszcz z mięsa się wytopi, a następnie zdjąć patelnię z palnika i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, roztarty z pieprzem i solą czosnek oraz kminek.
  2. Mięso przełożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec, aż szpyrki staną się brązowe. Stopień wypieczenia należy kontrolować, ale także dopasować do upodobań – można szpyrki wyjąć z pieca, gdy tylko cebula się zrumieni lub tradycyjnie piec je, aż staną się niemal czarne.
  3. Gdy szpyrki będą się smażyć, obrać i zetrzeć na drobnych oczkach ziemniaki oraz cebulę. Masę wyłożyć na sitko i odstawić na kilkanaście minut. Następnie odsączyć ziemniaki z nadmiaru płynów i przełożyć do miski. Dodać przyprawy, jajko i mąkę oraz skrobię. Wymieszać, a jeżeli masa jest zbyt rzadka, można dodać jeszcze ½ łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej.
  4. Na patelni rozgrzać olej i łyżką wykładać ziemniaczaną masę. Placki powinny być cienkie i nieduże, dzięki temu będą się szybko smażyć i pozostaną bardzo chrupiące.
  5. Usmażone placki odsączyć na papierowym ręczniku, a następnie na talerzu układać po 3-4 placki. Obok wyłożyć szpyrki. Miłośnicy tej potrawy mogą polać placki ziemniaczane wytopionym z mięsa tłuszczem. My proponujemy odsączyć je za pomocą ręcznika papierowego, a następnie powstałymi skwarkami posypać gotowe danie.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się