Trwa ładowanie...

Justyna Żyła pokazała swój obiad. Na talerzu jest chyba z tysiąc kalorii!

Justyna Żyła, była żona słynnego skoczka narciarskiego, na swoim Instagramie zebrała pokaźną grupkę followersów. Na koncie celebrytki nierzadko pojawiają się smakowite fotki, bo jak sama Justyna wyznała, planuje wydanie książki kulinarnej.

Justyna Żyła lubi gotować i chętnie dzieli się tym z fanamiJustyna Żyła lubi gotować i chętnie dzieli się tym z fanamiŹródło: akpa, Instagram
d41ascx
d41ascx

Justyna Żyła uwielbia gotować – nie tylko na Insta dzieli się swoją pasją z fanami, ale także miała swój kanał na YouTube, a także myślała o wydaniu książki. W swojej pięknej, białej kuchni chętnie gotuje ze swoimi dziećmi i dla nich. Tym razem samotna mama do sieci wrzuciła smakowite, ale zarazem niezwykle kaloryczne danie, popularne w rejonach, z których pochodzi.

Mowa o tzw. szpyrkach podawanych zwyczajowo z plackami ziemniaczanymi.

Szpyrki – czym są?

Szpyrki, szperki, spyrki, wyrzoski (Śląsk Cieszyński) to charakterystyczne między innymi dla kuchni terenów Beskidów tłuste okrawki mięs, pokrojone w drobną kostkę i mocno wysmażone. Choć niektórzy stosują ten termin zamiennie z określeniem "skwarki", to jednak nie są one tożsame. Szpyrki smaży się tak długo, aż wytopi się z mięsa cały tłuszcz, a następnie doprawia solą, pieprzem, kminkiem, roztartym czosnkiem i cebulą. Później spyrki wstawia się do piekarnika, gdzie nabierają charakterystycznej chrupkości i, co ciekawe, koloru, skąd pochodzi określenie "czarne szpyrki".

Spyrki podawane są jako okrasa do dań, w tym także i placków ziemniaczanych (koniecznie z blachy), a także wykorzystuje się je do pieczenia słynnych ciasteczek (!) i herbatników.

Plince z pomoćką. Specjał prosto z Warmii

Placki z blachy ze szpyrkami

Tak danie nazwała Justyna Żyła, wrzucając apetyczne zdjęcia na instagramowe konto. Tym postem wzbudziła ogromne zainteresowanie fanów – część z nich poprosiła o przepis, inni wyznali, że nie mieli pojęciu o istnieniu takiego dania, a jeszcze inni – wspominali, z czym u nich jada się takie placki.

d41ascx

Jak mówi jedna z obserwujących konto Justyny: "U nas je się z cukrem i ze śmietaną".

Placki ziemniaczane z okrasą – przepis

Choć Justyna Żyła nie podała przepisu na to regionalne danie, nic nie stoi na przeszkodzie, by je wykonać. Mamy przepis dla łasuchów, którzy – podobnie jak Justyna Żyła i jej nienaganna figura – nie boją się nadwyżki kalorycznej.

Placki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 średniej wielkości cebula
  • przyprawy: ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu
d41ascx

Szpyrki

  • 0,75 kg mięsa z łopatki wieprzowej (musi być dość tłuste, można też wymieszać chudą łopatkę lub szynkę np. z podgardlem czy słoniną)
  • przyprawy: ½ łyżeczki ziaren kminku, sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula

Placki ziemniaczane z okrasą krok po kroku

  1. Mięso pokroić w kostkę o boku 1 cm i wrzucić na rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu). Smażyć na małym ogniu, aż tłuszcz z mięsa się wytopi, a następnie zdjąć patelnię z palnika i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, roztarty z pieprzem i solą czosnek oraz kminek.
  2. Mięso przełożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec, aż szpyrki staną się brązowe. Stopień wypieczenia należy kontrolować, ale także dopasować do upodobań – można szpyrki wyjąć z pieca, gdy tylko cebula się zrumieni lub tradycyjnie piec je, aż staną się niemal czarne.
  3. Gdy szpyrki będą się smażyć, obrać i zetrzeć na drobnych oczkach ziemniaki oraz cebulę. Masę wyłożyć na sitko i odstawić na kilkanaście minut. Następnie odsączyć ziemniaki z nadmiaru płynów i przełożyć do miski. Dodać przyprawy, jajko i mąkę oraz skrobię. Wymieszać, a jeżeli masa jest zbyt rzadka, można dodać jeszcze ½ łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej.
  4. Na patelni rozgrzać olej i łyżką wykładać ziemniaczaną masę. Placki powinny być cienkie i nieduże, dzięki temu będą się szybko smażyć i pozostaną bardzo chrupiące.
  5. Usmażone placki odsączyć na papierowym ręczniku, a następnie na talerzu układać po 3-4 placki. Obok wyłożyć szpyrki. Miłośnicy tej potrawy mogą polać placki ziemniaczane wytopionym z mięsa tłuszczem. My proponujemy odsączyć je za pomocą ręcznika papierowego, a następnie powstałymi skwarkami posypać gotowe danie.

Zobacz także:

d41ascx
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d41ascx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d41ascx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj