Trwa ładowanie...
d1av0bk

Placki ziemniaczane z piekarnika. Zdrowe, chrupiące i pyszne

Tradycyjne placki ziemniaczane to potrawa ciężkostrawna i kaloryczna. Nie trzeba jednak rezygnować z tego pysznego dania, nawet jeśli dbamy o linię. Doskonałe, a przy tym zdecydowanie zdrowsze placki ziemniaczane z piekarnika przygotujesz bez trudu i nie zajmie ci to dużo czasu.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Placki ziemniaczana z piekarnika - zrobisz je bez trudu
Placki ziemniaczana z piekarnika - zrobisz je bez trudu (123RF)
d1av0bk

Placki ziemniaczane z piekarnika – zdrowsza alternatywa

Placki ziemniaczane to jedna z klasycznych potraw kuchni polskiej. W zależności od regionu, serwuje się je z sosem cygańskim lub grzybowym, z gulaszem, ale również ze słodką śmietaną lub cukrem. Jest to potrawa smażona, a same placki chłoną naprawdę dużo tłuszczu. Żeby były zdrowsze i mniej kaloryczne, można jednak przyrządzić je w piekarniku.

Uwaga: jeśli chcesz, aby twoje placki były chrupiące, nie używaj młodych ziemniaków (mają za dużo wody). Wybieraj gatunki takie jak Tajfun, Bryza czy Ibis. Staraj się też nie przesadzać z ilością mąki w cieście na placki.

d1av0bk

Placki ziemniaczane z piekarnika – przepis

Składniki na placki ziemniaczane:

  • Ziemniaki (500 g)
  • Jajko (1 sztuka)
  • Otręby owsiane (3 łyżki)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Przyprawy
  • Olej
d1av0bk

Przygotowanie placków ziemniaczanych:

  • Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce i odstaw na 15 minut
  • Odciśnij nadmiar wody, dodaj drobno posiekaną cebulę i pozostałe składniki (oprócz oleju)
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj niewielką ilością oleju
  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza
  • Wyłóż placki na blachę i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut (muszą się zarumienić)

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1av0bk

Podziel się opinią

Share
d1av0bk
d1av0bk
Więcej tematów