Placki ziemniaczane z piekarnika. Zdrowe, chrupiące i pyszne
Tradycyjne placki ziemniaczane to potrawa ciężkostrawna i kaloryczna. Nie trzeba jednak rezygnować z tego pysznego dania, nawet jeśli dbamy o linię. Doskonałe, a przy tym zdecydowanie zdrowsze placki ziemniaczane z piekarnika przygotujesz bez trudu i nie zajmie ci to dużo czasu.
Placki ziemniaczane z piekarnika – zdrowsza alternatywa
Placki ziemniaczane to jedna z klasycznych potraw kuchni polskiej. W zależności od regionu, serwuje się je z sosem cygańskim lub grzybowym, z gulaszem, ale również ze słodką śmietaną lub cukrem. Jest to potrawa smażona, a same placki chłoną naprawdę dużo tłuszczu. Żeby były zdrowsze i mniej kaloryczne, można jednak przyrządzić je w piekarniku.
Uwaga: jeśli chcesz, aby twoje placki były chrupiące, nie używaj młodych ziemniaków (mają za dużo wody). Wybieraj gatunki takie jak Tajfun, Bryza czy Ibis. Staraj się też nie przesadzać z ilością mąki w cieście na placki.
Placki ziemniaczane z piekarnika – przepis
Składniki na placki ziemniaczane:
- Ziemniaki (500 g)
- Jajko (1 sztuka)
- Otręby owsiane (3 łyżki)
- Cebula (1 sztuka)
- Przyprawy
- Olej
Przygotowanie placków ziemniaczanych:
- Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce i odstaw na 15 minut
- Odciśnij nadmiar wody, dodaj drobno posiekaną cebulę i pozostałe składniki (oprócz oleju)
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj niewielką ilością oleju
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza
- Wyłóż placki na blachę i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut (muszą się zarumienić)