Placki ziemniaczane na 5 sposobów

Podstawowym składnikiem placków ziemniaczanych są oczywiście ziemniaki. Cieszą się one ogromną popularnością. Można jeść je same lub z dodatkami, dzięki którym mogą nawet stanowić obfite danie obiadowe. Również do samego ziemniaczanego ciasta można dodawać najróżniejsze produkty, które urozmaicą ich smak. Poniżej przedstawiam kilka ciekawych propozycji na placki ziemniaczane.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycyjne placki ziemniaczane

Składniki:

  • kilka dużych ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 1-2 jajka,
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce i odciskamy. Dodajemy jajka, mąkę, pieprz i sól. Wszystko razem mieszamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy po łyżce masy, robiąc placki i smażąc z obu stron do zrumienienia.
  3. Wykładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Placki ziemniaczane możemy podawać z cukrem, solą lub śmietaną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane po węgiersku

Placki ziemniaczane z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 2 łyżki koperku,
  • 50 g suszonych pomidorów,
  • mielona ostra papryka,
  • szczypta kurkumy,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Masę lekko odciskamy, sok zostawiając w naczyniu. Dodajemy do niej jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą cebulę, drobno pokrojone pomidory w puszce oraz posiekany koperek.
  2. Zostawiony sok odlewamy, a skrobię, która zebrała się na dnie naczynia, mieszamy z łyżką śmietany i dodajemy do masy. Przyprawiamy i wszystko razem dokładnie mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje masy i smażymy z obu stron, aż placki nabiorą złotego koloru.
  4. Wykładamy na papierowy ręcznik i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym, kwaśną śmietaną lub z sosem pomidorowym.

Placki ziemniaczane inaczej, czyli z gotowanych ziemniaków

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków (mogą być pozostałości z obiadu),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 10 g masła klarowanego,
  • 100 g cebuli,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej rzepakowy,
  • sól, pieprz, natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Zarówno cebulę, jak i czosnek podsmażamy na złoty kolor.
  3. Do ziemniaków dodajemy mąkę, sól, pieprz, jajko i podsmażony czosnek z cebulą. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy na niego porcje masy i smażymy na średnim ogniu, aż placki nabiorą złocistej barwy i staną się z zewnątrz chrupkie.

Placki ziemniaczane z serem

Składniki:

  • 7 średniej wielkości ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 1 średniej wielości cebula,
  • 5 plastrów żółtego sera,
  • 4 łyżki mąki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. 4 ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, a 3 na tarce o dużych oczkach. Lekko odciskamy, by pozbyć się z nich nadmiaru wody.
  2. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Dodajemy ją do ziemniaków. Ser żółty kroimy w drobną kostkę. Również dodajemy do ziemniaków. Dorzucamy następnie jajko, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim niewielkich rozmiarów placki.
  4. Po usmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik do osączenia z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym.

Placki ziemniaczane po arabsku

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • ½ łyżki suszonych płatków chili,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • olej,
  • 50 ml jogurtu naturalnego,
  • kilka listów świeżej kolendry.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do nich posiekaną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  2. Wbijamy jajko. Dodajemy mąkę, natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim placki. Podajemy z jogurtem i świeżą kolendrą.

Placki ziemniaczane są smaczne same w sobie, ale zawsze możemy je urozmaicić dodatkiem dowolnych warzyw, podając je z sosem czosnkowym czy pomidorowym, a nawet z sosem z mięsem. Wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości