Placki ziemniaczane z rozgrzewającymi przyprawami. Idealne na jesienny obiad

Któż z nas nie lubi placków ziemniaczanych? To szybkie i sycące danie doskonale sprawdzi się na jesienny obiad. W wersji z dodatkiem rozgrzewających przypraw zrobią prawdziwą furorę.

Potato PancakesPotato Pancakes "Latke's" with Sour Cream and Apple SauceLauriPattersonPlacki ziemniaczane smakują niemal wszystkim
Źródło zdjęć: © Getty Images | LauriPatterson
oprac.  KPL

Placki ziemniaczane są regionalnym daniem w Wielkopolsce oraz na Warmii i Mazurach. Jednak cieszą się dużym powodzeniem w całej Polsce. Ich podstawowym składnikiem są tarte ziemniaki. Podawać można je natomiast na różne sposoby - z sosami mięsnym lub grzybowym, śmietaną, a nawet cukrem.

W poniższym przepisie swojskie placki ziemniaczane nabierają nieco orientalnego charakteru. Dlatego świetnym dodatkiem do nich będzie np. jogurt bałkański z dodatkiem kolendry.

Czas przygotowania: 30 minut

Rodzaj kuchni: kuchnia fusion

Na ile osób: 2-4

Rodzaj diety: dieta wegetariańska.

Składniki:

- pół kilograma kilograma ziemniaków

- olej rzepakowy

- połowa małej cebuli

- 1 jajko

- łyżka mąki pszennej

- sól (szczypta)

- świeży imbir (3 cm kawałek)

- papryczka chilli (1/3)

- kolendra (kilka gałązek)

Przepis:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Przekładamy do miski, a po kilku minutach dokładnie (nawet kilkukrotnie) odsączamy. Nadmiar płynu wylewamy.

Cebulę, imbir oraz papryczkę chilli siekamy bardzo drobno. Dorzucamy do ziemniaków, dodajemy dużą szczyptę soli, mąkę oraz jajko. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę.

Na patelni rozgrzewamy mocno olej. Łyżką nakładamy masę i formujemy niewielkie placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor, a następnie odkładamy na ręcznik papierowy.

Najlepszy przepis na kanapkowe ogórki z kurkumą do słoików

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów