Placki ziemniaczane z rozgrzewającymi przyprawami. Idealne na jesienny obiad
Któż z nas nie lubi placków ziemniaczanych? To szybkie i sycące danie doskonale sprawdzi się na jesienny obiad. W wersji z dodatkiem rozgrzewających przypraw zrobią prawdziwą furorę.
Placki ziemniaczane są regionalnym daniem w Wielkopolsce oraz na Warmii i Mazurach. Jednak cieszą się dużym powodzeniem w całej Polsce. Ich podstawowym składnikiem są tarte ziemniaki. Podawać można je natomiast na różne sposoby - z sosami mięsnym lub grzybowym, śmietaną, a nawet cukrem.
W poniższym przepisie swojskie placki ziemniaczane nabierają nieco orientalnego charakteru. Dlatego świetnym dodatkiem do nich będzie np. jogurt bałkański z dodatkiem kolendry.
Czas przygotowania: 30 minut
Rodzaj kuchni: kuchnia fusion
Na ile osób: 2-4
Rodzaj diety: dieta wegetariańska.
Składniki:
- pół kilograma kilograma ziemniaków
- olej rzepakowy
- połowa małej cebuli
- 1 jajko
- łyżka mąki pszennej
- sól (szczypta)
- świeży imbir (3 cm kawałek)
- papryczka chilli (1/3)
- kolendra (kilka gałązek)
Przepis:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Przekładamy do miski, a po kilku minutach dokładnie (nawet kilkukrotnie) odsączamy. Nadmiar płynu wylewamy.
Cebulę, imbir oraz papryczkę chilli siekamy bardzo drobno. Dorzucamy do ziemniaków, dodajemy dużą szczyptę soli, mąkę oraz jajko. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę.
Na patelni rozgrzewamy mocno olej. Łyżką nakładamy masę i formujemy niewielkie placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor, a następnie odkładamy na ręcznik papierowy.