Placki ziemniaczane z rozgrzewającymi przyprawami. Idealne na jesienny obiad

Któż z nas nie lubi placków ziemniaczanych? To szybkie i sycące danie doskonale sprawdzi się na jesienny obiad. W wersji z dodatkiem rozgrzewających przypraw zrobią prawdziwą furorę.

Potato PancakesPotato Pancakes "Latke's" with Sour Cream and Apple SauceLauriPattersonPlacki ziemniaczane smakują niemal wszystkim
Źródło zdjęć: © Getty Images | LauriPatterson
oprac.  KPL

Placki ziemniaczane są regionalnym daniem w Wielkopolsce oraz na Warmii i Mazurach. Jednak cieszą się dużym powodzeniem w całej Polsce. Ich podstawowym składnikiem są tarte ziemniaki. Podawać można je natomiast na różne sposoby - z sosami mięsnym lub grzybowym, śmietaną, a nawet cukrem.

W poniższym przepisie swojskie placki ziemniaczane nabierają nieco orientalnego charakteru. Dlatego świetnym dodatkiem do nich będzie np. jogurt bałkański z dodatkiem kolendry.

Czas przygotowania: 30 minut

Rodzaj kuchni: kuchnia fusion

Na ile osób: 2-4

Rodzaj diety: dieta wegetariańska.

Składniki:

- pół kilograma kilograma ziemniaków

- olej rzepakowy

- połowa małej cebuli

- 1 jajko

- łyżka mąki pszennej

- sól (szczypta)

- świeży imbir (3 cm kawałek)

- papryczka chilli (1/3)

- kolendra (kilka gałązek)

Przepis:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Przekładamy do miski, a po kilku minutach dokładnie (nawet kilkukrotnie) odsączamy. Nadmiar płynu wylewamy.

Cebulę, imbir oraz papryczkę chilli siekamy bardzo drobno. Dorzucamy do ziemniaków, dodajemy dużą szczyptę soli, mąkę oraz jajko. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę.

Na patelni rozgrzewamy mocno olej. Łyżką nakładamy masę i formujemy niewielkie placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor, a następnie odkładamy na ręcznik papierowy.

Najlepszy przepis na kanapkowe ogórki z kurkumą do słoików

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇