Chrupiące placki ziemniaczane. O tym musisz pamiętać

Któż się oprze plackom ziemniaczanym? Ze śmietaną, jogurtem, gulaszem, cukrem lub dżemem. Choć jadamy je z różnymi dodatkami, to w jednej kwestii pozostajemy zgodni: placki ziemniaczane muszą być chrupiące. Jak tego dokonać? Oto najważniejsze wskazówki

Placki ziemniaczane na talerzuPlacki ziemniaczane muszą być chrupiące i bardzo cienkie
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Chrupiące placki ziemniaczane – jakie ziemniaki na placki?

Nie każde ziemniaki nadają się na placki, jeśli więc myślicie, że wystarczy chwycić pierwszy lepszy worek w markecie, to możecie być zawiedzenie. Na placki najlepsze będą ziemniaki typu B (Irga, Flaming, Sante) i C (Bryza, Gracja, Gustaw). Dlaczego? Te ziemniaki są mączyste: zawierają dużo skrobi, która wiąże pulpę ziemniaczaną i sprawia, że ziemniaki są chrupiące. Ziemniaki typu B oraz C są także najmniej wodniste, co przy smażeniu placków jest istotne.

Sekret pysznych placków ziemniaczanych

Chrupiące placki ziemniaczane – dodatki

Klasyczne placki ziemniaczane muszą zawierać sól, pieprz oraz cebulę. By ciasto lepiej związało, dodajemy także jajka i mąkę. Uwaga! To właśnie mąka ma ogromny wpływ na to, czy placki będą chrupiące, czy miękkie i nasiąknięte tłuszczem.

Im mniej wodniste ziemniaki, tym mniej mąki dodamy do nich, a tym samym. Również nadmiar jajek sprawi, że placki będą gumowate. By tego uniknąć, na kilogram jajek dodajmy tylko 1 jajko, a w przypadku wyjątkowo sypkich i bogatych w skrobię ziemniaków jajka można całkowicie pominąć.

Chrupiące placki ziemniaczane – jak smażyć?

To klucz sukcesu. Do smażenia placków koniecznie wybierzmy patelnię z grubym dnem i nieprzywierającą powierzchnią. Pamiętajmy, by nie oszczędzać oleju i dobrze go rozgrzać. Idealnie będzie pasował olej z pestek winogron oraz olej rzepakowy, bo mają one wysoki punkt dymienia.

W trakcie smażenia nie należy ruszać placków – po wyłożeniu ciasta na patelnię warto poczekać, aż utworzy się chrupiąca skorupka i dopiero wtedy obrócić placek na drugą stronę. Nie pospieszajmy placków – przesuwanie, obracanie ich bez przerwy czy wykładanie zbyt dużych porcji masy sprawi, że placki zaczną nasiąkać tłuszczem, stając się miękkie i niesmaczne.

Chrupiące placki ziemniaczane – sprawdzony przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebulę obrać, a następnie zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
  2. Odstawić na kilka minut, po czym dobrze odcisnąć do drugiej miski.
  3. Z jej dna wybrać osadzającą się skrobię i dodać do ziemniaków wraz z mąką pszenną, jajkiem, solą i pieprzem.
  4. Wymieszać, a gdy masa będzie zbyt rzadka, dosypać skrobi ziemniaczanej.
  5. Na patelni o grubym dnie rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz wykładać po 1 łyżce masy ziemniaczanej i delikatnie rozpłaszczać ją, by placki były bardzo cienkie.
  6. Po około 1-2 minutach (w zależności od grubości) przewracać na drugą stronę
  7. . Po usmażeniu przekładać na ręcznik kuchenny, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Placki ziemniaczane ze śmietaną
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie