Chrupiące placki ziemniaczane. O tym musisz pamiętać

Któż się oprze plackom ziemniaczanym? Ze śmietaną, jogurtem, gulaszem, cukrem lub dżemem. Choć jadamy je z różnymi dodatkami, to w jednej kwestii pozostajemy zgodni: placki ziemniaczane muszą być chrupiące. Jak tego dokonać? Oto najważniejsze wskazówki

Placki ziemniaczane na talerzuPlacki ziemniaczane muszą być chrupiące i bardzo cienkie
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Chrupiące placki ziemniaczane – jakie ziemniaki na placki?

Nie każde ziemniaki nadają się na placki, jeśli więc myślicie, że wystarczy chwycić pierwszy lepszy worek w markecie, to możecie być zawiedzenie. Na placki najlepsze będą ziemniaki typu B (Irga, Flaming, Sante) i C (Bryza, Gracja, Gustaw). Dlaczego? Te ziemniaki są mączyste: zawierają dużo skrobi, która wiąże pulpę ziemniaczaną i sprawia, że ziemniaki są chrupiące. Ziemniaki typu B oraz C są także najmniej wodniste, co przy smażeniu placków jest istotne.

Sekret pysznych placków ziemniaczanych

Chrupiące placki ziemniaczane – dodatki

Klasyczne placki ziemniaczane muszą zawierać sól, pieprz oraz cebulę. By ciasto lepiej związało, dodajemy także jajka i mąkę. Uwaga! To właśnie mąka ma ogromny wpływ na to, czy placki będą chrupiące, czy miękkie i nasiąknięte tłuszczem.

Im mniej wodniste ziemniaki, tym mniej mąki dodamy do nich, a tym samym. Również nadmiar jajek sprawi, że placki będą gumowate. By tego uniknąć, na kilogram jajek dodajmy tylko 1 jajko, a w przypadku wyjątkowo sypkich i bogatych w skrobię ziemniaków jajka można całkowicie pominąć.

Chrupiące placki ziemniaczane – jak smażyć?

To klucz sukcesu. Do smażenia placków koniecznie wybierzmy patelnię z grubym dnem i nieprzywierającą powierzchnią. Pamiętajmy, by nie oszczędzać oleju i dobrze go rozgrzać. Idealnie będzie pasował olej z pestek winogron oraz olej rzepakowy, bo mają one wysoki punkt dymienia.

W trakcie smażenia nie należy ruszać placków – po wyłożeniu ciasta na patelnię warto poczekać, aż utworzy się chrupiąca skorupka i dopiero wtedy obrócić placek na drugą stronę. Nie pospieszajmy placków – przesuwanie, obracanie ich bez przerwy czy wykładanie zbyt dużych porcji masy sprawi, że placki zaczną nasiąkać tłuszczem, stając się miękkie i niesmaczne.

Chrupiące placki ziemniaczane – sprawdzony przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebulę obrać, a następnie zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
  2. Odstawić na kilka minut, po czym dobrze odcisnąć do drugiej miski.
  3. Z jej dna wybrać osadzającą się skrobię i dodać do ziemniaków wraz z mąką pszenną, jajkiem, solą i pieprzem.
  4. Wymieszać, a gdy masa będzie zbyt rzadka, dosypać skrobi ziemniaczanej.
  5. Na patelni o grubym dnie rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz wykładać po 1 łyżce masy ziemniaczanej i delikatnie rozpłaszczać ją, by placki były bardzo cienkie.
  6. Po około 1-2 minutach (w zależności od grubości) przewracać na drugą stronę
  7. . Po usmażeniu przekładać na ręcznik kuchenny, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Placki ziemniaczane ze śmietaną
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę