Chrupiące placki ziemniaczane. O tym musisz pamiętać
Któż się oprze plackom ziemniaczanym? Ze śmietaną, jogurtem, gulaszem, cukrem lub dżemem. Choć jadamy je z różnymi dodatkami, to w jednej kwestii pozostajemy zgodni: placki ziemniaczane muszą być chrupiące. Jak tego dokonać? Oto najważniejsze wskazówki
Chrupiące placki ziemniaczane – jakie ziemniaki na placki?
Nie każde ziemniaki nadają się na placki, jeśli więc myślicie, że wystarczy chwycić pierwszy lepszy worek w markecie, to możecie być zawiedzenie. Na placki najlepsze będą ziemniaki typu B (Irga, Flaming, Sante) i C (Bryza, Gracja, Gustaw). Dlaczego? Te ziemniaki są mączyste: zawierają dużo skrobi, która wiąże pulpę ziemniaczaną i sprawia, że ziemniaki są chrupiące. Ziemniaki typu B oraz C są także najmniej wodniste, co przy smażeniu placków jest istotne.
Sekret pysznych placków ziemniaczanych
Chrupiące placki ziemniaczane – dodatki
Klasyczne placki ziemniaczane muszą zawierać sól, pieprz oraz cebulę. By ciasto lepiej związało, dodajemy także jajka i mąkę. Uwaga! To właśnie mąka ma ogromny wpływ na to, czy placki będą chrupiące, czy miękkie i nasiąknięte tłuszczem.
Im mniej wodniste ziemniaki, tym mniej mąki dodamy do nich, a tym samym. Również nadmiar jajek sprawi, że placki będą gumowate. By tego uniknąć, na kilogram jajek dodajmy tylko 1 jajko, a w przypadku wyjątkowo sypkich i bogatych w skrobię ziemniaków jajka można całkowicie pominąć.
Chrupiące placki ziemniaczane – jak smażyć?
To klucz sukcesu. Do smażenia placków koniecznie wybierzmy patelnię z grubym dnem i nieprzywierającą powierzchnią. Pamiętajmy, by nie oszczędzać oleju i dobrze go rozgrzać. Idealnie będzie pasował olej z pestek winogron oraz olej rzepakowy, bo mają one wysoki punkt dymienia.
W trakcie smażenia nie należy ruszać placków – po wyłożeniu ciasta na patelnię warto poczekać, aż utworzy się chrupiąca skorupka i dopiero wtedy obrócić placek na drugą stronę. Nie pospieszajmy placków – przesuwanie, obracanie ich bez przerwy czy wykładanie zbyt dużych porcji masy sprawi, że placki zaczną nasiąkać tłuszczem, stając się miękkie i niesmaczne.
Chrupiące placki ziemniaczane – sprawdzony przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki i cebulę obrać, a następnie zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
- Odstawić na kilka minut, po czym dobrze odcisnąć do drugiej miski.
- Z jej dna wybrać osadzającą się skrobię i dodać do ziemniaków wraz z mąką pszenną, jajkiem, solą i pieprzem.
- Wymieszać, a gdy masa będzie zbyt rzadka, dosypać skrobi ziemniaczanej.
- Na patelni o grubym dnie rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz wykładać po 1 łyżce masy ziemniaczanej i delikatnie rozpłaszczać ją, by placki były bardzo cienkie.
- Po około 1-2 minutach (w zależności od grubości) przewracać na drugą stronę
- . Po usmażeniu przekładać na ręcznik kuchenny, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Zobacz także: