Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Przepis na jesienne placki ziemniaczane. Czat GPT zasugerował przedziwny pomysł. Sprawdziliśmy go 

Dobrze znane placki ziemniaczane możesz podkręcić jeszcze bardziej przy pomocy dyni. Ale to nie koniec. Chat GPT podpowiedział dość zaskakującą, a nawet kontrowersyjną inspirację. Postanowiliśmy ją wypróbować. Co z tego wyszło? Przekonajcie się. Lista składników czeka poniżej. Dokładna instrukcja znajduje się w wideo.

W naszej bazie z przepisami bez problemu znajdziesz kilka pomysłów na sprawdzone placki ziemniaczane. Tworząc ich jesienną odsłonę, postanowiliśmy sprawdzić, jakie inspiracje zaproponuje czat GPT. Początkowo wszystko wydawało się w porządku. Dodatki w postaci dyni i przypraw do jesiennych ciast wydawały się jak najbardziej na miejscu. Ale im dalej w przepis, tym zaczęło robić się coraz dziwniej.

Problem pojawił się w finałowej fazie przepisu. Sztuczna inteligencja stwierdziła, że do gotowych placków ziemniaczano-dyniowych będzie pasował śmietanowy kleks z dodatkiem miodu, kurkumy, cynamonu i gałki muszkatołowej. Co więcej, jako ostatni element przepisu zasugerował świeży szczypiorek.

Składniki na placki:

  • 600 g dyni hokkaido,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 1 jajko,
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka curry,
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • ¾ łyżeczki soli.

Dip śmietanowy:

  • 200 g śmietany 12 proc.,
  • 2 łyżki miodu,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej,
  • ⅓ łyżeczki soli.

Podsumowanie testu:

Choć zamysł na placki ziemniaczane w takim wydaniu budził w nas mieszane uczucia od samego początku, ostatecznie postanowiliśmy się z nim zmierzyć. I jak najbardziej można przygotować przepis w ten sposób, ale czy na pewno ma on sens? Naszym zdaniem niekoniecznie. Bo chociaż słodko-słone sosy są znane m.in. w kuchni azjatyckiej, to jednak dymka i miód z jogurtem stoją daleko od sosu teriyaki i zielonej cebulki. Próba połączenia na siłę słodkich i wytrawnych smaków może wzbudzać mieszane uczucia. Dlatego jesteśmy zwolennikami przygotowania jesiennych placków w wersji słodkiej np. z dodatkiem musu jabłkowego i cukru wanilinowego lub wersji wytrawnej z kwaśną śmietaną i koperkiem lub szczypiorkiem. 

O tym warto pamiętać:

  • Po starciu ziemniaków i dyni dokładnie odciśnij oba produkty, aby pozbyć się nadmiaru soków. Do tego celu możesz użyć czystej ściereczki kuchennej lub gazy. 
  • Pamiętaj, aby placki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Dzięki temu na powierzchni placków szybko powstaje chrupiąca powłoka i placki nie wpiją zbyt wiele oleju z patelni. 
  • Ziemniaczano-dyniowe placki odłóż po usmażeniu na deskę wyłożoną ręcznikiem kuchennym i odciśnij z nadmiaru tłuszczu. 
Więcej wideo
Gulasz z kurczaka z dodatkiem dyniowych kluseczek smakuje jeszcze lepiej. Tak łatwo go przygotowaćGulasz z kurczaka z dodatkiem dyniowych kluseczek smakuje jeszcze lepiej. Tak łatwo go przygotować
Jędrek NieNaŻarty z wizytą w Piwnicy Świdnickiej. Jadł tu Chopin, Słowacki i Tom HanksJędrek NieNaŻarty z wizytą w Piwnicy Świdnickiej. Jadł tu Chopin, Słowacki i Tom Hanks
3 pomysły na owocowe desery z kruchą plecionką. Forma podania od razu zwraca uwagę3 pomysły na owocowe desery z kruchą plecionką. Forma podania od razu zwraca uwagę
Soczyste pomidory w octowej zalewie. Sprawdzony przepis na domowe przetworySoczyste pomidory w octowej zalewie. Sprawdzony przepis na domowe przetwory
Wytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzieWytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzie
Schabowe zawijańce z boczkiem i dodatkami. Mięsna uczta po kozackuSchabowe zawijańce z boczkiem i dodatkami. Mięsna uczta po kozacku
Puszyste bułeczki serowo-jabłkowe. Sprawdzony przepis na drożdżowe wypiekiPuszyste bułeczki serowo-jabłkowe. Sprawdzony przepis na drożdżowe wypieki

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości