Przepis na jesienne placki ziemniaczane. Czat GPT zasugerował przedziwny pomysł. Sprawdziliśmy go
Dobrze znane placki ziemniaczane możesz podkręcić jeszcze bardziej przy pomocy dyni. Ale to nie koniec. Chat GPT podpowiedział dość zaskakującą, a nawet kontrowersyjną inspirację. Postanowiliśmy ją wypróbować. Co z tego wyszło? Przekonajcie się. Lista składników czeka poniżej. Dokładna instrukcja znajduje się w wideo.
W naszej bazie z przepisami bez problemu znajdziesz kilka pomysłów na sprawdzone placki ziemniaczane. Tworząc ich jesienną odsłonę, postanowiliśmy sprawdzić, jakie inspiracje zaproponuje czat GPT. Początkowo wszystko wydawało się w porządku. Dodatki w postaci dyni i przypraw do jesiennych ciast wydawały się jak najbardziej na miejscu. Ale im dalej w przepis, tym zaczęło robić się coraz dziwniej.
Problem pojawił się w finałowej fazie przepisu. Sztuczna inteligencja stwierdziła, że do gotowych placków ziemniaczano-dyniowych będzie pasował śmietanowy kleks z dodatkiem miodu, kurkumy, cynamonu i gałki muszkatołowej. Co więcej, jako ostatni element przepisu zasugerował świeży szczypiorek.
Składniki na placki:
- 600 g dyni hokkaido,
- 2 średnie ziemniaki,
- 1 jajko,
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka curry,
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- ¾ łyżeczki soli.
Dip śmietanowy:
- 200 g śmietany 12 proc.,
- 2 łyżki miodu,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej,
- ⅓ łyżeczki soli.
Podsumowanie testu:
Choć zamysł na placki ziemniaczane w takim wydaniu budził w nas mieszane uczucia od samego początku, ostatecznie postanowiliśmy się z nim zmierzyć. I jak najbardziej można przygotować przepis w ten sposób, ale czy na pewno ma on sens? Naszym zdaniem niekoniecznie. Bo chociaż słodko-słone sosy są znane m.in. w kuchni azjatyckiej, to jednak dymka i miód z jogurtem stoją daleko od sosu teriyaki i zielonej cebulki. Próba połączenia na siłę słodkich i wytrawnych smaków może wzbudzać mieszane uczucia. Dlatego jesteśmy zwolennikami przygotowania jesiennych placków w wersji słodkiej np. z dodatkiem musu jabłkowego i cukru wanilinowego lub wersji wytrawnej z kwaśną śmietaną i koperkiem lub szczypiorkiem.
O tym warto pamiętać:
- Po starciu ziemniaków i dyni dokładnie odciśnij oba produkty, aby pozbyć się nadmiaru soków. Do tego celu możesz użyć czystej ściereczki kuchennej lub gazy.
- Pamiętaj, aby placki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Dzięki temu na powierzchni placków szybko powstaje chrupiąca powłoka i placki nie wpiją zbyt wiele oleju z patelni.
- Ziemniaczano-dyniowe placki odłóż po usmażeniu na deskę wyłożoną ręcznikiem kuchennym i odciśnij z nadmiaru tłuszczu.