Nie jesz jajek? Nie rezygnuj z placków ziemniaczanych. Zobacz, czym możesz je zastąpić

Niejedzenie jajek nie oznacza konieczności rezygnacji z ulubionych potraw. Istnieje wiele prostych i łatwo dostępnych zamienników, które z powodzeniem zastąpią jajka w większości dań i wypieków. Zobaczcie, jak zrobić pyszne placki ziemniaczane bez jajek!

Placki ziemniaczane bez jajekPlacki ziemniaczane bez jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK

Zazwyczaj przyrządzamy placki ze startych ziemniaków i cebuli, mąki i jajka. Jajko, a zwłaszcza jego białko, jest jednym z najczęściej uczulających pokarmów. Niektórzy nie mogą spożywać ich pomimo braku alergii. Powodem jest nietolerancja, która może objawiać się na wiele sposobów, np. Problemami z cerą czy chorobami jelit. Jajek nie jedzą też weganie.

Wyeliminowanie ich z diety nie oznacza jednak, że musisz rezygnować z wielu smacznych dań, które wymagają ich użycia. Nie zjesz może jajka w sosie koperkowym, ale placki ziemniaczane możesz już z powodzeniem przygotować bez tego składnika.

Jak zrobić smaczne placki ziemniaczane?

Podstawą dobrych placków są dobrej jakości ziemniaki. Najlepiej wybierać odmiany, które mają mało wody. Oczywiście ważne, aby placki dobrze przyprawić. Jedzenie niedosolonych placków nie należy przecież do przyjemnych czynności. Dobrym plackom pikantności nadaje cebula i świeżo zmielony pieprz. Jeśli boicie się, że przesolicie placki, możecie przyprawiać je stopniowo i po każdym dodaniu przypraw smażyć niewielki placek na spróbowanie — wówczas macie pewność, że placki wyjdą idealne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czosnek na przeziębienie i grypę. Oto jak go stosować prawidłowo

Kolejnym istotnym krokiem jest dobre rozgrzanie oleju. Jeśli tego nie zrobicie, to placki wchłoną znacznie więcej tłuszczu, będą bardzo ciężkostrawne i niesmaczne. Dzięki smażeniu ich na gorącym tłuszczu placki szybciej się usmażą, będą mniej tłuste i dużo bardziej chrupiące. Placki należy smażyć na tłuszczu o wysokim progu dymienia, np. oleju rzepakowym, słonecznikowym lub smalcu.

Czym zastąpić jajka?

Jeśli nie możecie lub nie chcecie jeść jajek, możecie zastąpić je olejem lub mąką ziemniaczaną. Wówczas każde jajko zamieniamy na jedną łyżkę oleju lub mąki. Oba te składniki niemal zawsze mamy w domu, dlatego to rozwiązanie wydaje się najwygodniejsze.

Popularnym zamiennikiem jajka, którego można używać także w innych potrawach i wypiekach, jest siemię lniane. Rozpuszczamy wówczas dwie łyżeczki zmielonego siemienia w 3 łyżkach zimnej wody, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zgęstnieje. Potem dodajemy ją do masy ziemniaczanej tak, jak zrobilibyśmy to z jajkiem.

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀