Nie jesz jajek? Nie rezygnuj z placków ziemniaczanych. Zobacz, czym możesz je zastąpić

Niejedzenie jajek nie oznacza konieczności rezygnacji z ulubionych potraw. Istnieje wiele prostych i łatwo dostępnych zamienników, które z powodzeniem zastąpią jajka w większości dań i wypieków. Zobaczcie, jak zrobić pyszne placki ziemniaczane bez jajek!

Placki ziemniaczane bez jajekPlacki ziemniaczane bez jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK

Zazwyczaj przyrządzamy placki ze startych ziemniaków i cebuli, mąki i jajka. Jajko, a zwłaszcza jego białko, jest jednym z najczęściej uczulających pokarmów. Niektórzy nie mogą spożywać ich pomimo braku alergii. Powodem jest nietolerancja, która może objawiać się na wiele sposobów, np. Problemami z cerą czy chorobami jelit. Jajek nie jedzą też weganie.

Wyeliminowanie ich z diety nie oznacza jednak, że musisz rezygnować z wielu smacznych dań, które wymagają ich użycia. Nie zjesz może jajka w sosie koperkowym, ale placki ziemniaczane możesz już z powodzeniem przygotować bez tego składnika.

Jak zrobić smaczne placki ziemniaczane?

Podstawą dobrych placków są dobrej jakości ziemniaki. Najlepiej wybierać odmiany, które mają mało wody. Oczywiście ważne, aby placki dobrze przyprawić. Jedzenie niedosolonych placków nie należy przecież do przyjemnych czynności. Dobrym plackom pikantności nadaje cebula i świeżo zmielony pieprz. Jeśli boicie się, że przesolicie placki, możecie przyprawiać je stopniowo i po każdym dodaniu przypraw smażyć niewielki placek na spróbowanie — wówczas macie pewność, że placki wyjdą idealne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czosnek na przeziębienie i grypę. Oto jak go stosować prawidłowo

Kolejnym istotnym krokiem jest dobre rozgrzanie oleju. Jeśli tego nie zrobicie, to placki wchłoną znacznie więcej tłuszczu, będą bardzo ciężkostrawne i niesmaczne. Dzięki smażeniu ich na gorącym tłuszczu placki szybciej się usmażą, będą mniej tłuste i dużo bardziej chrupiące. Placki należy smażyć na tłuszczu o wysokim progu dymienia, np. oleju rzepakowym, słonecznikowym lub smalcu.

Czym zastąpić jajka?

Jeśli nie możecie lub nie chcecie jeść jajek, możecie zastąpić je olejem lub mąką ziemniaczaną. Wówczas każde jajko zamieniamy na jedną łyżkę oleju lub mąki. Oba te składniki niemal zawsze mamy w domu, dlatego to rozwiązanie wydaje się najwygodniejsze.

Popularnym zamiennikiem jajka, którego można używać także w innych potrawach i wypiekach, jest siemię lniane. Rozpuszczamy wówczas dwie łyżeczki zmielonego siemienia w 3 łyżkach zimnej wody, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zgęstnieje. Potem dodajemy ją do masy ziemniaczanej tak, jak zrobilibyśmy to z jajkiem.

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców