Czy popełniasz ten błąd podczas przygotowywania placków ziemniaczanych?

Prawidłowo przygotowane placki ziemniaczane są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Ten jeden często popełniany błąd może jednak zniweczyć wszystkie nasze starania. Czego lepiej unikać?

placki ziemniaczaneplacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Placki ziemniaczane, choć tłuste i ciężkostrawne, smakują wyśmienicie. Jeśli odpowiednio je doprawimy, będą pyszne zarówno same, jak i ze śmietaną, gulaszem czy sosem pieczarkowym. Placki mogą sporo stracić, jeśli nie będą wystarczająco chrupiące. Wiele osób popełnia błędy, przez które placki ziemniaczane stają się gumowate i przesiąkają tłuszczem. Czego więc nie powinniśmy robić, przygotowując placki ziemniaczane?

Nie odciskaj ziemniaków

Wielu z nas myśli, że musimy pozbyć się jak największej ilości wody z ziemniaków, tak, aby placki dobrze się usmażyły. Niestety może to być poważnym błędem. Niezależnie od tego, na jakich oczkach trzesz ziemniaki, nie powinieneś ich odciskać. Odciskając ziemniaki, pozbywamy się nie tylko wody, ale także skrobi, która zawarta jest w tym warzywie. To m.in. dzięki skrobi nasze ziemniaki są chrupiące. Dlatego lepiej odlać nadmiar wody, która zgromadziła się w misce, ale nie wyciskać startych ziemniaków. Mąka, którą dodajemy do placów, wsiąknie nieco wody, więc nasza masa ziemniaczana nie będzie zbyt mokra.

Aby nasze placki były chrupiące, trzeba pamiętać też o tym, żeby smażyć je na mocno rozgrzanym oleju. Ważne, aby nie zmniejszać temperatury podczas smażenia — patelnia powinna być cały czas bardzo mocno nagrzana. Dzięki temu placki szybciej się usmażą, będą chrupiące i wsiąkną mniej oleju.

Placki powinniśmy smażyć na olejach roślinnych o wysokiej temperaturze dymienia, np. słonecznikowym lub rzepakowym. Zdecydowanie odradza się smażenie ich na oliwie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Treściwe placki ziemniaczane z gulaszem

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru