Czy popełniasz ten błąd podczas przygotowywania placków ziemniaczanych?

Prawidłowo przygotowane placki ziemniaczane są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Ten jeden często popełniany błąd może jednak zniweczyć wszystkie nasze starania. Czego lepiej unikać?

placki ziemniaczaneplacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Placki ziemniaczane, choć tłuste i ciężkostrawne, smakują wyśmienicie. Jeśli odpowiednio je doprawimy, będą pyszne zarówno same, jak i ze śmietaną, gulaszem czy sosem pieczarkowym. Placki mogą sporo stracić, jeśli nie będą wystarczająco chrupiące. Wiele osób popełnia błędy, przez które placki ziemniaczane stają się gumowate i przesiąkają tłuszczem. Czego więc nie powinniśmy robić, przygotowując placki ziemniaczane?

Nie odciskaj ziemniaków

Wielu z nas myśli, że musimy pozbyć się jak największej ilości wody z ziemniaków, tak, aby placki dobrze się usmażyły. Niestety może to być poważnym błędem. Niezależnie od tego, na jakich oczkach trzesz ziemniaki, nie powinieneś ich odciskać. Odciskając ziemniaki, pozbywamy się nie tylko wody, ale także skrobi, która zawarta jest w tym warzywie. To m.in. dzięki skrobi nasze ziemniaki są chrupiące. Dlatego lepiej odlać nadmiar wody, która zgromadziła się w misce, ale nie wyciskać startych ziemniaków. Mąka, którą dodajemy do placów, wsiąknie nieco wody, więc nasza masa ziemniaczana nie będzie zbyt mokra.

Aby nasze placki były chrupiące, trzeba pamiętać też o tym, żeby smażyć je na mocno rozgrzanym oleju. Ważne, aby nie zmniejszać temperatury podczas smażenia — patelnia powinna być cały czas bardzo mocno nagrzana. Dzięki temu placki szybciej się usmażą, będą chrupiące i wsiąkną mniej oleju.

Placki powinniśmy smażyć na olejach roślinnych o wysokiej temperaturze dymienia, np. słonecznikowym lub rzepakowym. Zdecydowanie odradza się smażenie ich na oliwie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Treściwe placki ziemniaczane z gulaszem

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀