WAŻNE
TERAZ

Koniec poszukiwań Tadeusza Dudy. Policja zdradza szczegóły

Czy popełniasz ten błąd podczas przygotowywania placków ziemniaczanych?

Prawidłowo przygotowane placki ziemniaczane są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Ten jeden często popełniany błąd może jednak zniweczyć wszystkie nasze starania. Czego lepiej unikać?

placki ziemniaczaneplacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
8

Placki ziemniaczane, choć tłuste i ciężkostrawne, smakują wyśmienicie. Jeśli odpowiednio je doprawimy, będą pyszne zarówno same, jak i ze śmietaną, gulaszem czy sosem pieczarkowym. Placki mogą sporo stracić, jeśli nie będą wystarczająco chrupiące. Wiele osób popełnia błędy, przez które placki ziemniaczane stają się gumowate i przesiąkają tłuszczem. Czego więc nie powinniśmy robić, przygotowując placki ziemniaczane?

Nie odciskaj ziemniaków

Wielu z nas myśli, że musimy pozbyć się jak największej ilości wody z ziemniaków, tak, aby placki dobrze się usmażyły. Niestety może to być poważnym błędem. Niezależnie od tego, na jakich oczkach trzesz ziemniaki, nie powinieneś ich odciskać. Odciskając ziemniaki, pozbywamy się nie tylko wody, ale także skrobi, która zawarta jest w tym warzywie. To m.in. dzięki skrobi nasze ziemniaki są chrupiące. Dlatego lepiej odlać nadmiar wody, która zgromadziła się w misce, ale nie wyciskać startych ziemniaków. Mąka, którą dodajemy do placów, wsiąknie nieco wody, więc nasza masa ziemniaczana nie będzie zbyt mokra.

Aby nasze placki były chrupiące, trzeba pamiętać też o tym, żeby smażyć je na mocno rozgrzanym oleju. Ważne, aby nie zmniejszać temperatury podczas smażenia — patelnia powinna być cały czas bardzo mocno nagrzana. Dzięki temu placki szybciej się usmażą, będą chrupiące i wsiąkną mniej oleju.

Placki powinniśmy smażyć na olejach roślinnych o wysokiej temperaturze dymienia, np. słonecznikowym lub rzepakowym. Zdecydowanie odradza się smażenie ich na oliwie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Treściwe placki ziemniaczane z gulaszem

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne