Nie tylko ziemniaczane. Pięć pomysłów na smakowite placki
Każdy z nas lubi placki. Te bardzo łatwe i szybkie do przygotowania dania możemy jeść na śniadanie, obiad czy kolację. Mogą być samodzielnym daniem, ale także dodatkiem do innych potraw, szczególnie tych zawierających różnego rodzaju sosy. Przepisów na placki są tysiące, możemy przyrządzać je z wielu produktów, ale jednak często ograniczamy się do tych, które znamy. Warto czasem poeksperymentować. Oto pięć naszych propozycji na placki w różnych odsłonach.
Placki ziemniaczane
Nie ma polskiej kuchni bez placków ziemniaczanych. Królują one nie tylko w naszych domach, ale również w restauracjach czy ulicznych budkach. Jemy je na słodko, na słono, z sosami i bez. Na placki potrzebujemy: kilka ziemniaków, cebulę, łyżkę mąki, jajko, sól, pieprz i olej. Ziemniaki i cebulę ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy mąkę, jajko, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką masę i smażymy aż placki będą z obu stron rumiane. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Placki kukurydziane
Żółte placki z kukurydzy to świetny dodatek do potraw mięsnych czy wegetariańskich. Przepis jest banalnie prosty. Potrzebujemy: puszkę kukurydzy, mąkę, jajko, tymianek, ostrą paprykę, sól i pieprz. Kukurydzę odsączamy. Połowę miksujemy w malakserze i przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą kukurydzę, jajko, mąkę, przyprawy i mieszamy. Smażymy na oleju dwie minuty z każdej strony.
Placki owsianefood
Płatki owsiane to bardzo zdrowy produkt. Zawierają mnóstwo mikroelementów i witamin, ale przede wszystkim błonnika, który pomaga w lepszym trawieniu. Nie musimy jeść ich wyłącznie w formie owsianki – przygotowane z nich placki są również bardzo smaczne i mają lekko orzechowy posmak. Składniki: szklanka błyskawicznych płatków owsianych, mleko, jajko, ziarna czarnuszki, sól i pieprz. Płatki zalewamy gorącym mlekiem, czekamy aż nasiąkną i zmiękną. Do ostudzonych płatków dodajemy jajko, czarnuszkę, doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką masę, smażymy na rumiano z dwóch stron.
Placki z kaszy
Pozostała nam ugotowana kasza gryczana czy jęczmienna nie musi lądować w śmietniku. Zróbmy z niej placki. Potrzebujemy: szklankę ugotowanej kaszy, jajko, suszony majeranek, czosnek, mąkę, sól i pieprz. Czosnek siekamy i dodajemy do kaszy. Wbijamy jajko, dodajemy łyżkę mąki i przyprawy. Rozgrzewamy olej, nakładamy masę i smażymy trzy minuty z każdej strony.
Placki z soczewicy
Warzywa strączkowe są idealne na placki. Zawierają w dodatku mnóstwo białka, więc możemy przygotować z nich pełnowartościowy posiłek. Potrzebujemy: szklankę soczewicy, świeży imbir, czosnek, cebulę, jajko, olej, kurkumę, kmin rzymski, ostrą paprykę, sól, pieprz. Imbir i czosnek siekamy, podsmażamy na oleju. Wrzucamy soczewicę, dodajemy przyprawy i wszystko zalewamy wodą. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka. Studzimy, wbijamy jajko, mieszamy. Placki smażymy na oleju trzy minuty z każdej strony.
Langosz - węgierski specjał
Zobacz też: