Nie tylko ziemniaczane. Pięć pomysłów na smakowite placki

Każdy z nas lubi placki. Te bardzo łatwe i szybkie do przygotowania dania możemy jeść na śniadanie, obiad czy kolację. Mogą być samodzielnym daniem, ale także dodatkiem do innych potraw, szczególnie tych zawierających różnego rodzaju sosy. Przepisów na placki są tysiące, możemy przyrządzać je z wielu produktów, ale jednak często ograniczamy się do tych, które znamy. Warto czasem poeksperymentować. Oto pięć naszych propozycji na placki w różnych odsłonach.

Placki ziemniaczanePlacki na pięć sposobów
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Placki ziemniaczane

Nie ma polskiej kuchni bez placków ziemniaczanych. Królują one nie tylko w naszych domach, ale również w restauracjach czy ulicznych budkach. Jemy je na słodko, na słono, z sosami i bez. Na placki potrzebujemy: kilka ziemniaków, cebulę, łyżkę mąki, jajko, sól, pieprz i olej. Ziemniaki i cebulę ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy mąkę, jajko, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką masę i smażymy aż placki będą z obu stron rumiane. Odsączamy na papierowym ręczniku.

Placki kukurydziane

Żółte placki z kukurydzy to świetny dodatek do potraw mięsnych czy wegetariańskich. Przepis jest banalnie prosty. Potrzebujemy: puszkę kukurydzy, mąkę, jajko, tymianek, ostrą paprykę, sól i pieprz. Kukurydzę odsączamy. Połowę miksujemy w malakserze i przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą kukurydzę, jajko, mąkę, przyprawy i mieszamy. Smażymy na oleju dwie minuty z każdej strony.

Placki owsianefood

Płatki owsiane to bardzo zdrowy produkt. Zawierają mnóstwo mikroelementów i witamin, ale przede wszystkim błonnika, który pomaga w lepszym trawieniu. Nie musimy jeść ich wyłącznie w formie owsianki – przygotowane z nich placki są również bardzo smaczne i mają lekko orzechowy posmak. Składniki: szklanka błyskawicznych płatków owsianych, mleko, jajko, ziarna czarnuszki, sól i pieprz. Płatki zalewamy gorącym mlekiem, czekamy aż nasiąkną i zmiękną. Do ostudzonych płatków dodajemy jajko, czarnuszkę, doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką masę, smażymy na rumiano z dwóch stron.

Placki z kaszy

Pozostała nam ugotowana kasza gryczana czy jęczmienna nie musi lądować w śmietniku. Zróbmy z niej placki. Potrzebujemy: szklankę ugotowanej kaszy, jajko, suszony majeranek, czosnek, mąkę, sól i pieprz. Czosnek siekamy i dodajemy do kaszy. Wbijamy jajko, dodajemy łyżkę mąki i przyprawy. Rozgrzewamy olej, nakładamy masę i smażymy trzy minuty z każdej strony.

Placki z soczewicy

Warzywa strączkowe są idealne na placki. Zawierają w dodatku mnóstwo białka, więc możemy przygotować z nich pełnowartościowy posiłek. Potrzebujemy: szklankę soczewicy, świeży imbir, czosnek, cebulę, jajko, olej, kurkumę, kmin rzymski, ostrą paprykę, sól, pieprz. Imbir i czosnek siekamy, podsmażamy na oleju. Wrzucamy soczewicę, dodajemy przyprawy i wszystko zalewamy wodą. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka. Studzimy, wbijamy jajko, mieszamy. Placki smażymy na oleju trzy minuty z każdej strony.

Langosz - węgierski specjał

Zobacz też:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów