Trwa ładowanie...

Placki ziemniaczane – na jakich oczkach zetrzeć ziemniaki?

Prawidłowo przygotowane placki ziemniaczane są złociste, pachnące, chrupiące na zewnątrz, a miękkie i delikatne w środku. Choć przepis na tę potrawę nie jest zbyt skomplikowany, drobne błędy mogą wpłynąć na smak naszych placków. Istotne jest także to, jak drobno zetrzemy nasze ziemniaki i ile mąki do nich dodamy.

placki ziemniaczaneplacki ziemniaczaneŹródło: Adobe Stock
dtjboc0
dtjboc0

Jakie oczka będą najlepsze?

Ziemniaki może zetrzeć na zarówno na tarce o dużych, średnich, jak i małych oczkach. Ważne jednak, żeby dostosować ilość dodanej mąki do tego, na jakiej tarce ścieraliśmy ziemniaki.

Jeśli starliśmy ziemniaki na najmniejszych oczkach, nasze ziemniaki będą bardzo wodniste. Należy wówczas odlać całą wodę i dodać nieco więcej mąki. Ziemniaki mogą również puszczać wodę już po wymieszaniu z mąką, kiedy smażymy pozostałe placki. W takim przypadku dobrze regularnie dodawać trochę mąki do masy ziemniaczanej, kiedy tylko pojawi się w nich woda. Możemy też odlewać wodę łyżką. Mokre ziemniaki nie usmażą się tak, jak te suche i nie będą równie chrupiące.

Jeśli lubicie bardziej chrupiące placki i nie przeszkadzają nam wyczuwalne kawałki ziemniaków w plackach, warto zetrzeć je na tarce o średnich oczkach. Wtedy do masy dodajemy też mniej mąki.

Dla wielbicieli ekstremalnej chrupkości polecamy ścierać ziemniaki na tarce o najgrubszych oczkach. Do takich ziemniaków nie musimy nawet dodawać jajka. Wystarczy, że lekko je posolimy i usmażymy je na mocno rozgrzanym oleju.

Sekret pysznych placków ziemniaczanych

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dtjboc0
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj