Placki ziemniaczane – na jakich oczkach zetrzeć ziemniaki?

Prawidłowo przygotowane placki ziemniaczane są złociste, pachnące, chrupiące na zewnątrz, a miękkie i delikatne w środku. Choć przepis na tę potrawę nie jest zbyt skomplikowany, drobne błędy mogą wpłynąć na smak naszych placków. Istotne jest także to, jak drobno zetrzemy nasze ziemniaki i ile mąki do nich dodamy.

placki ziemniaczaneplacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jakie oczka będą najlepsze?

Ziemniaki może zetrzeć na zarówno na tarce o dużych, średnich, jak i małych oczkach. Ważne jednak, żeby dostosować ilość dodanej mąki do tego, na jakiej tarce ścieraliśmy ziemniaki.

Jeśli starliśmy ziemniaki na najmniejszych oczkach, nasze ziemniaki będą bardzo wodniste. Należy wówczas odlać całą wodę i dodać nieco więcej mąki. Ziemniaki mogą również puszczać wodę już po wymieszaniu z mąką, kiedy smażymy pozostałe placki. W takim przypadku dobrze regularnie dodawać trochę mąki do masy ziemniaczanej, kiedy tylko pojawi się w nich woda. Możemy też odlewać wodę łyżką. Mokre ziemniaki nie usmażą się tak, jak te suche i nie będą równie chrupiące.

Jeśli lubicie bardziej chrupiące placki i nie przeszkadzają nam wyczuwalne kawałki ziemniaków w plackach, warto zetrzeć je na tarce o średnich oczkach. Wtedy do masy dodajemy też mniej mąki.

Dla wielbicieli ekstremalnej chrupkości polecamy ścierać ziemniaki na tarce o najgrubszych oczkach. Do takich ziemniaków nie musimy nawet dodawać jajka. Wystarczy, że lekko je posolimy i usmażymy je na mocno rozgrzanym oleju.

Sekret pysznych placków ziemniaczanych

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane