Placki ziemniaczane – na jakich oczkach zetrzeć ziemniaki?

Prawidłowo przygotowane placki ziemniaczane są złociste, pachnące, chrupiące na zewnątrz, a miękkie i delikatne w środku. Choć przepis na tę potrawę nie jest zbyt skomplikowany, drobne błędy mogą wpłynąć na smak naszych placków. Istotne jest także to, jak drobno zetrzemy nasze ziemniaki i ile mąki do nich dodamy.

placki ziemniaczaneplacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jakie oczka będą najlepsze?

Ziemniaki może zetrzeć na zarówno na tarce o dużych, średnich, jak i małych oczkach. Ważne jednak, żeby dostosować ilość dodanej mąki do tego, na jakiej tarce ścieraliśmy ziemniaki.

Jeśli starliśmy ziemniaki na najmniejszych oczkach, nasze ziemniaki będą bardzo wodniste. Należy wówczas odlać całą wodę i dodać nieco więcej mąki. Ziemniaki mogą również puszczać wodę już po wymieszaniu z mąką, kiedy smażymy pozostałe placki. W takim przypadku dobrze regularnie dodawać trochę mąki do masy ziemniaczanej, kiedy tylko pojawi się w nich woda. Możemy też odlewać wodę łyżką. Mokre ziemniaki nie usmażą się tak, jak te suche i nie będą równie chrupiące.

Jeśli lubicie bardziej chrupiące placki i nie przeszkadzają nam wyczuwalne kawałki ziemniaków w plackach, warto zetrzeć je na tarce o średnich oczkach. Wtedy do masy dodajemy też mniej mąki.

Dla wielbicieli ekstremalnej chrupkości polecamy ścierać ziemniaki na tarce o najgrubszych oczkach. Do takich ziemniaków nie musimy nawet dodawać jajka. Wystarczy, że lekko je posolimy i usmażymy je na mocno rozgrzanym oleju.

Sekret pysznych placków ziemniaczanych

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców