Dodaję do startych ziemniaków i wrzucam na patelnię. Przepis podpatrzyłam u kuzynki
Czy lepsze są placki ziemniaczane, czy te z cukinii? Pewnie nie raz słyszałaś dyskusje na ten temat. Ten przepis połączy zwolenników obu wersji tej potrawy. Spróbowałam takich placków u mojej kuzynki i bardzo mi zasmakowały.
Placki ziemniaczane to jedna z ulubionych potraw kuchni polskiej. Przygotowujemy je na obiad, ale z przyjemnością zjemy je też na kolację. Najlepiej smakują wprost z patelni, dlatego ta potrawa silnie związana jest z domową kuchnią. Ostatnio jednak ta chrupiąca potrawa ma sporą konkurencję. Chodzi o ich wersję, która bazuje na cukinii. Okazuje się, że te warzywa można połączyć i stworzyć kolejną wersję placków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy
Co jest ważne w przepisie na placki?
Klasyczny przepis na placki ziemniaczane jest krótki. Kluczowym składnikiem są ziemniaki, które powinny być mączyste i bogate w skrobię. Dzięki temu placki nie wchłoną nadmiernej ilości tłuszczu i będą chrupiące. Do tego wystarczy odrobina mąki i jajko. W recepturach bardziej rozbudowanych spotyka się też cebulę czy czosnek, które są jednak tylko dodatkami. W plackach ziemniaczanych z cukinią to drugie warzywo pełni dość znaczącą funkcję. Dzięki niemu są delikatniejsze w smaku.
Dlaczego warto dodać cukinię do placków ziemniaczanych?
Cukinia ostatnio pojawia się w wielu potrawach. To dzięki temu, że ma dość naturalny smak i pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Zawsze dodaje im świeżości. W przypadku placków bardzo ważne jest by, cukinię dobrze odsączyć. Trzeba to zrobić podobnie jak w przypadku ziemniaków. Wiadomo, kiedy masa na placki ma zbyt dużo wilgoci, placki nie są chrupiące. A cukinia ma sporo wody, więc trzeba starannie ją odsączyć.
Do placków nadaje się świeża i jędrna cukinia. Wystarczy ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potem trzeba ją dobrze ją wycisnąć, a dodatkowo odłożyć na sitko, docisnąć łyżką i pozwolić, by spłynęła reszta wody. Tak samo dobrze jest przygotować ziemniaki. Wtedy będzie gwarancja, że placki wyjdą kruche i delikatne.
Placki ziemniaczane z cukinią
Składniki:
- 750 g ziemniaków,
- 1 cukinia,
- 1 cebula (opcjonalnie),
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
- kilka gałązek koperku lub szczypiorku (opcjonalnie),
- 1 jajko,
- 4-5 łyżek mąki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce lub użyj malaksera. Nie mieszaj ich, odstaw na pięć minut. Następnie odlej sok, który się zgromadził.
- Cukinię również zetrzyj na tarce. Odciśnij z nadmiaru wody.
- Cebulę i zieleninę bardzo drobno posiekaj. Tak przygotowane warzywa połącz z ziemniakami. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Następnie dodaj mąkę oraz jajko, całość wymieszaj.
- Masę na placki dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej.
- Smaż cienkie placki na złoty kolor z obu stron. Przekładaj je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.