Dodaję do startych ziemniaków i wrzucam na patelnię. Przepis podpatrzyłam u kuzynki

Czy lepsze są placki ziemniaczane, czy te z cukinii? Pewnie nie raz słyszałaś dyskusje na ten temat. Ten przepis połączy zwolenników obu wersji tej potrawy. Spróbowałam takich placków u mojej kuzynki i bardzo mi zasmakowały.

Tak przygotowane placki smakują wyśmienicieTak przygotowane placki smakują wyśmienicie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Placki ziemniaczane to jedna z ulubionych potraw kuchni polskiej. Przygotowujemy je na obiad, ale z przyjemnością zjemy je też na kolację. Najlepiej smakują wprost z patelni, dlatego ta potrawa silnie związana jest z domową kuchnią. Ostatnio jednak ta chrupiąca potrawa ma sporą konkurencję. Chodzi o ich wersję, która bazuje na cukinii. Okazuje się, że te warzywa można połączyć i stworzyć kolejną wersję placków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Co jest ważne w przepisie na placki?

Klasyczny przepis na placki ziemniaczane jest krótki. Kluczowym składnikiem są ziemniaki, które powinny być mączyste i bogate w skrobię. Dzięki temu placki nie wchłoną nadmiernej ilości tłuszczu i będą chrupiące. Do tego wystarczy odrobina mąki i jajko. W recepturach bardziej rozbudowanych spotyka się też cebulę czy czosnek, które są jednak tylko dodatkami. W plackach ziemniaczanych z cukinią to drugie warzywo pełni dość znaczącą funkcję. Dzięki niemu są delikatniejsze w smaku.

Dlaczego warto dodać cukinię do placków ziemniaczanych?

Cukinia ostatnio pojawia się w wielu potrawach. To dzięki temu, że ma dość naturalny smak i pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Zawsze dodaje im świeżości. W przypadku placków bardzo ważne jest by, cukinię dobrze odsączyć. Trzeba to zrobić podobnie jak w przypadku ziemniaków. Wiadomo, kiedy masa na placki ma zbyt dużo wilgoci, placki nie są chrupiące. A cukinia ma sporo wody, więc trzeba starannie ją odsączyć.

Do placków nadaje się świeża i jędrna cukinia. Wystarczy ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potem trzeba ją dobrze ją wycisnąć, a dodatkowo odłożyć na sitko, docisnąć łyżką i pozwolić, by spłynęła reszta wody. Tak samo dobrze jest przygotować ziemniaki. Wtedy będzie gwarancja, że placki wyjdą kruche i delikatne.

Placki ziemniaczane z cukinią

Składniki:

  • 750 g ziemniaków,
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula (opcjonalnie),
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • kilka gałązek koperku lub szczypiorku (opcjonalnie),
  • 1 jajko,
  • 4-5 łyżek mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce lub użyj malaksera. Nie mieszaj ich, odstaw na pięć minut. Następnie odlej sok, który się zgromadził.
  2. Cukinię również zetrzyj na tarce. Odciśnij z nadmiaru wody.
  3. Cebulę i zieleninę bardzo drobno posiekaj. Tak przygotowane warzywa połącz z ziemniakami. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  4. Następnie dodaj mąkę oraz jajko, całość wymieszaj.
  5. Masę na placki dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej.
  6. Smaż cienkie placki na złoty kolor z obu stron. Przekładaj je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia