Dodaję do startych ziemniaków i wrzucam na patelnię. Przepis podpatrzyłam u kuzynki

Czy lepsze są placki ziemniaczane, czy te z cukinii? Pewnie nie raz słyszałaś dyskusje na ten temat. Ten przepis połączy zwolenników obu wersji tej potrawy. Spróbowałam takich placków u mojej kuzynki i bardzo mi zasmakowały.

Tak przygotowane placki smakują wyśmienicieTak przygotowane placki smakują wyśmienicie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Placki ziemniaczane to jedna z ulubionych potraw kuchni polskiej. Przygotowujemy je na obiad, ale z przyjemnością zjemy je też na kolację. Najlepiej smakują wprost z patelni, dlatego ta potrawa silnie związana jest z domową kuchnią. Ostatnio jednak ta chrupiąca potrawa ma sporą konkurencję. Chodzi o ich wersję, która bazuje na cukinii. Okazuje się, że te warzywa można połączyć i stworzyć kolejną wersję placków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Co jest ważne w przepisie na placki?

Klasyczny przepis na placki ziemniaczane jest krótki. Kluczowym składnikiem są ziemniaki, które powinny być mączyste i bogate w skrobię. Dzięki temu placki nie wchłoną nadmiernej ilości tłuszczu i będą chrupiące. Do tego wystarczy odrobina mąki i jajko. W recepturach bardziej rozbudowanych spotyka się też cebulę czy czosnek, które są jednak tylko dodatkami. W plackach ziemniaczanych z cukinią to drugie warzywo pełni dość znaczącą funkcję. Dzięki niemu są delikatniejsze w smaku.

Dlaczego warto dodać cukinię do placków ziemniaczanych?

Cukinia ostatnio pojawia się w wielu potrawach. To dzięki temu, że ma dość naturalny smak i pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Zawsze dodaje im świeżości. W przypadku placków bardzo ważne jest by, cukinię dobrze odsączyć. Trzeba to zrobić podobnie jak w przypadku ziemniaków. Wiadomo, kiedy masa na placki ma zbyt dużo wilgoci, placki nie są chrupiące. A cukinia ma sporo wody, więc trzeba starannie ją odsączyć.

Do placków nadaje się świeża i jędrna cukinia. Wystarczy ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potem trzeba ją dobrze ją wycisnąć, a dodatkowo odłożyć na sitko, docisnąć łyżką i pozwolić, by spłynęła reszta wody. Tak samo dobrze jest przygotować ziemniaki. Wtedy będzie gwarancja, że placki wyjdą kruche i delikatne.

Placki ziemniaczane z cukinią

Składniki:

  • 750 g ziemniaków,
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula (opcjonalnie),
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • kilka gałązek koperku lub szczypiorku (opcjonalnie),
  • 1 jajko,
  • 4-5 łyżek mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce lub użyj malaksera. Nie mieszaj ich, odstaw na pięć minut. Następnie odlej sok, który się zgromadził.
  2. Cukinię również zetrzyj na tarce. Odciśnij z nadmiaru wody.
  3. Cebulę i zieleninę bardzo drobno posiekaj. Tak przygotowane warzywa połącz z ziemniakami. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  4. Następnie dodaj mąkę oraz jajko, całość wymieszaj.
  5. Masę na placki dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej.
  6. Smaż cienkie placki na złoty kolor z obu stron. Przekładaj je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał