WAŻNE
TERAZ

Katastrofa lotnicza w Indiach. 242 osoby na pokładzie

Dodaję do startych ziemniaków i wrzucam na patelnię. Przepis podpatrzyłam u kuzynki

Czy lepsze są placki ziemniaczane, czy te z cukinii? Pewnie nie raz słyszałaś dyskusje na ten temat. Ten przepis połączy zwolenników obu wersji tej potrawy. Spróbowałam takich placków u mojej kuzynki i bardzo mi zasmakowały.

Tak przygotowane placki smakują wyśmienicieTak przygotowane placki smakują wyśmienicie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
6

Placki ziemniaczane to jedna z ulubionych potraw kuchni polskiej. Przygotowujemy je na obiad, ale z przyjemnością zjemy je też na kolację. Najlepiej smakują wprost z patelni, dlatego ta potrawa silnie związana jest z domową kuchnią. Ostatnio jednak ta chrupiąca potrawa ma sporą konkurencję. Chodzi o ich wersję, która bazuje na cukinii. Okazuje się, że te warzywa można połączyć i stworzyć kolejną wersję placków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Co jest ważne w przepisie na placki?

Klasyczny przepis na placki ziemniaczane jest krótki. Kluczowym składnikiem są ziemniaki, które powinny być mączyste i bogate w skrobię. Dzięki temu placki nie wchłoną nadmiernej ilości tłuszczu i będą chrupiące. Do tego wystarczy odrobina mąki i jajko. W recepturach bardziej rozbudowanych spotyka się też cebulę czy czosnek, które są jednak tylko dodatkami. W plackach ziemniaczanych z cukinią to drugie warzywo pełni dość znaczącą funkcję. Dzięki niemu są delikatniejsze w smaku.

Dlaczego warto dodać cukinię do placków ziemniaczanych?

Cukinia ostatnio pojawia się w wielu potrawach. To dzięki temu, że ma dość naturalny smak i pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Zawsze dodaje im świeżości. W przypadku placków bardzo ważne jest by, cukinię dobrze odsączyć. Trzeba to zrobić podobnie jak w przypadku ziemniaków. Wiadomo, kiedy masa na placki ma zbyt dużo wilgoci, placki nie są chrupiące. A cukinia ma sporo wody, więc trzeba starannie ją odsączyć.

Do placków nadaje się świeża i jędrna cukinia. Wystarczy ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potem trzeba ją dobrze ją wycisnąć, a dodatkowo odłożyć na sitko, docisnąć łyżką i pozwolić, by spłynęła reszta wody. Tak samo dobrze jest przygotować ziemniaki. Wtedy będzie gwarancja, że placki wyjdą kruche i delikatne.

Placki ziemniaczane z cukinią

Składniki:

  • 750 g ziemniaków,
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula (opcjonalnie),
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • kilka gałązek koperku lub szczypiorku (opcjonalnie),
  • 1 jajko,
  • 4-5 łyżek mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce lub użyj malaksera. Nie mieszaj ich, odstaw na pięć minut. Następnie odlej sok, który się zgromadził.
  2. Cukinię również zetrzyj na tarce. Odciśnij z nadmiaru wody.
  3. Cebulę i zieleninę bardzo drobno posiekaj. Tak przygotowane warzywa połącz z ziemniakami. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  4. Następnie dodaj mąkę oraz jajko, całość wymieszaj.
  5. Masę na placki dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej.
  6. Smaż cienkie placki na złoty kolor z obu stron. Przekładaj je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Nie dolewaj tego do kawy. Chyba że masz ochotę na kolejkę górską glukozy
Nie dolewaj tego do kawy. Chyba że masz ochotę na kolejkę górską glukozy
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu