Placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków. Szybkie i proste

Jeśli myślisz, że do przyrządzenia placków ziemniaczanych, konieczne jest starcie ziemniaków — jesteś w błędzie. Prostszym i znacznie wygodniejszym rozwiązaniem jest użycie ugotowanych ziemniaków. I choć takie placki smakują nieco inaczej, są równie smaczne, jak te tradycyjne.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Grafik Komputerowy Kamil Janus

Tym, co najbardziej odstrasza nas od przygotowywania placków ziemniaczanych, wcale nie jest stopień trudności, a właśnie konieczność starcia ziemniaków. To dość mozolne zajęcie, zwłaszcza jeśli przygotowujemy sporą miskę ciasta na placki dla całej rodziny. Po pewnym czasie ręce bolą nas od tarcia, a zdaje się, że ziemniaków czekających na swoją kolej wcale nie ubywa. Znacznie prościej ściera się jabłka czy cebulę. Dodatkowo struktura ziemniaka może znacznie utrudniać nam jego starcie — młode ziemniaki nie sprawiają wielu problemów, jednak starcie tych starych, twardych ziemniaków, które mają mało wody, wymaga od nas więcej czasu i siły.

Dzięki naszemu przepisowi na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków nie będziecie musieli już męczyć się podczas ścierania warzyw na placki. Te placki wychodzą smaczne, złociste i chrupiące. Możecie podawać je same, z sosem grzybowym czy gulaszem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oczyszczające działanie buraka. Pomaga w walce z trądzikiem

Przepis na placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na oleju, aż się zeszkli.
  2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem.
  3. Dodajemy do nich cebulę, jajko, mąkę i doprawiamy do smaku. Ciasto dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką konsystencję.
  4. Formujemy placki, które smażymy na rozgrzanym oleju, po kilka minut z obu stron.

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm