Placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków. Szybkie i proste

Jeśli myślisz, że do przyrządzenia placków ziemniaczanych, konieczne jest starcie ziemniaków — jesteś w błędzie. Prostszym i znacznie wygodniejszym rozwiązaniem jest użycie ugotowanych ziemniaków. I choć takie placki smakują nieco inaczej, są równie smaczne, jak te tradycyjne.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Grafik Komputerowy Kamil Janus

Tym, co najbardziej odstrasza nas od przygotowywania placków ziemniaczanych, wcale nie jest stopień trudności, a właśnie konieczność starcia ziemniaków. To dość mozolne zajęcie, zwłaszcza jeśli przygotowujemy sporą miskę ciasta na placki dla całej rodziny. Po pewnym czasie ręce bolą nas od tarcia, a zdaje się, że ziemniaków czekających na swoją kolej wcale nie ubywa. Znacznie prościej ściera się jabłka czy cebulę. Dodatkowo struktura ziemniaka może znacznie utrudniać nam jego starcie — młode ziemniaki nie sprawiają wielu problemów, jednak starcie tych starych, twardych ziemniaków, które mają mało wody, wymaga od nas więcej czasu i siły.

Dzięki naszemu przepisowi na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków nie będziecie musieli już męczyć się podczas ścierania warzyw na placki. Te placki wychodzą smaczne, złociste i chrupiące. Możecie podawać je same, z sosem grzybowym czy gulaszem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oczyszczające działanie buraka. Pomaga w walce z trądzikiem

Przepis na placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na oleju, aż się zeszkli.
  2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem.
  3. Dodajemy do nich cebulę, jajko, mąkę i doprawiamy do smaku. Ciasto dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką konsystencję.
  4. Formujemy placki, które smażymy na rozgrzanym oleju, po kilka minut z obu stron.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika