Placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków. Szybkie i proste
Jeśli myślisz, że do przyrządzenia placków ziemniaczanych, konieczne jest starcie ziemniaków — jesteś w błędzie. Prostszym i znacznie wygodniejszym rozwiązaniem jest użycie ugotowanych ziemniaków. I choć takie placki smakują nieco inaczej, są równie smaczne, jak te tradycyjne.
Tym, co najbardziej odstrasza nas od przygotowywania placków ziemniaczanych, wcale nie jest stopień trudności, a właśnie konieczność starcia ziemniaków. To dość mozolne zajęcie, zwłaszcza jeśli przygotowujemy sporą miskę ciasta na placki dla całej rodziny. Po pewnym czasie ręce bolą nas od tarcia, a zdaje się, że ziemniaków czekających na swoją kolej wcale nie ubywa. Znacznie prościej ściera się jabłka czy cebulę. Dodatkowo struktura ziemniaka może znacznie utrudniać nam jego starcie — młode ziemniaki nie sprawiają wielu problemów, jednak starcie tych starych, twardych ziemniaków, które mają mało wody, wymaga od nas więcej czasu i siły.
Dzięki naszemu przepisowi na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków nie będziecie musieli już męczyć się podczas ścierania warzyw na placki. Te placki wychodzą smaczne, złociste i chrupiące. Możecie podawać je same, z sosem grzybowym czy gulaszem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oczyszczające działanie buraka. Pomaga w walce z trądzikiem
Przepis na placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków
Składniki:
- ½ kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
- Cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na oleju, aż się zeszkli.
- Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem.
- Dodajemy do nich cebulę, jajko, mąkę i doprawiamy do smaku. Ciasto dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką konsystencję.
- Formujemy placki, które smażymy na rozgrzanym oleju, po kilka minut z obu stron.