Placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków. Szybkie i proste

Jeśli myślisz, że do przyrządzenia placków ziemniaczanych, konieczne jest starcie ziemniaków — jesteś w błędzie. Prostszym i znacznie wygodniejszym rozwiązaniem jest użycie ugotowanych ziemniaków. I choć takie placki smakują nieco inaczej, są równie smaczne, jak te tradycyjne.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Grafik Komputerowy Kamil Janus

Tym, co najbardziej odstrasza nas od przygotowywania placków ziemniaczanych, wcale nie jest stopień trudności, a właśnie konieczność starcia ziemniaków. To dość mozolne zajęcie, zwłaszcza jeśli przygotowujemy sporą miskę ciasta na placki dla całej rodziny. Po pewnym czasie ręce bolą nas od tarcia, a zdaje się, że ziemniaków czekających na swoją kolej wcale nie ubywa. Znacznie prościej ściera się jabłka czy cebulę. Dodatkowo struktura ziemniaka może znacznie utrudniać nam jego starcie — młode ziemniaki nie sprawiają wielu problemów, jednak starcie tych starych, twardych ziemniaków, które mają mało wody, wymaga od nas więcej czasu i siły.

Dzięki naszemu przepisowi na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków nie będziecie musieli już męczyć się podczas ścierania warzyw na placki. Te placki wychodzą smaczne, złociste i chrupiące. Możecie podawać je same, z sosem grzybowym czy gulaszem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oczyszczające działanie buraka. Pomaga w walce z trądzikiem

Przepis na placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na oleju, aż się zeszkli.
  2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem.
  3. Dodajemy do nich cebulę, jajko, mąkę i doprawiamy do smaku. Ciasto dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką konsystencję.
  4. Formujemy placki, które smażymy na rozgrzanym oleju, po kilka minut z obu stron.
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki