Placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków. Szybkie i proste

Jeśli myślisz, że do przyrządzenia placków ziemniaczanych, konieczne jest starcie ziemniaków — jesteś w błędzie. Prostszym i znacznie wygodniejszym rozwiązaniem jest użycie ugotowanych ziemniaków. I choć takie placki smakują nieco inaczej, są równie smaczne, jak te tradycyjne.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Grafik Komputerowy Kamil Janus

Tym, co najbardziej odstrasza nas od przygotowywania placków ziemniaczanych, wcale nie jest stopień trudności, a właśnie konieczność starcia ziemniaków. To dość mozolne zajęcie, zwłaszcza jeśli przygotowujemy sporą miskę ciasta na placki dla całej rodziny. Po pewnym czasie ręce bolą nas od tarcia, a zdaje się, że ziemniaków czekających na swoją kolej wcale nie ubywa. Znacznie prościej ściera się jabłka czy cebulę. Dodatkowo struktura ziemniaka może znacznie utrudniać nam jego starcie — młode ziemniaki nie sprawiają wielu problemów, jednak starcie tych starych, twardych ziemniaków, które mają mało wody, wymaga od nas więcej czasu i siły.

Dzięki naszemu przepisowi na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków nie będziecie musieli już męczyć się podczas ścierania warzyw na placki. Te placki wychodzą smaczne, złociste i chrupiące. Możecie podawać je same, z sosem grzybowym czy gulaszem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oczyszczające działanie buraka. Pomaga w walce z trądzikiem

Przepis na placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na oleju, aż się zeszkli.
  2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem.
  3. Dodajemy do nich cebulę, jajko, mąkę i doprawiamy do smaku. Ciasto dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką konsystencję.
  4. Formujemy placki, które smażymy na rozgrzanym oleju, po kilka minut z obu stron.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu