Placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków. Szybkie i proste

Jeśli myślisz, że do przyrządzenia placków ziemniaczanych, konieczne jest starcie ziemniaków — jesteś w błędzie. Prostszym i znacznie wygodniejszym rozwiązaniem jest użycie ugotowanych ziemniaków. I choć takie placki smakują nieco inaczej, są równie smaczne, jak te tradycyjne.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Grafik Komputerowy Kamil Janus

Tym, co najbardziej odstrasza nas od przygotowywania placków ziemniaczanych, wcale nie jest stopień trudności, a właśnie konieczność starcia ziemniaków. To dość mozolne zajęcie, zwłaszcza jeśli przygotowujemy sporą miskę ciasta na placki dla całej rodziny. Po pewnym czasie ręce bolą nas od tarcia, a zdaje się, że ziemniaków czekających na swoją kolej wcale nie ubywa. Znacznie prościej ściera się jabłka czy cebulę. Dodatkowo struktura ziemniaka może znacznie utrudniać nam jego starcie — młode ziemniaki nie sprawiają wielu problemów, jednak starcie tych starych, twardych ziemniaków, które mają mało wody, wymaga od nas więcej czasu i siły.

Dzięki naszemu przepisowi na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków nie będziecie musieli już męczyć się podczas ścierania warzyw na placki. Te placki wychodzą smaczne, złociste i chrupiące. Możecie podawać je same, z sosem grzybowym czy gulaszem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oczyszczające działanie buraka. Pomaga w walce z trądzikiem

Przepis na placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na oleju, aż się zeszkli.
  2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem.
  3. Dodajemy do nich cebulę, jajko, mąkę i doprawiamy do smaku. Ciasto dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką konsystencję.
  4. Formujemy placki, które smażymy na rozgrzanym oleju, po kilka minut z obu stron.
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥