Ewa Wachowicz: Czym kulinarnie charakteryzuje się Szwajcaria?

Szwajcaria to piękny kraj i bardzo często jeżdżę tam na narty, do posiadłości jednego z moich znajomych. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym jednocześnie nie kosztowała i zagłębiała się w tajniki tamtejszej kuchni! Nie jest ona tak popularna jak włoska, czy nawet grecka, ale z całą pewnością zasługuje na uwagę. I chcę was do tego przekonać!

Ewa Wachowicz: Czym kulinarnie charakteryzuje się Szwajcaria?
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz
46

Sery - głównie w formie półpłynnej. Aromatyczne i przepyszne

Szwajcaria przywodzi nam na myśl różnorodne rodzaje serów - i słusznie. Moją przygodę z tamtejszą kuchnią zaczęłam tak naprawdę od przepysznej zupy serowej. Muszę jednak zaznaczyć, że istnieje przynajmniej kilka przepisów na ten klasyk, z wykorzystaniem różnych rodzajów sera. Jeśli chodzi o ten produkt, to najczęściej serwowany jest w postaci półpłynnej. Co przez to rozumieć? Founde!

Wielu ludzi uważa, że wywodzi się ono z Francji, ale jego “kulinarną stolicą” tak naprawdę jest Szwajcaria. Przygotowanie takiego specyfiku wymaga jednak odpowiedniej procedury oraz narzędzi. W kociołku, na specjalnym palniku, podgrzewa się i miesza cztery konkretne rodzaje sera: sbrinz, emmentaler, appenzeller i freiburger vacherin. Kwestia przypraw: oczywiście wino, kirsz i mąka kukurydziana dodają całości charakteru i wyjątkowego smaku. Kiedy potrawa jest gotowa serwuje się ją ze specjalnymi szpikulcami, na które nadziewa się kawałki chleba albo warzywa i macza w founde. Coś pysznego! To klasyk, jaki znajdziecie niemal w każdej szwajcarskiej restauracji.

Warto też zwrócić uwagę na raclette - smażony ser. Po przygotowaniu posypuje się go przyprawami i najczęściej serwuje z chlebem. Tak, jeśli myślicie, że to prawdziwa bomba kaloryczna, to macie racje. Uwierzcie mi jednak na słowo, że przynajmniej raz na jakiś czas warto zafundować sobie taką kulinarną rozkosz. Nie zapominajmy przy tym, że Szwajcaria to swojego rodzaju "stolica serów". Jeśli macie okazję być w tym kraju, to możecie kupić specjalne sery, z których samodzielnie zrobicie wspaniałe founde. Niektóre rodzaje można obecnie dostać także w Polsce.

Zobacz też: Roasty ziemniaczane z jajkiem sadzonym

Warzywa na czele z ziemniakami

Przez wiele lat Szwajcaria była krajem rolniczym, a więc maksymalnie wykorzystywano dary natury. Warzywa, serwowane w różnej formie, cieszyły się dużą popularnością i wciąż tak jest. Znaną i smaczną potrawą jest ziemniaczany placek rosti. Niektórym może kojarzyć się on z naszymi plackami ziemniaczanymi. Do przygotowania rosti wykorzystuje się gotowane, grubo starte ziemniaki. Całość serwuje się (oczywiście!) ze stopionym serem, kiełbasą oraz jajkiem. Do tego ulubione przyprawy. Tak naprawdę potrawę tą można wykorzystać jako danie główne, ale też dodatek, którym zastąpimy na przykład ryż.

Ten przysmak znajdziemy niemal w każdej szwajcarskiej restauracji, podobnie jak founde. Możemy też jednak wykonać go samodzielnie i powiem wam, że wcale nie jest to takie trudne, jak mogłoby się wydawać!

Słodka strona Szwajcarii. Ich czekolada to pozycja obowiązkowa!

Nigdy nie ukrywałam, że uwielbiam słodycze. Oczywiście nie zajadam się czekoladą codziennie, ale jeśli odwiedzam jakiś kraj, to karta deserów jest dla mnie pozycją obowiązkową. Szwajcarska czekolada, to produkt najwyższej jakości. Nic więc dziwnego, że to właśnie w tym kraju spożywa się najwięcej czekolady na świecie. Wiecie, że przeciętny mieszkaniec zjada prawie 12 kilogramów rocznie? Produkt ten serwowany jest na bardzo wiele różnych sposobów. Czekoladowe fontanny, w których można zanurzać owoce albo wafle to jedna z tych najbardziej atrakcyjnych, która jednocześnie kusi turystów. Nie możemy też zapominać o tym, że to właśnie tutaj narodziły się marki światowej sławy. Istnieje wiele miejsc, zarówno sklepów jak i kawiarnii, w których można zajadać się najlepszej jakości, oryginalną czekoladą szwajcarską oraz pralinami. Jeśli jesteście na diecie, to podczas zwiedzania tego kraju – przynajmniej na jeden dzień - musicie zrobić sobie dyspensę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie