Trwa ładowanie...

Ewa Wachowicz: Czym kulinarnie charakteryzuje się Szwajcaria?

Szwajcaria to piękny kraj i bardzo często jeżdżę tam na narty, do posiadłości jednego z moich znajomych. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym jednocześnie nie kosztowała i zagłębiała się w tajniki tamtejszej kuchni! Nie jest ona tak popularna jak włoska, czy nawet grecka, ale z całą pewnością zasługuje na uwagę. I chcę was do tego przekonać!

Ewa Wachowicz: Czym kulinarnie charakteryzuje się Szwajcaria?Źródło: Archiwum prywatne
d2cnfso
d2cnfso

Sery - głównie w formie półpłynnej. Aromatyczne i przepyszne

Szwajcaria przywodzi nam na myśl różnorodne rodzaje serów - i słusznie. Moją przygodę z tamtejszą kuchnią zaczęłam tak naprawdę od przepysznej zupy serowej. Muszę jednak zaznaczyć, że istnieje przynajmniej kilka przepisów na ten klasyk, z wykorzystaniem różnych rodzajów sera. Jeśli chodzi o ten produkt, to najczęściej serwowany jest w postaci półpłynnej. Co przez to rozumieć? Founde!

Wielu ludzi uważa, że wywodzi się ono z Francji, ale jego “kulinarną stolicą” tak naprawdę jest Szwajcaria. Przygotowanie takiego specyfiku wymaga jednak odpowiedniej procedury oraz narzędzi. W kociołku, na specjalnym palniku, podgrzewa się i miesza cztery konkretne rodzaje sera: sbrinz, emmentaler, appenzeller i freiburger vacherin. Kwestia przypraw: oczywiście wino, kirsz i mąka kukurydziana dodają całości charakteru i wyjątkowego smaku. Kiedy potrawa jest gotowa serwuje się ją ze specjalnymi szpikulcami, na które nadziewa się kawałki chleba albo warzywa i macza w founde. Coś pysznego! To klasyk, jaki znajdziecie niemal w każdej szwajcarskiej restauracji.

Warto też zwrócić uwagę na raclette - smażony ser. Po przygotowaniu posypuje się go przyprawami i najczęściej serwuje z chlebem. Tak, jeśli myślicie, że to prawdziwa bomba kaloryczna, to macie racje. Uwierzcie mi jednak na słowo, że przynajmniej raz na jakiś czas warto zafundować sobie taką kulinarną rozkosz. Nie zapominajmy przy tym, że Szwajcaria to swojego rodzaju "stolica serów". Jeśli macie okazję być w tym kraju, to możecie kupić specjalne sery, z których samodzielnie zrobicie wspaniałe founde. Niektóre rodzaje można obecnie dostać także w Polsce.

Zobacz też: Roasty ziemniaczane z jajkiem sadzonym

Warzywa na czele z ziemniakami

Przez wiele lat Szwajcaria była krajem rolniczym, a więc maksymalnie wykorzystywano dary natury. Warzywa, serwowane w różnej formie, cieszyły się dużą popularnością i wciąż tak jest. Znaną i smaczną potrawą jest ziemniaczany placek rosti. Niektórym może kojarzyć się on z naszymi plackami ziemniaczanymi. Do przygotowania rosti wykorzystuje się gotowane, grubo starte ziemniaki. Całość serwuje się (oczywiście!) ze stopionym serem, kiełbasą oraz jajkiem. Do tego ulubione przyprawy. Tak naprawdę potrawę tą można wykorzystać jako danie główne, ale też dodatek, którym zastąpimy na przykład ryż.

d2cnfso

Ten przysmak znajdziemy niemal w każdej szwajcarskiej restauracji, podobnie jak founde. Możemy też jednak wykonać go samodzielnie i powiem wam, że wcale nie jest to takie trudne, jak mogłoby się wydawać!

Słodka strona Szwajcarii. Ich czekolada to pozycja obowiązkowa!

Nigdy nie ukrywałam, że uwielbiam słodycze. Oczywiście nie zajadam się czekoladą codziennie, ale jeśli odwiedzam jakiś kraj, to karta deserów jest dla mnie pozycją obowiązkową. Szwajcarska czekolada, to produkt najwyższej jakości. Nic więc dziwnego, że to właśnie w tym kraju spożywa się najwięcej czekolady na świecie. Wiecie, że przeciętny mieszkaniec zjada prawie 12 kilogramów rocznie? Produkt ten serwowany jest na bardzo wiele różnych sposobów. Czekoladowe fontanny, w których można zanurzać owoce albo wafle to jedna z tych najbardziej atrakcyjnych, która jednocześnie kusi turystów. Nie możemy też zapominać o tym, że to właśnie tutaj narodziły się marki światowej sławy. Istnieje wiele miejsc, zarówno sklepów jak i kawiarnii, w których można zajadać się najlepszej jakości, oryginalną czekoladą szwajcarską oraz pralinami. Jeśli jesteście na diecie, to podczas zwiedzania tego kraju – przynajmniej na jeden dzień - musicie zrobić sobie dyspensę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj