Zapomniane danie z gór o genialnym smaku. Gdy raz spróbujesz, to już z tobą zostaną

Moskole to góralskie placki z ziemniaków, które kiedyś były podstawą prostego, pożywnego posiłku w rejonach Podhala. Dziś powracają, ponieważ to smaczna i nieskomplikowana propozycja na ciepłą przekąskę lub obiad, szczególnie gdy w lodówce zalegają ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia.
Moskole możesz zrobić we własnym piekarnikuMoskole możesz zrobić we własnym piekarniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | nata777_7

Pierwszy raz jadłam moskole w Zakopanem i od razu zakochałam się w ich smaku. Są lekko chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, pachnące podsmażanym masłem i prostotą. Choć to danie nie wymaga wielu składników, potrafi zaskoczyć zwłaszcza w towarzystwie domowego ziołowego masełka, kwaśnej śmietany, twarożku lub grzybowego sosu.

Ich przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga odrobiny cierpliwości, szczególnie jeśli robisz większą porcję. To jednak świetny sposób, by nie marnować jedzenia i przy okazji spróbować regionalnego specjału, który zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne moskole z bryndzą. Przepis na podhalański przysmak

Przepis na moskole

Składniki (3-5 sztuk):

  • 1 duży lub 2 średnie ziemniaki (160 g),
  • 7 łyżek mąki (70 g),
  • 1 jajko kurze (50 g),
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 proc. (25 g),
  • sól.

Sposób przygotowania:

moskole przepis
Ugotuj ziemniaki i odstaw je do ostudzenia

Krok 1. Umyj ziemniaki i cienko je obierz. W garnku zagotuj wodę w proporcji 1:3 (ziemniaki:woda), dodaj szczyptę soli i ostrożnie włóż ziemniaki. Przykryj, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, by woda nie kipiała. Gotuj przez 20-30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż będą miękkie – sprawdź nożem. Gdy będą gotowe, odcedź i odstaw do przestudzenia.

moskole
Zblenduj ziemniaki

Krok 2. Ziemniaki po przestudzeniu dokładnie zblenduj, zmiel lub przeciśnij przez praskę.

moskole 2
Dodaj wszystkie składniki i wyrób jednolite ciasto

Krok 3. W misce umieść ziemniaki, mąkę, jogurt i szczyptę soli. Wbij jajko, dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż do połączenia wszystkich składników. Wyrób łyżką jednolite ciasto. 

moskole 3
Uformuj placki i wstaw je do piekarnika

Krok 4. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ciasto podziel na kilka części i uformuj mokrymi dłońmi podłużne placki o grubości 0,5-1 cm. Ułóż je na blasze i piecz 20-30 minut, aż się zarumienią, obracając w połowie pieczenia na drugą stronę.

moskole przepis
Wyłóż na talerz

Krok 5. Moskole zjedz od razu po przygotowaniu.

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje