Zapomniane danie z gór o genialnym smaku. Gdy raz spróbujesz, to już z tobą zostaną
Pierwszy raz jadłam moskole w Zakopanem i od razu zakochałam się w ich smaku. Są lekko chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, pachnące podsmażanym masłem i prostotą. Choć to danie nie wymaga wielu składników, potrafi zaskoczyć zwłaszcza w towarzystwie domowego ziołowego masełka, kwaśnej śmietany, twarożku lub grzybowego sosu.
Ich przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga odrobiny cierpliwości, szczególnie jeśli robisz większą porcję. To jednak świetny sposób, by nie marnować jedzenia i przy okazji spróbować regionalnego specjału, który zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycyjne moskole z bryndzą. Przepis na podhalański przysmak
Przepis na moskole
Składniki (3-5 sztuk):
- 1 duży lub 2 średnie ziemniaki (160 g),
- 7 łyżek mąki (70 g),
- 1 jajko kurze (50 g),
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 proc. (25 g),
- sól.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Umyj ziemniaki i cienko je obierz. W garnku zagotuj wodę w proporcji 1:3 (ziemniaki:woda), dodaj szczyptę soli i ostrożnie włóż ziemniaki. Przykryj, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, by woda nie kipiała. Gotuj przez 20-30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż będą miękkie – sprawdź nożem. Gdy będą gotowe, odcedź i odstaw do przestudzenia.
Krok 2. Ziemniaki po przestudzeniu dokładnie zblenduj, zmiel lub przeciśnij przez praskę.
Krok 3. W misce umieść ziemniaki, mąkę, jogurt i szczyptę soli. Wbij jajko, dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż do połączenia wszystkich składników. Wyrób łyżką jednolite ciasto.
Krok 4. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ciasto podziel na kilka części i uformuj mokrymi dłońmi podłużne placki o grubości 0,5-1 cm. Ułóż je na blasze i piecz 20-30 minut, aż się zarumienią, obracając w połowie pieczenia na drugą stronę.
Krok 5. Moskole zjedz od razu po przygotowaniu.