Zapomniane danie z gór o genialnym smaku. Gdy raz spróbujesz, to już z tobą zostaną

Moskole to góralskie placki z ziemniaków, które kiedyś były podstawą prostego, pożywnego posiłku w rejonach Podhala. Dziś powracają, ponieważ to smaczna i nieskomplikowana propozycja na ciepłą przekąskę lub obiad, szczególnie gdy w lodówce zalegają ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia.
Moskole możesz zrobić we własnym piekarnikuMoskole możesz zrobić we własnym piekarniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | nata777_7

Pierwszy raz jadłam moskole w Zakopanem i od razu zakochałam się w ich smaku. Są lekko chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, pachnące podsmażanym masłem i prostotą. Choć to danie nie wymaga wielu składników, potrafi zaskoczyć zwłaszcza w towarzystwie domowego ziołowego masełka, kwaśnej śmietany, twarożku lub grzybowego sosu.

Ich przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga odrobiny cierpliwości, szczególnie jeśli robisz większą porcję. To jednak świetny sposób, by nie marnować jedzenia i przy okazji spróbować regionalnego specjału, który zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne moskole z bryndzą. Przepis na podhalański przysmak

Przepis na moskole

Składniki (3-5 sztuk):

  • 1 duży lub 2 średnie ziemniaki (160 g),
  • 7 łyżek mąki (70 g),
  • 1 jajko kurze (50 g),
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 proc. (25 g),
  • sól.

Sposób przygotowania:

moskole przepis
Ugotuj ziemniaki i odstaw je do ostudzenia

Krok 1. Umyj ziemniaki i cienko je obierz. W garnku zagotuj wodę w proporcji 1:3 (ziemniaki:woda), dodaj szczyptę soli i ostrożnie włóż ziemniaki. Przykryj, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, by woda nie kipiała. Gotuj przez 20-30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż będą miękkie – sprawdź nożem. Gdy będą gotowe, odcedź i odstaw do przestudzenia.

moskole
Zblenduj ziemniaki

Krok 2. Ziemniaki po przestudzeniu dokładnie zblenduj, zmiel lub przeciśnij przez praskę.

moskole 2
Dodaj wszystkie składniki i wyrób jednolite ciasto

Krok 3. W misce umieść ziemniaki, mąkę, jogurt i szczyptę soli. Wbij jajko, dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż do połączenia wszystkich składników. Wyrób łyżką jednolite ciasto. 

moskole 3
Uformuj placki i wstaw je do piekarnika

Krok 4. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ciasto podziel na kilka części i uformuj mokrymi dłońmi podłużne placki o grubości 0,5-1 cm. Ułóż je na blasze i piecz 20-30 minut, aż się zarumienią, obracając w połowie pieczenia na drugą stronę.

moskole przepis
Wyłóż na talerz

Krok 5. Moskole zjedz od razu po przygotowaniu.

Wybrane dla Ciebie

Po ten olej powinni sięgać seniorzy. Wzmacnia serce i poprawia pamięć
Po ten olej powinni sięgać seniorzy. Wzmacnia serce i poprawia pamięć
To najzdrowszy sok świata. Reguluje ciśnienie i pomaga zapobiegać miażdżycy
To najzdrowszy sok świata. Reguluje ciśnienie i pomaga zapobiegać miażdżycy
Wsyp do porannej kawy te dwa składniki. Doda energii i pomoże obniżyć cholesterol
Wsyp do porannej kawy te dwa składniki. Doda energii i pomoże obniżyć cholesterol
Większość niszczy, bo myśli, że to chwast. Usuwa obrzęki, wzmacnia włosy i paznokcie
Większość niszczy, bo myśli, że to chwast. Usuwa obrzęki, wzmacnia włosy i paznokcie
Produkty, które zatykają jelita. Jeśli nie chcesz mieć problemów z trawieniem, lepiej unikaj
Produkty, które zatykają jelita. Jeśli nie chcesz mieć problemów z trawieniem, lepiej unikaj
Ten pszczelarz wsadził kij w mrowisko: Miód to najgorszy produkt
Ten pszczelarz wsadził kij w mrowisko: Miód to najgorszy produkt
Te błędy popełnia prawie każdy, a skutki są opłakane. Chodzi o picie kawy
Te błędy popełnia prawie każdy, a skutki są opłakane. Chodzi o picie kawy
Wystarczy szklanka na czczo. Rozrusza leniwe jelita, złagodzi skutki stresu
Wystarczy szklanka na czczo. Rozrusza leniwe jelita, złagodzi skutki stresu
Tańsza konkurencja dla botwinki. To skarbnica chlorofilu dla zdrowych nerek i wątroby
Tańsza konkurencja dla botwinki. To skarbnica chlorofilu dla zdrowych nerek i wątroby
Pij codziennie na czczo. Twoja wątroba ci podziękuje i będzie jak nowa
Pij codziennie na czczo. Twoja wątroba ci podziękuje i będzie jak nowa
Zamówili tradycyjne klopsiki w Sztokholmie. Kwota na paragonie robi wrażenie
Zamówili tradycyjne klopsiki w Sztokholmie. Kwota na paragonie robi wrażenie
Taka kranówka nie nadaje się do picia. Wiele osób nie ma świadomości
Taka kranówka nie nadaje się do picia. Wiele osób nie ma świadomości