Zapomniane danie z gór o genialnym smaku. Gdy raz spróbujesz, to już z tobą zostaną

Moskole to góralskie placki z ziemniaków, które kiedyś były podstawą prostego, pożywnego posiłku w rejonach Podhala. Dziś powracają, ponieważ to smaczna i nieskomplikowana propozycja na ciepłą przekąskę lub obiad, szczególnie gdy w lodówce zalegają ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia.
Moskole możesz zrobić we własnym piekarnikuMoskole możesz zrobić we własnym piekarniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | nata777_7

Pierwszy raz jadłam moskole w Zakopanem i od razu zakochałam się w ich smaku. Są lekko chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, pachnące podsmażanym masłem i prostotą. Choć to danie nie wymaga wielu składników, potrafi zaskoczyć zwłaszcza w towarzystwie domowego ziołowego masełka, kwaśnej śmietany, twarożku lub grzybowego sosu.

Ich przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga odrobiny cierpliwości, szczególnie jeśli robisz większą porcję. To jednak świetny sposób, by nie marnować jedzenia i przy okazji spróbować regionalnego specjału, który zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne moskole z bryndzą. Przepis na podhalański przysmak

Przepis na moskole

Składniki (3-5 sztuk):

  • 1 duży lub 2 średnie ziemniaki (160 g),
  • 7 łyżek mąki (70 g),
  • 1 jajko kurze (50 g),
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 proc. (25 g),
  • sól.

Sposób przygotowania:

moskole przepis
Ugotuj ziemniaki i odstaw je do ostudzenia

Krok 1. Umyj ziemniaki i cienko je obierz. W garnku zagotuj wodę w proporcji 1:3 (ziemniaki:woda), dodaj szczyptę soli i ostrożnie włóż ziemniaki. Przykryj, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, by woda nie kipiała. Gotuj przez 20-30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż będą miękkie – sprawdź nożem. Gdy będą gotowe, odcedź i odstaw do przestudzenia.

moskole
Zblenduj ziemniaki

Krok 2. Ziemniaki po przestudzeniu dokładnie zblenduj, zmiel lub przeciśnij przez praskę.

moskole 2
Dodaj wszystkie składniki i wyrób jednolite ciasto

Krok 3. W misce umieść ziemniaki, mąkę, jogurt i szczyptę soli. Wbij jajko, dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż do połączenia wszystkich składników. Wyrób łyżką jednolite ciasto. 

moskole 3
Uformuj placki i wstaw je do piekarnika

Krok 4. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ciasto podziel na kilka części i uformuj mokrymi dłońmi podłużne placki o grubości 0,5-1 cm. Ułóż je na blasze i piecz 20-30 minut, aż się zarumienią, obracając w połowie pieczenia na drugą stronę.

moskole przepis
Wyłóż na talerz

Krok 5. Moskole zjedz od razu po przygotowaniu.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości