Co warto wiedzieć o jadalnych kasztanach?
Kasztany jadalne nie mogą być mylone z owocami kasztanowca. Te drugie są gorzkie i stanowią raczej pokarm dla dzikiej zwierzyny. Te pierwsze z kolei można jeść na surowo, piec, gotować lub smażyć, mają wiele wartości odżywczych i nadają się do przyrządzenia zarówno dań wytrawnych, jak i deserów. Jakie właściwości mają kasztany jadalne i co warto o nich wiedzieć?
Kasztany jadalne – co to takiego?
Kasztany jadalne to drzewa należące do rodziny bukowatych. Mogą one rosnąć nawet 500 lat i osiągać naprawdę duże rozmiary. Występują w basenie Morza Śródziemnego, na Kaukazie i w Azji Mniejszej, choć można je również spotkać w Polsce – rosną w ogrodach botanicznych i parkach na Pomorzu Zachodnim i Dolnym Śląsku.
Jadalne kasztany mają zieloną i twardą skorupkę z gęstymi wystającymi włoskami. Dojrzewają w październiku i listopadzie, czyli na jesieni. Skorupkę należy otworzyć, by znaleźć brązowy i błyszczący owoc.
Mimo że kasztan jadalny może być uważany za dosyć egzotyczny, to okazuje się, że gościł na stołach naszych przodków już wieki temu. Dawniej stanowił pożywienie wieśniaków z Włoch, Francji czy też Hiszpanii, a jego zdrowotne właściwości doceniła i opisała nawet św. Hildegarda.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jadalne kasztany. Nie przegap sezonu
Kasztany jadalne nie tylko można jeść na surowo i poddawać obróbce termicznej, ale również robi się z nich mąkę, która sprawdza się zarówno do przygotowania chleba, jak i ciasta.
Kasztany jadalne – wartości odżywcze
Kasztany jadalne są bogate w składniki odżywcze, które mają pozytywny wpływ na ludzki organizm. Znajdują się w nich m.in. lecytyna, sacharoza, kwas cytrynowy i jabłkowy, a także tłuszcze nienasycone i błonnik. Są źródłem takich witamin i składników mineralnych jak: witaminy z grupy B, witamina C i A oraz potas, wapń, fosfor, żelazo, sód, cynk czy magnez.
Dzięki zawartości wspomnianych wyżej składników, jadalne kasztany mają szereg prozdrowotnych właściwości. Pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Mogą obniżać ciśnienie, łagodzić bóle głowy i regulować przemianę materii, wspierając pracę jelit. Polecane są również osobom, które skarżą się na problemy z trzustką. Dzięki zawartości lecytyny, kasztany mogą mieć korzystny wpływ na pamięć, koncentrację i samopoczucie.
Jedzenie kasztanów poprawia odporność organizmu, dlatego kasztany przede wszystkim warto jeść jesienią i zimą, czyli w okresach, kiedy jest największe ryzyko infekcji.
Warto wiedzieć, że owoce te nie zawierają glutenu, więc mogą być spożywane również przez osoby chore na celiakię czy uczulone na gluten.
Co ciekawe, starożytni Rzymianie wykorzystywali jadalne kasztany w charakterze afrodyzjaku, gdyż zwiększają one popęd płciowy i potencję. Ponadto uważali oni, że owoce te mają pozytywny wpływ na kondycję fizyczną.
Kasztany jadalne – jak korzystać z nich w kuchni?
Jadalne kasztany można coraz częściej spotkać w polskich sklepach i ich kupienie nie powinno sprawiać aktualnie większych problemów. Aby jednak cieszyć się najlepszą jakością tych owoców, trzeba wiedzieć, które z nich wybierać.
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na to, by kasztany były lśniące, a ich łupina – twarda, bez widocznych przebarwień czy dziurek, które mogłyby świadczyć o obecności szkodników. Jeśli pod powierzchnią łupiny można wyczuć wolną przestrzeń podczas delikatnego nacisku, oznacza to, że są one nadpsute i lepiej ich nie kupować. Warto również wstrząsnąć kupowanym kasztanem. Jeśli słyszalny jest grzechot, owoc jest wysuszony i będzie niesmaczny.
Po zakupie kasztany jadalne można przechowywać przez kilka dni w chłodnej spiżarce lub w lodówce. Ważne, by nie były one schowane w foliowej torebce, w której mogłyby zaparować i zepsuć się. Najlepiej wyłożyć je na talerzyk lub do miseczki.
Jeśli udało się znaleźć dobrej jakości kasztany, można przygotować je na patelni, w garnku lub w piekarniku. Kasztany jadalne gotuje się przez ok. 15 minut w wodzie, praży przez ok. 10 minut na patelni pod przykryciem, piecze w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 minut.
Bardzo ważne jest to, by kasztany odpowiednio przygotować do obróbki termicznej. Ich łupinki należy naciąć na cztery z jednej strony. Dzięki temu łatwiej będzie je obrać oraz zmniejszymy ryzyko ich wybuchnięcia podczas gotowania czy pieczenia. Owoce chwilę po przygotowaniu należy obrać, gdyż zimne znacznie trudniej pozbawić łupinki.
Kasztany mają lekko słodkawy smak, który nieco przypomina bataty. Można podawać je z mięsem, ale też dodawać do sosów, zup czy deserów.