Gnocchi z pesto szpinakiem i parmezanem

Gnocchi to kluski ziemniaczane wywodzące z Włoch. Od polskich kopytek różnią się kształtem, a także podawane są w zupełnie inny sposób i z innymi dodatkami. Świetnie komponują się z różnymi sosami i daniami mięsnymi, można je również zaserwować jako zamiennik makaronu w rosole lub innej zupie.

GnocchiGnocchi
oprac. Katarzyna Gileta

Gnocchi:

  • ziemniaki po obraniu - 300 g
  • jajko - 1 szt.
  • mąka - 30 g
  • sól - 1 płaska łyżeczka

Pesto:

  • szpinak świeży - 2 garście
  • fasolka szparagowa - ok. 10 szt
  • orzechy nerkowce - 3 łyżki
  • parmezan tarty - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 30 ml

Dodatkowo:

  • fasolka szparagowa - 10 szt
  • szpinak świeży - 1 garść
  • parmezan lub inny twardy ser w kawałku - 100 g
  • sól pieprz do smaku

Przepis

  • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
  • Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub utłuc i pozostawić do przestygnięcia.
  • Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko oraz przestygnięte ale niezupełnie zimne ziemniaki. Wymieszać, ale nie zagniatać - aby ciasto było puszyste.
  • uformować kulę, następnie podzielić na porcje, z każdego formować wałeczek i ucinać jednakowej wielkości kawałki. Każdy kawałeczek lekko spłaszczyć i przycisnąć widelcem.
  • Gotować w osolonej wodzie.
  • Przygotować pesto: do blendera przełożyć szpinak, lekko podgotowaną i ostudzona fasolkę szparagową, orzechy, tarty parmezan oraz oliwę z oliwek. Dokładnie zmiksować.
  • Następnie fasolkę szparagową pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić na patelnię wraz z łyżką masła, po ok. minucie dodać szpinak i chwilkę podgrzewać.
  • Gnocchi przełożyć do miski wymieszać z pesto, dodać podsmażone warzywa. Z wierzchu ułożyć plastry sera. Ser powinien się lekko rozpuścić.
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał