Gnocchi z pesto szpinakiem i parmezanem

Gnocchi to kluski ziemniaczane wywodzące z Włoch. Od polskich kopytek różnią się kształtem, a także podawane są w zupełnie inny sposób i z innymi dodatkami. Świetnie komponują się z różnymi sosami i daniami mięsnymi, można je również zaserwować jako zamiennik makaronu w rosole lub innej zupie.

GnocchiGnocchi
oprac. Katarzyna Gileta

Gnocchi:

  • ziemniaki po obraniu - 300 g
  • jajko - 1 szt.
  • mąka - 30 g
  • sól - 1 płaska łyżeczka

Pesto:

  • szpinak świeży - 2 garście
  • fasolka szparagowa - ok. 10 szt
  • orzechy nerkowce - 3 łyżki
  • parmezan tarty - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 30 ml

Dodatkowo:

  • fasolka szparagowa - 10 szt
  • szpinak świeży - 1 garść
  • parmezan lub inny twardy ser w kawałku - 100 g
  • sól pieprz do smaku

Przepis

  • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
  • Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub utłuc i pozostawić do przestygnięcia.
  • Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko oraz przestygnięte ale niezupełnie zimne ziemniaki. Wymieszać, ale nie zagniatać - aby ciasto było puszyste.
  • uformować kulę, następnie podzielić na porcje, z każdego formować wałeczek i ucinać jednakowej wielkości kawałki. Każdy kawałeczek lekko spłaszczyć i przycisnąć widelcem.
  • Gotować w osolonej wodzie.
  • Przygotować pesto: do blendera przełożyć szpinak, lekko podgotowaną i ostudzona fasolkę szparagową, orzechy, tarty parmezan oraz oliwę z oliwek. Dokładnie zmiksować.
  • Następnie fasolkę szparagową pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić na patelnię wraz z łyżką masła, po ok. minucie dodać szpinak i chwilkę podgrzewać.
  • Gnocchi przełożyć do miski wymieszać z pesto, dodać podsmażone warzywa. Z wierzchu ułożyć plastry sera. Ser powinien się lekko rozpuścić.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości