Miodownik z orzechami i masą krówkową

Miodownik wygląda bardzo apetycznie. Miodowe blaty przełożone są kremem z kaszy manny i masą krówkową to bardzo udane połączenie. Ciasto jest dość słodkie, aromatyczne, w sam raz dla łasuchów. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

MiodownikMiodownik
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 540 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g schłodzonego masła
  • 110 g cukru
  • 160 g naturalnego miodu (użyłam wielokwiatowego)
  • 2 jajka

Warstwa orzechowa:

  • 50 g masła
  • 3 łyżki naturalnego miodu (użyłam wielokwiatowego)
  • 400 g posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki cukru

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 100 g kaszy manny
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 4-5 łyżek powideł śliwkowych
  • 1 puszka masy krówkowej około 450 g (kajmak)
  • około 4-5 łyżek mleka

Przepis

  • Warstwa orzechowa: na patelnię przełożyć masło, dodać cukier, miód i składniki roztopić, mieszając (cukier nie musi się całkowicie roztopić).
  • Dodać posiekane orzechy, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Ciasto: piekarnik nastawić na 170 st C na funkcji góra–dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, cukier i krótko wymieszać łyżką. Następnie masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką. Dodać jajka, miód i ciasto wyrobić mikserem lub zagnieść rękoma.
  • Gotowe ciasto podzielić na trzy równe części (radzę ciasto zważyć i wtedy podzielić na trzy równe części). Jednym kawałkiem ciasta wyłożyć blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Ciasto można wałkować na wielkość blaszki na papierze do pieczenia, podsypując wałek mąką i wtedy ciasto z papierem przenieść do blaszki.
  • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 11 minut. Ciasto bardzo szybko się piecze, więc trzeba uważać, aby nie przypalić. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia na około 10-15 minut i po tym czasie przenosić je z blaszki.
  • Drugi kawałek ciasta pieczemy tak samo jak pierwszy.
  • Trzecim kawałkiem ciasta również wykładamy blaszkę 25 cm x 35 cm i na wierzchu równomiernie, układamy ostudzoną masę orzechową. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 st. C na funkcji góra–dół przez około 15 minut. Placek z warstwą orzechową piekłam troszkę dłużej. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
  • Krem: mleko wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Dodać kaszę i mieszając, ugotować gęstą kaszę. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i trzymać ją na małym ogniu mieszając, przez około 4-5 minut. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem przez około 2 minuty. Następnie dodać w 4 partiach kaszę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Składanie ciasta: jedno upieczone ciasto bez orzechów przełożyć do blaszki. Posmarować je powidłami i na wierzch wyłożyć krem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugie upieczone ciasto bez orzechów i delikatnie nasączyć je mlekiem, tak je tylko posmarować.
  • Masę krówkową przełożyć do miski lub rondelka i podgrzać ją, aby była ciepła (można podgrzać w mikrofalówce lub na gazie, od czasu do czasu mieszając). Zdjąć z ognia i masę rozmieszać, aby była gładka.
  • Ciepłą masę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć ciasto z orzechami i ciasto odstawić na co najmniej 12 godzin.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie