Kremowe ciacho z orzeszkami. Nie musisz używać piekarnika

Przepyszne kremowe ciacho inspirowane batonikami Lion. Kremowe, słodkie i bez pieczenia. Kruszone orzeszki i preparowany ryż przełamują smak i nadają deserowi chrupkości. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Kremowe ciacho z orzeszkamiKremowe ciacho z orzeszkami
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 250 g herbatników kakaowych
  • 40 g ryżu preparowanego
  • 460 g masy kajmakowej
  • 200 g orzeszków ziemnych prażonych
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 660 ml śmietany 30 proc.
  • 500 g mascarpone
  • ½ szk. cukru pudru
  • 100 g batona Lion
  • ½ szk. mleka

Przepis

  • Na dnie formy układam połowę herbatników namoczonych w mleku.
  • Orzeszki kruszę, 50 g odstawiam na bok a pozostałe wsypuje do miski, dodaję ryż preparowany oraz masę kajmak, dokładnie mieszam łyżką. Połową masy smaruję herbatniki.
  • Galaretki rozpuszczam w jednej szk. gorącej wody i studzę.
  • Śmietany wlewam do naczynia miksującego, miksuję mikserem, dodaję mascarpone, cukier puder i na koniec wlewam galaretki.
  • Połowę masy wykładam na masę kajmakową, przykrywam masę pozostałymi herbatnikami namoczonymi w mleku, smaruję ciastka pozostałą masą kajmak i ponownie wykładam masę śmietankową.
  • Batony Lion ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę pozostałymi orzeszkami i posypuję wierzch ciasta.
  • Ciasto chłodzę w lodówce przez ok. dwie godziny.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości