Kremowe ciasto bez pieczenia

Przepyszne kremowe ciacho z czekoladą, serkiem mascarpone i masą kajmakową. Słodycz przełamują solone orzeszki, które nadają ciastu również chrupkości. Ten bajeczny deser przygotujecie bez użycia piekarnika. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Kremowe ciasto bez pieczeniaKremowe ciasto bez pieczenia
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 750 g mascarpone
  • 600 ml śmietany 36 proc.
  • ½ szk. cukru pudru
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 100 g orzeszków zmiennych solonych
  • ½ szk. mleka
  • 80 g czekolady mlecznej

Przepis

  • Dno tortownicy wykładasz namoczonymi w mleku herbatnikami.
  • Do naczynia miksującego przekładasz serki mascarpone, wlewasz śmietanę (550 ml), wsypujesz cukier puder i miksujesz około 5 minut.
  • Połowę masy wykładasz na ciastka, przykrywasz pozostałymi ciastkami.
  • Herbatniki smarujesz masą kajmak, układasz pozostałą masę mascarpone.
  • Masę posypujesz orzeszkami.
  • Czekoladę rozpuszczasz ze śmietaną (50 ml) i polewasz orzeszki.
  • Ciasto chłodzisz w lodówce przez ok. 2 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości