Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

Pyszne ciasto na biszkoptach z dużą ilością bakalii, kremem budyniowym, delicjami maczanymi w kawie i brzoskwiniami. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Ciasto z brzoskwiniamiCiasto z brzoskwiniami
oprac. Katarzyna Gileta

Biszkopty:

  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 180 g cukru
  • 100 g orzechów włoskich – posiekanych
  • 100 g orzechów włoskich – zmielonych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

  • 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
  • 2 galaretki o smaku pomarańczowym
  • około 3/4 szklanki zaparzonej, wystudzonej kawy

Przepis

  • Biszkopty: piekarnik nastawić na 160 st. C na funkcji termoobieg. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do jajecznej masy, wsypać zmielone orzechy, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
  • Następnie dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszać łyżką lub szpatułką.
  • Ciasto podzielić na dwie równe części i każdą przełożyć do osobnej blaszki o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika (każda będzie na innym poziomie piekarnika, dlatego pieczemy na funkcji termoobieg). Piec przez około 25 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.Krem:
  • Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop. Syrop przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Budynie rozmieszać razem z mąką w 3/4 szklanki wody. Dodać żółtka i krótko wymieszać mikserem. Mieszankę wlać do gotującego się syropu i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło. Masło utrzeć mikserem, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie stopniowo dodawać budyń, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki dokładnie się połączą.
  • Biszkopty wyjąć z blaszek i zdjąć papier do pieczenia. Papier i jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Delicje maczać na parę sekund w kawie i układać na wierzchu ciasta.
  • Na delicję wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem i lekko docisnąć. Brzoskwinie pokroić na kawałeczki i ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki zalać około 900 l gorącej wody i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟