Jedz, nie żałuj sobie. Te produkty wydłużają życie

Nowe badania pokazują, jak wybory żywieniowe wpływają na długość życia. Produkty bogate w składniki odżywcze, takie jak orzechy i pełne ziarna, obniżają ryzyko przedwczesnej śmierci, podczas gdy nadmiar czerwonego mięsa i słodkich napojów może je zwiększać.

Jedz, nie żałuj sobie. Te produkty wydłużają życieorzechy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sumikos
1

Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie "Advances in Nutrition" analizują wpływ różnych grup produktów spożywczych na długowieczność. Orzechy i pełne ziarna wykazały najsilniejszy związek z obniżeniem ryzyka śmierci, a ich większe spożycie wiązało się z dłuższym życiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego

Rola diety w zdrowiu

Nieprawidłowa dieta odgrywa kluczową rolę w rozwoju chorób cywilizacyjnych, które odpowiadają za ponad 66 proc. wszystkich zgonów na świecie. Związek między sposobem odżywiania a długością życia jest warunkowany przez czynniki metaboliczne i sercowo-naczyniowe, takie jak nadciśnienie, hiperglikemia, nieprawidłowy profil lipidowy krwi oraz wysoki wskaźnik masy ciała (BMI).

Korzyści z jedzenia orzechów i pełnych ziaren

Orzechy, bogate w zdrowe tłuszcze, białka i związki bioaktywne, oraz owoce i warzywa, pełne witamin, fitochemikaliów i błonnika, chronią przed chorobami. Z kolei nadmierne spożycie produktów bogatych w tłuszcze nasycone i rafinowane węglowodany może zwiększać ryzyko śmierci i rozwoju cukrzycy typu 2.

Badanie wykazało, że niektóre grupy żywności, takie jak owoce i warzywa, przynoszą korzyści zdrowotne tylko do pewnego poziomu spożycia. Wyższe spożycie nie zawsze przekłada się na dodatkowe korzyści dla długości życia.

Wyniki badań

Analiza obejmowała 41 przeglądów systematycznych i metaanaliz z udziałem ponad miliona uczestników. Spośród tych badań, 18 uznano za wysokiej jakości, 8 za średniej, 5 za niskiej, a 10 za krytycznie niskiej jakości.

  • Orzechy, pełne ziarna, owoce, warzywa i ryby były związane z niższym ryzykiem śmierci.
  • Czerwone mięso i słodzone napoje zwiększały ryzyko śmierci.
  • Rośliny strączkowe i białe mięso częściej wiązały się z niższym ryzykiem śmierci.
  • Cukry dodane, jaja i rafinowane ziarna miały nieznaczny wpływ na ryzyko śmierci.

Niejasne wyniki dla nabiału i rafinowanych ziaren

W przeciwieństwie do innych grup żywności, produkty mleczne i rafinowane ziarna nie wykazały jednoznacznych związków z ryzykiem śmierci, co sugeruje potrzebę dalszych badań.

Wnioski i przyszłe badania

Obecna analiza może nie uwzględniać wszystkich istotnych danych z powodu ograniczeń w indeksowaniu w bazach danych elektronicznych. Różnorodność wyników w wybranych badaniach wskazuje, że nie wszystkie produkty w każdej grupie żywności mają spójne związki z ryzykiem śmierci. Potrzebne są dalsze badania, aby ocenić ryzyko śmierci związane z podkategoriami w każdej grupie żywności. Te wysiłki mogą wyjaśnić korzystny wpływ konkretnych rodzajów owoców, warzyw, mięs lub ziaren oraz jak czynniki takie jak metody przygotowania, kontekst dietetyczny i wpływy kulturowe przyczyniają się do wyników zdrowotnych.

Wybrane dla Ciebie

Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny