Jedz, nie żałuj sobie. Te produkty wydłużają życie

Nowe badania pokazują, jak wybory żywieniowe wpływają na długość życia. Produkty bogate w składniki odżywcze, takie jak orzechy i pełne ziarna, obniżają ryzyko przedwczesnej śmierci, podczas gdy nadmiar czerwonego mięsa i słodkich napojów może je zwiększać.

orzechyorzechy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sumikos

Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie "Advances in Nutrition" analizują wpływ różnych grup produktów spożywczych na długowieczność. Orzechy i pełne ziarna wykazały najsilniejszy związek z obniżeniem ryzyka śmierci, a ich większe spożycie wiązało się z dłuższym życiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego

Rola diety w zdrowiu

Nieprawidłowa dieta odgrywa kluczową rolę w rozwoju chorób cywilizacyjnych, które odpowiadają za ponad 66 proc. wszystkich zgonów na świecie. Związek między sposobem odżywiania a długością życia jest warunkowany przez czynniki metaboliczne i sercowo-naczyniowe, takie jak nadciśnienie, hiperglikemia, nieprawidłowy profil lipidowy krwi oraz wysoki wskaźnik masy ciała (BMI).

Korzyści z jedzenia orzechów i pełnych ziaren

Orzechy, bogate w zdrowe tłuszcze, białka i związki bioaktywne, oraz owoce i warzywa, pełne witamin, fitochemikaliów i błonnika, chronią przed chorobami. Z kolei nadmierne spożycie produktów bogatych w tłuszcze nasycone i rafinowane węglowodany może zwiększać ryzyko śmierci i rozwoju cukrzycy typu 2.

Badanie wykazało, że niektóre grupy żywności, takie jak owoce i warzywa, przynoszą korzyści zdrowotne tylko do pewnego poziomu spożycia. Wyższe spożycie nie zawsze przekłada się na dodatkowe korzyści dla długości życia.

Wyniki badań

Analiza obejmowała 41 przeglądów systematycznych i metaanaliz z udziałem ponad miliona uczestników. Spośród tych badań, 18 uznano za wysokiej jakości, 8 za średniej, 5 za niskiej, a 10 za krytycznie niskiej jakości.

  • Orzechy, pełne ziarna, owoce, warzywa i ryby były związane z niższym ryzykiem śmierci.
  • Czerwone mięso i słodzone napoje zwiększały ryzyko śmierci.
  • Rośliny strączkowe i białe mięso częściej wiązały się z niższym ryzykiem śmierci.
  • Cukry dodane, jaja i rafinowane ziarna miały nieznaczny wpływ na ryzyko śmierci.

Niejasne wyniki dla nabiału i rafinowanych ziaren

W przeciwieństwie do innych grup żywności, produkty mleczne i rafinowane ziarna nie wykazały jednoznacznych związków z ryzykiem śmierci, co sugeruje potrzebę dalszych badań.

Wnioski i przyszłe badania

Obecna analiza może nie uwzględniać wszystkich istotnych danych z powodu ograniczeń w indeksowaniu w bazach danych elektronicznych. Różnorodność wyników w wybranych badaniach wskazuje, że nie wszystkie produkty w każdej grupie żywności mają spójne związki z ryzykiem śmierci. Potrzebne są dalsze badania, aby ocenić ryzyko śmierci związane z podkategoriami w każdej grupie żywności. Te wysiłki mogą wyjaśnić korzystny wpływ konkretnych rodzajów owoców, warzyw, mięs lub ziaren oraz jak czynniki takie jak metody przygotowania, kontekst dietetyczny i wpływy kulturowe przyczyniają się do wyników zdrowotnych.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość