Jedz, nie żałuj sobie. Te produkty wydłużają życie

Nowe badania pokazują, jak wybory żywieniowe wpływają na długość życia. Produkty bogate w składniki odżywcze, takie jak orzechy i pełne ziarna, obniżają ryzyko przedwczesnej śmierci, podczas gdy nadmiar czerwonego mięsa i słodkich napojów może je zwiększać.

orzechyorzechy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sumikos

Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie "Advances in Nutrition" analizują wpływ różnych grup produktów spożywczych na długowieczność. Orzechy i pełne ziarna wykazały najsilniejszy związek z obniżeniem ryzyka śmierci, a ich większe spożycie wiązało się z dłuższym życiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego

Rola diety w zdrowiu

Nieprawidłowa dieta odgrywa kluczową rolę w rozwoju chorób cywilizacyjnych, które odpowiadają za ponad 66 proc. wszystkich zgonów na świecie. Związek między sposobem odżywiania a długością życia jest warunkowany przez czynniki metaboliczne i sercowo-naczyniowe, takie jak nadciśnienie, hiperglikemia, nieprawidłowy profil lipidowy krwi oraz wysoki wskaźnik masy ciała (BMI).

Korzyści z jedzenia orzechów i pełnych ziaren

Orzechy, bogate w zdrowe tłuszcze, białka i związki bioaktywne, oraz owoce i warzywa, pełne witamin, fitochemikaliów i błonnika, chronią przed chorobami. Z kolei nadmierne spożycie produktów bogatych w tłuszcze nasycone i rafinowane węglowodany może zwiększać ryzyko śmierci i rozwoju cukrzycy typu 2.

Badanie wykazało, że niektóre grupy żywności, takie jak owoce i warzywa, przynoszą korzyści zdrowotne tylko do pewnego poziomu spożycia. Wyższe spożycie nie zawsze przekłada się na dodatkowe korzyści dla długości życia.

Wyniki badań

Analiza obejmowała 41 przeglądów systematycznych i metaanaliz z udziałem ponad miliona uczestników. Spośród tych badań, 18 uznano za wysokiej jakości, 8 za średniej, 5 za niskiej, a 10 za krytycznie niskiej jakości.

  • Orzechy, pełne ziarna, owoce, warzywa i ryby były związane z niższym ryzykiem śmierci.
  • Czerwone mięso i słodzone napoje zwiększały ryzyko śmierci.
  • Rośliny strączkowe i białe mięso częściej wiązały się z niższym ryzykiem śmierci.
  • Cukry dodane, jaja i rafinowane ziarna miały nieznaczny wpływ na ryzyko śmierci.

Niejasne wyniki dla nabiału i rafinowanych ziaren

W przeciwieństwie do innych grup żywności, produkty mleczne i rafinowane ziarna nie wykazały jednoznacznych związków z ryzykiem śmierci, co sugeruje potrzebę dalszych badań.

Wnioski i przyszłe badania

Obecna analiza może nie uwzględniać wszystkich istotnych danych z powodu ograniczeń w indeksowaniu w bazach danych elektronicznych. Różnorodność wyników w wybranych badaniach wskazuje, że nie wszystkie produkty w każdej grupie żywności mają spójne związki z ryzykiem śmierci. Potrzebne są dalsze badania, aby ocenić ryzyko śmierci związane z podkategoriami w każdej grupie żywności. Te wysiłki mogą wyjaśnić korzystny wpływ konkretnych rodzajów owoców, warzyw, mięs lub ziaren oraz jak czynniki takie jak metody przygotowania, kontekst dietetyczny i wpływy kulturowe przyczyniają się do wyników zdrowotnych.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja