Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją

Niektórzy przechowują orzechy w łupinkach, inni rozłupują je i mrożą, aby był z nich potem użytek na święta. Tymczasem wystarczy je wysuszyć i schować do słoika. Wtedy zawsze pod ręką będziesz mieć chrupiącą przekąskę, po której twój mózg wskoczy na wysokie obroty. Już wyjaśniam, jak najlepiej to zrobić.

Suszone orzechy włoskie to częsty składnik bakaliowej mieszankiSuszone orzechy włoskie to częsty składnik bakaliowej mieszanki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Orzechy włoskie z powodzeniem mogą zastąpić batoniki energetyczne. Są nie tylko przyjemnie chrupiące, ale zawierają też mnóstwo składników odżywczych. Dostarczają do organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik, który wspomaga pracę jelit i zapobiega gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi.

Orzechy są również źródłem witamin z grupy B, magnezu i cynku, dzięki czemu wspierają pracę układu nerwowego i poprawiają koncentrację. Regularne sięganie po orzechy włoskie może korzystnie wpłynąć na ogólną kondycję organizmu, szczególnie podczas wzmożonego wysiłku umysłowego. Ale pamiętaj o zachowaniu zdrowego rozsądku – pomimo wielu zalet stanowią wysokokaloryczną przekąskę.

Chrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatki

Jak suszyć orzechy włoskie?

Orzechy włoskie w łupinkach, jeśli są przechowywane w nieodpowiedni sposób, mogą szybko się zepsuć. Jednak po bardzo dokładnym wysuszeniu spokojnie przechowasz je w temperaturze pokojowej nawet przez 3 miesiące. W szczelnie zamkniętym słoiku w chłodnej spiżarni lub w lodówce poleżą bez szwanku przez cały rok.

  1. Obierz orzech z łupin i oczyść z drobnych pozostałości twardych skorupek. Możesz nawet delikatnie opłukać orzechy, ale potem od razu osusz je na ręczniku papierowym.
  2. Następnie rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 50–60 stopni i susz z włączonym termoobiegiem przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 20 minut.
  3. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim orzechy do wystygnięcia. Nie zamykaj drzwiczek, aby w środku nie zebrała się wilgoć.
  4. Suche orzechy przełóż do słoika, zakręć i schowaj do kuchennej szafki, z dala od źródeł ciepła.

Orzechy przechowuj w osobnym słoiku

Suszone orzechy włoskie trzymaj osobno, nie mieszając ich z innymi bakaliami. Domowy miks z rodzynkami, suszoną śliwką i morelami przygotuj bezpośrednio przed spożyciem albo tuż przed dodaniem do owsianki lub ciasta. To ważne – suszone owoce zawierają wilgoć, która może przenikać do orzechów i sprawiać, że szybciej zjełczeją lub stracą chrupkość.

Dodatkowo owoce często są lepkie od naturalnych cukrów, przez co mogą powodować sklejanie się całości w nieapetyczne grudki. Przechowywanie składników osobno pozwala zachować świeżość i najlepszy smak każdego z nich, a mieszanie tuż przed podaniem sprawi, że zarówno orzechy, jak i bakalie będą miały odpowiednią teksturę i aromat.

Wybrane dla Ciebie

Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy