Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Niektórzy przechowują orzechy w łupinkach, inni rozłupują je i mrożą, aby był z nich potem użytek na święta. Tymczasem wystarczy je wysuszyć i schować do słoika. Wtedy zawsze pod ręką będziesz mieć chrupiącą przekąskę, po której twój mózg wskoczy na wysokie obroty. Już wyjaśniam, jak najlepiej to zrobić.
Orzechy włoskie z powodzeniem mogą zastąpić batoniki energetyczne. Są nie tylko przyjemnie chrupiące, ale zawierają też mnóstwo składników odżywczych. Dostarczają do organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik, który wspomaga pracę jelit i zapobiega gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi.
Orzechy są również źródłem witamin z grupy B, magnezu i cynku, dzięki czemu wspierają pracę układu nerwowego i poprawiają koncentrację. Regularne sięganie po orzechy włoskie może korzystnie wpłynąć na ogólną kondycję organizmu, szczególnie podczas wzmożonego wysiłku umysłowego. Ale pamiętaj o zachowaniu zdrowego rozsądku – pomimo wielu zalet stanowią wysokokaloryczną przekąskę.
Chrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatki
Jak suszyć orzechy włoskie?
Orzechy włoskie w łupinkach, jeśli są przechowywane w nieodpowiedni sposób, mogą szybko się zepsuć. Jednak po bardzo dokładnym wysuszeniu spokojnie przechowasz je w temperaturze pokojowej nawet przez 3 miesiące. W szczelnie zamkniętym słoiku w chłodnej spiżarni lub w lodówce poleżą bez szwanku przez cały rok.
- Obierz orzech z łupin i oczyść z drobnych pozostałości twardych skorupek. Możesz nawet delikatnie opłukać orzechy, ale potem od razu osusz je na ręczniku papierowym.
- Następnie rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 50–60 stopni i susz z włączonym termoobiegiem przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 20 minut.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim orzechy do wystygnięcia. Nie zamykaj drzwiczek, aby w środku nie zebrała się wilgoć.
- Suche orzechy przełóż do słoika, zakręć i schowaj do kuchennej szafki, z dala od źródeł ciepła.
Orzechy przechowuj w osobnym słoiku
Suszone orzechy włoskie trzymaj osobno, nie mieszając ich z innymi bakaliami. Domowy miks z rodzynkami, suszoną śliwką i morelami przygotuj bezpośrednio przed spożyciem albo tuż przed dodaniem do owsianki lub ciasta. To ważne – suszone owoce zawierają wilgoć, która może przenikać do orzechów i sprawiać, że szybciej zjełczeją lub stracą chrupkość.
Dodatkowo owoce często są lepkie od naturalnych cukrów, przez co mogą powodować sklejanie się całości w nieapetyczne grudki. Przechowywanie składników osobno pozwala zachować świeżość i najlepszy smak każdego z nich, a mieszanie tuż przed podaniem sprawi, że zarówno orzechy, jak i bakalie będą miały odpowiednią teksturę i aromat.