Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją

Niektórzy przechowują orzechy w łupinkach, inni rozłupują je i mrożą, aby był z nich potem użytek na święta. Tymczasem wystarczy je wysuszyć i schować do słoika. Wtedy zawsze pod ręką będziesz mieć chrupiącą przekąskę, po której twój mózg wskoczy na wysokie obroty. Już wyjaśniam, jak najlepiej to zrobić.

Suszone orzechy włoskie to częsty składnik bakaliowej mieszankiSuszone orzechy włoskie to częsty składnik bakaliowej mieszanki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Orzechy włoskie z powodzeniem mogą zastąpić batoniki energetyczne. Są nie tylko przyjemnie chrupiące, ale zawierają też mnóstwo składników odżywczych. Dostarczają do organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik, który wspomaga pracę jelit i zapobiega gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi.

Orzechy są również źródłem witamin z grupy B, magnezu i cynku, dzięki czemu wspierają pracę układu nerwowego i poprawiają koncentrację. Regularne sięganie po orzechy włoskie może korzystnie wpłynąć na ogólną kondycję organizmu, szczególnie podczas wzmożonego wysiłku umysłowego. Ale pamiętaj o zachowaniu zdrowego rozsądku – pomimo wielu zalet stanowią wysokokaloryczną przekąskę.

Chrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatki

Jak suszyć orzechy włoskie?

Orzechy włoskie w łupinkach, jeśli są przechowywane w nieodpowiedni sposób, mogą szybko się zepsuć. Jednak po bardzo dokładnym wysuszeniu spokojnie przechowasz je w temperaturze pokojowej nawet przez 3 miesiące. W szczelnie zamkniętym słoiku w chłodnej spiżarni lub w lodówce poleżą bez szwanku przez cały rok.

  1. Obierz orzech z łupin i oczyść z drobnych pozostałości twardych skorupek. Możesz nawet delikatnie opłukać orzechy, ale potem od razu osusz je na ręczniku papierowym.
  2. Następnie rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 50–60 stopni i susz z włączonym termoobiegiem przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 20 minut.
  3. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim orzechy do wystygnięcia. Nie zamykaj drzwiczek, aby w środku nie zebrała się wilgoć.
  4. Suche orzechy przełóż do słoika, zakręć i schowaj do kuchennej szafki, z dala od źródeł ciepła.

Orzechy przechowuj w osobnym słoiku

Suszone orzechy włoskie trzymaj osobno, nie mieszając ich z innymi bakaliami. Domowy miks z rodzynkami, suszoną śliwką i morelami przygotuj bezpośrednio przed spożyciem albo tuż przed dodaniem do owsianki lub ciasta. To ważne – suszone owoce zawierają wilgoć, która może przenikać do orzechów i sprawiać, że szybciej zjełczeją lub stracą chrupkość.

Dodatkowo owoce często są lepkie od naturalnych cukrów, przez co mogą powodować sklejanie się całości w nieapetyczne grudki. Przechowywanie składników osobno pozwala zachować świeżość i najlepszy smak każdego z nich, a mieszanie tuż przed podaniem sprawi, że zarówno orzechy, jak i bakalie będą miały odpowiednią teksturę i aromat.

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟