Orzechy włoskie - samo zdrowie? Nie dla każdego
Orzechy, szczególnie włoskie, powinny być stałym elementem naszej diety, nie tylko przy okazji świąt Bożego Narodzenia, kiedy są składnikiem wielu potraw. Orzechy zawierają pełnowartościowe białko i zdrowe tłuszcze. Są też dobrym źródłem wielu witamin i minerałów. Świetnie wpływają na układ nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
Orzechy włoskie - dlaczego warto je jeść?
Orzechy włoskie są bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 oraz kwasu omega-3. Zawierają one także cenne dla zdrowia aminokwasy, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod.
Biorąc pod uwagę bogactwo, jakie w sobie kryją, nie powinno dziwić, że orzechy mają liczne właściwości prozdrowotne. Wspierają funkcjonowanie całego organizmu – od układu krążenia i przewodu pokarmowego, przez układ nerwowy, po stan skóry, włosów i paznokci.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe i sterole roślinne obniżają poziom złego cholesterolu i zapobiegają powstawaniu zakrzepów, a także regulują ciśnienie krwi. Po orzechy włoskie powinniśmy więc sięgać, by zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Orzechy na długo zachowają świeżość
Z kolei kwas lanolinowy, kwas foliowy i magnez, które również znajdziemy w orzechach, korzystnie wpływają na funkcjonowanie systemu nerwowego. Dlatego też powinny je jeść osoby żyjące w stresie, mający problemy ze snem lub nadpobudliwością. Dzięki zawartości fosforu, orzechy poprawiają również pracę mózgu. Garść orzechów z rana zapewni nam komfort pracy czy nauki - poprawi się nasza koncentracja, zdolność myślenia i pamięć. Właśnie dlatego orzechy polecane są w diecie osób uczących się i pracujących umysłowo.
Od dawna orzechy włoskie, dzięki silnym właściwościom bakteriobójczym, grzybobójczym i odtruwającym, stosowane były również jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe. Pomagają zwłaszcza przy zatruciach lub biegunkach bakteryjnych.
Orzechy poprawiają również wygląd cery. Obecność cynku sprawia, że wyciąg z orzecha włoskiego jest popularnym składnikiem kremów i maseczek do twarzy, przeznaczonych do cery tłustej lub trądzikowej.
Wyciąg z orzechów stosowany jest również w kosmetykach do włosów, przede wszystkim wykorzystuje się go w preparatach do pielęgnacji włosów przetłuszczających się.
Orzechy włoskie nie dla każdego
Orzechy włoskie są doskonałym uzupełnieniem zdrowo zbilansowanej diety. Trzeba jednak pamiętać, żeby mają też swoje ciemniejsze strony. Przede wszystkim orzechy, także włoskie, to jedne z popularniejszych alergenów. Zanim więc włączymy je do diety, zwłaszcza diety dziecka, sięgajmy po nie ostrożnie i obserwujmy reakcję organizmu. Poza tym włoskie orzechy są bardzo kaloryczne. 100 gram to aż 650 kcal, ograniczmy się więc do jednej niewielkiej garstki dziennie.
Jeśli nie będziemy objadać się orzechami nadmiernie, nie musimy się obawiać, że przysporzą nam dodatkowych kilogramów. Mimo swojej kaloryczności, orzechy raczej sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała, gdyż są bardzo sycące i pozwalają na długo zahamować uczucie głodu.