Miodowy sernik z orzechami. Idealnie kremowy i wilgotny

Doskonały sernik na święta. Jest niezwykle kremowy i delikatny, a dodatek cynamonu i orzechów nadaje mu wyjątkowego charakteru. Takiego ciacha nie znajdziecie w żadnej cukierni. Warto wypróbować ten przepis. Będzie pysznie!

SernikSernik
oprac. Katarzyna Gileta

Spód:

  • 250 g pokruszonych podłużnych biszkoptów
  • 150 g rozpuszczonego masła

Masa serowa:

  • 600 g twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 50 ml płynnego miodu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 1 cynamonu
  • orzechy włoskie do dekoracji

Przepis

  • Na małym ogniu rozpuszczamy masło, a biszkopty kruszymy (polecamy użycie blendera). Mieszamy je razem z masłem i wykładamy masę na dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm (wcześniej natłuszczonej i oprószonej bułką tartą). Pieczemy przez około 8 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie studzimy.
  • Przechodzimy do masy serowej. Ucieramy za pomocą miksera twaróg, mascarpone, cynamon i mąkę (5-7 minut na najniższych obrotach).
  • Potem dodajemy cukier i wbijamy kolejno jajka (cały czas miksując). Na samym końcu dodajemy miód i miksujemy jeszcze około 2 minuty.
  • Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni. Potem zmniejszamy temperaturę do 135 stopni i pieczemy przez 90 minut. Studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • Kolejnego dnia przyrządzamy polewę. Na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i cynamon. Lekko podgrzewamy do momentu, aż płyn stanie się lekko brązowy.
  • Następnie zdejmujemy z palnika i jakiś czas studzimy. Na koniec wlewamy rum i wszystko dokładnie mieszamy.
  • Jeszcze ciepłym syropem polewamy sernik. Na sam wierzch ciasta układamy orzechy włoskie.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja