Naleśniki z twarożkiem, orzechami i owocami

Pieczony kurczak to kulinarny klasyk i symbol niedzielnego obiadu. Soczysty, aromatyczny z apetycznie przyrumieniona skórką. Przygotuj się na dokładki!

Naleśniki z twarożkiem, orzechami i owocamiNaleśniki z twarożkiem, orzechami i owocami
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru

Nadzienie:

  • 250 g sera białego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 g jagód lub borówek amerykańskich
  • garść migdałów
  • garść orzechów włoskich
  • garść suszonych, pokrojonych moreli

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • kilka borówek lub jagód do dekoracji

Przepis

  • Składniki na ciasto mieszamy i smażymy naleśniki. Ser biały łączymy z jogurtem i mieszamy na gładką konsystencję.
  • Dodajemy jagody, suszone morele oraz posiekane orzechy i migdały. Na każdą porcję naleśników nakładamy nadzienie. Naleśniki zwijamy.
  • Przed podaniem warto posypać naleśniki cukrem pudrem, udekorować bakaliami i owocami.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja