Zebra w nowej wersji. Ten deser skusi każdego łasucha

Co powiecie na zebrę przekładaną masą budyniową z pyszną czekoladową polewą i orzeszkami. Takie połączenie zachwyci niejedno podniebienie. Idealnie pasuje na każdą okazję. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Zebra z krememZebra z kremem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Forma 24 cm x 24 cm

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 200 g oleju
  • 240 g wody gazowanej
  • 330 g mąki pszennej typ. 650
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao

Składniki na budyń:

  • 2 ½ szk. mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie waniliowe
  • 20 dag masła

Składniki na polewę:

  • 160 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietany 30 proc.

Składniki dodatkowe:

  • 50 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1 galaretka malinowa
  • 80 g biszkoptów okrągłych

Przepis

  • Sposób przygotowania ciasta: białka jajek oddzielam od żółtek i ubijam mikserem ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodaję stopniowo cukier. Ubijam dalej dodając żółtka, wlewam olej, wodę, wsypuję mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuję mikserem około 10 minut.
  • Po tym czasie masę dzielę na dwie części, do jednej dodaję łyżkę mąki pszennej, do drugie łyżkę kakała, obie masy delikatnie mieszam łyżką.
  • Formę 24 cm x 24 cm posmarowałam masłem, obsypałam mąką. Łyżką na zmianę wykładałam ciasto białe i ciasto ciemne.
  • Ciasto piekłam w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C przez ok. 40 minut. Wyciągnęłam po tym czasie ciasto z piekarnika, odstawiałam do ostudzenia. Po ostudzeniu ciasto przekroiłam poziomo na połowę.
  • Sposób przygotowania budyniu: dwie szklanki mleka zagotowałam a w połowie szklanki mleka wymieszałam mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier, budynie. Następnie wlewałam do gotującego mleka, energicznie mieszając. Odstawiłam budyń do całkowitego ostygnięcia. Masło utarłam na puszystą masę dodając po łyżce ugotowanego budyniu.
  • Sposób składania ciasta: galaretkę rozpuściłam w jednej szklance gorącej wody, ostudziłam. Biszkopty zanurzyłam w galaretce i wyłożyłam na talerz.
  • Jedną połowę ciasta włożyłam ponownie do formy, posmarowałam połową masy budyniowej.
  • Na masie ułożyłam biszkopty i ponownie posmarowałam pozostałą masą budyniową.
  • Masę przykryłam drugą połową ciasta.
  • W rondelku rozpuściłam czekoladę razem ze śmietaną i polałam wierzch ciasta. Na koniec ciasto posypałam pokruszonymi orzeszkami, wstawiłam ciasto do lodówki na dwie godziny.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast