Jabłka pieczone z rodzynkami z waniliową nutą
Polska jabłkami stoi i z roku na rok coraz bardziej przekonujemy się do owoców z naszych rodzimych sadów. Chętnie chrupiemy je w surowej postaci w ramach przekąski. Ale prawdziwy smak i aromat owoce te zyskują po obróbce termicznej. Już w XVII i XVIII wieku na dworach serwowano pieczone jabłka w ramach deseru.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Przetnij jabłka w górnej ich części i wydrąż gniazda nasienne.
- Napełnij jabłka posiekanymi orzechami włoskimi oraz rodzynkami, posyp cynamonem. Włóż jabłka do niedużego naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut (aż jabłka będą miękkie). W międzyczasie przygotuj sos waniliowy.
- Wlej mleko oraz śmietankę do garnka. Przekrój laskę wanilii i wydrąż ziarenka - oba składniki włóż do garnka z mlekiem. Całość podgrzej do zagotowania, a następnie pozostaw do ostudzenia.
- Laskę wanilii wyjmij z naczynia. W misce ubij żółtka z cukrem na gładką masę. Delikatnie przelewaj przestudzony nieco płyn z wanilią cały czas mieszając trzepaczką. Połączone żółtka z mlekiem ponownie przelej do garnka i wstaw na mały gaz stale mieszając. Nie można pozwolić, aby płyn się gotował, gdyż wtedy żółtka się zetną. Całość podgrzej i mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Wyjmij upieczone jabłka i podaj z gorącym sosem waniliowym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl