Trwa ładowanie...

Ciasta na Boże Narodzenie. Wyborne i efektowne

Bożonarodzeniowe ciasta odgrywają ważną rolę na polskim stole, a makowiec czy sernik, podobnie jak barszcz z uszkami, wymaga wiele uwagi oraz starań. Kochamy ciasta na Boże Narodzenie – z kremem, bakaliami czy korzennymi przyprawami. Nie może ich zabraknąć w żadnym domu.

Ciasta na Boże NarodzenieCiasta na Boże NarodzenieŹródło: 123RF
d1v4j1g
d1v4j1g

Pierniki na Boże Narodzenie

Piernik to specyficzny rodzaj ciasta, w oryginale powstającego m.in. z mąki żytniej, miodu, karmelizowanego cukru i intensywnych korzennych przypraw. Jest ciemne, ciężkie, lekko gorzkawe i według tradycyjnej receptury powinno leżakować nawet przez wiele tygodni. Toruńskie pierniki są naszą wizytówką od 700 lat, a z kolei ciasteczkowe ludziki wieszane na choince pojawiają się w każdej rodzinie, w której są dzieci.

Serniki na Boże Narodzenie

Bodaj najpopularniejszy typ słodkiego wypieku, jaki króluje na polskich stołach podczas różnych okazji. Sernik na Boże Narodzenie, jaki tradycyjnie wybieramy, to sernik wiedeński, na kruchym spodzie lub bez spodu w ogóle za to z dodatkiem sporej ilości bakalii. Takie serniki piekły nasze babcie, a my chętnie wracamy do ich receptur. Warto jednak pamiętać, że masa jajeczno-twarogowa to zaledwie punkt wyjścia do setek możliwych wariacji na temat tego pysznego deseru.

d1v4j1g

Makowce na Boże Narodzenie

Mak pojawia się sporadycznie w naszej kuchni – zazwyczaj kojarzymy go z masą makową wykorzystywaną do przygotowywania deserów i dań na Boże Narodzenie. Stąd też, o ile tradycyjne kluski z makiem powoli odchodzą do lamusa, tak makowiec nieodmiennie jest królem świątecznych wypieków.

Do wyboru mamy całą gamę wypieków ze słodką, ziarnistą masą z bakaliami – strucle, drożdżówki z makiem, makowce na kruchym cieście czy makowiec japoński.

Nam najbardziej podobają się makowce z poniższych przepisów:

Makowiec w wersji luksusowej

Makowiec japoński

Ciasto makowe z kokosem i czekoladą

Ciasta bez pieczenia na Boże Narodzenie

Ciasta bez pieczenia to gwarancja sukcesu również dla tych, którym nie po drodze z piekarnikiem lub dla tych, którzy nie radzą sobie z wymagającymi biszkoptami czy kapryśnymi sernikami. Ciasta bez pieczenia są dziecinne proste, a zarazem – efektowne i znajdą swych amatorów wśród miłośników ciężkich, słodkich mas i kremów śmietanowych. Do tego ciasta bez pieczenia są wyjątkowo podzielne – starczy dla każdego gościa.

d1v4j1g
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1v4j1g
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1v4j1g
Więcej tematów