Ciasta na Boże Narodzenie. Wyborne i efektowne
Bożonarodzeniowe ciasta odgrywają ważną rolę na polskim stole, a makowiec czy sernik, podobnie jak barszcz z uszkami, wymaga wiele uwagi oraz starań. Kochamy ciasta na Boże Narodzenie – z kremem, bakaliami czy korzennymi przyprawami. Nie może ich zabraknąć w żadnym domu.
Pierniki na Boże Narodzenie
Piernik to specyficzny rodzaj ciasta, w oryginale powstającego m.in. z mąki żytniej, miodu, karmelizowanego cukru i intensywnych korzennych przypraw. Jest ciemne, ciężkie, lekko gorzkawe i według tradycyjnej receptury powinno leżakować nawet przez wiele tygodni. Toruńskie pierniki są naszą wizytówką od 700 lat, a z kolei ciasteczkowe ludziki wieszane na choince pojawiają się w każdej rodzinie, w której są dzieci.
Poznajcie nasze propozycje pierników na Boże Narodzenie:
Staropolski piernik dojrzewający
Pierniczki świąteczne bez leżakowania
Szybki piernik. Idealny na święta
Serniki na Boże Narodzenie
Bodaj najpopularniejszy typ słodkiego wypieku, jaki króluje na polskich stołach podczas różnych okazji. Sernik na Boże Narodzenie, jaki tradycyjnie wybieramy, to sernik wiedeński, na kruchym spodzie lub bez spodu w ogóle za to z dodatkiem sporej ilości bakalii. Takie serniki piekły nasze babcie, a my chętnie wracamy do ich receptur. Warto jednak pamiętać, że masa jajeczno-twarogowa to zaledwie punkt wyjścia do setek możliwych wariacji na temat tego pysznego deseru.
Makowce na Boże Narodzenie
Mak pojawia się sporadycznie w naszej kuchni – zazwyczaj kojarzymy go z masą makową wykorzystywaną do przygotowywania deserów i dań na Boże Narodzenie. Stąd też, o ile tradycyjne kluski z makiem powoli odchodzą do lamusa, tak makowiec nieodmiennie jest królem świątecznych wypieków.
Do wyboru mamy całą gamę wypieków ze słodką, ziarnistą masą z bakaliami – strucle, drożdżówki z makiem, makowce na kruchym cieście czy makowiec japoński.
Nam najbardziej podobają się makowce z poniższych przepisów:
Ciasta bez pieczenia na Boże Narodzenie
Ciasta bez pieczenia to gwarancja sukcesu również dla tych, którym nie po drodze z piekarnikiem lub dla tych, którzy nie radzą sobie z wymagającymi biszkoptami czy kapryśnymi sernikami. Ciasta bez pieczenia są dziecinne proste, a zarazem – efektowne i znajdą swych amatorów wśród miłośników ciężkich, słodkich mas i kremów śmietanowych. Do tego ciasta bez pieczenia są wyjątkowo podzielne – starczy dla każdego gościa.