Ciasta na Boże Narodzenie. Wyborne i efektowne

Bożonarodzeniowe ciasta odgrywają ważną rolę na polskim stole, a makowiec czy sernik, podobnie jak barszcz z uszkami, wymaga wiele uwagi oraz starań. Kochamy ciasta na Boże Narodzenie – z kremem, bakaliami czy korzennymi przyprawami. Nie może ich zabraknąć w żadnym domu.

Bożonarodzeniowy keksCiasta na Boże Narodzenie
Źródło zdjęć: © 123RF

Pierniki na Boże Narodzenie

Piernik to specyficzny rodzaj ciasta, w oryginale powstającego m.in. z mąki żytniej, miodu, karmelizowanego cukru i intensywnych korzennych przypraw. Jest ciemne, ciężkie, lekko gorzkawe i według tradycyjnej receptury powinno leżakować nawet przez wiele tygodni. Toruńskie pierniki są naszą wizytówką od 700 lat, a z kolei ciasteczkowe ludziki wieszane na choince pojawiają się w każdej rodzinie, w której są dzieci.

Serniki na Boże Narodzenie

Bodaj najpopularniejszy typ słodkiego wypieku, jaki króluje na polskich stołach podczas różnych okazji. Sernik na Boże Narodzenie, jaki tradycyjnie wybieramy, to sernik wiedeński, na kruchym spodzie lub bez spodu w ogóle za to z dodatkiem sporej ilości bakalii. Takie serniki piekły nasze babcie, a my chętnie wracamy do ich receptur. Warto jednak pamiętać, że masa jajeczno-twarogowa to zaledwie punkt wyjścia do setek możliwych wariacji na temat tego pysznego deseru.

Makowce na Boże Narodzenie

Mak pojawia się sporadycznie w naszej kuchni – zazwyczaj kojarzymy go z masą makową wykorzystywaną do przygotowywania deserów i dań na Boże Narodzenie. Stąd też, o ile tradycyjne kluski z makiem powoli odchodzą do lamusa, tak makowiec nieodmiennie jest królem świątecznych wypieków.

Do wyboru mamy całą gamę wypieków ze słodką, ziarnistą masą z bakaliami – strucle, drożdżówki z makiem, makowce na kruchym cieście czy makowiec japoński.

Nam najbardziej podobają się makowce z poniższych przepisów:

Makowiec w wersji luksusowej

Makowiec japoński

Ciasto makowe z kokosem i czekoladą

Ciasta bez pieczenia na Boże Narodzenie

Ciasta bez pieczenia to gwarancja sukcesu również dla tych, którym nie po drodze z piekarnikiem lub dla tych, którzy nie radzą sobie z wymagającymi biszkoptami czy kapryśnymi sernikami. Ciasta bez pieczenia są dziecinne proste, a zarazem – efektowne i znajdą swych amatorów wśród miłośników ciężkich, słodkich mas i kremów śmietanowych. Do tego ciasta bez pieczenia są wyjątkowo podzielne – starczy dla każdego gościa.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika