Ciasta na Boże Narodzenie. Wyborne i efektowne

Bożonarodzeniowe ciasta odgrywają ważną rolę na polskim stole, a makowiec czy sernik, podobnie jak barszcz z uszkami, wymaga wiele uwagi oraz starań. Kochamy ciasta na Boże Narodzenie – z kremem, bakaliami czy korzennymi przyprawami. Nie może ich zabraknąć w żadnym domu.

Bożonarodzeniowy keksCiasta na Boże Narodzenie
Źródło zdjęć: © 123RF

Pierniki na Boże Narodzenie

Piernik to specyficzny rodzaj ciasta, w oryginale powstającego m.in. z mąki żytniej, miodu, karmelizowanego cukru i intensywnych korzennych przypraw. Jest ciemne, ciężkie, lekko gorzkawe i według tradycyjnej receptury powinno leżakować nawet przez wiele tygodni. Toruńskie pierniki są naszą wizytówką od 700 lat, a z kolei ciasteczkowe ludziki wieszane na choince pojawiają się w każdej rodzinie, w której są dzieci.

Serniki na Boże Narodzenie

Bodaj najpopularniejszy typ słodkiego wypieku, jaki króluje na polskich stołach podczas różnych okazji. Sernik na Boże Narodzenie, jaki tradycyjnie wybieramy, to sernik wiedeński, na kruchym spodzie lub bez spodu w ogóle za to z dodatkiem sporej ilości bakalii. Takie serniki piekły nasze babcie, a my chętnie wracamy do ich receptur. Warto jednak pamiętać, że masa jajeczno-twarogowa to zaledwie punkt wyjścia do setek możliwych wariacji na temat tego pysznego deseru.

Makowce na Boże Narodzenie

Mak pojawia się sporadycznie w naszej kuchni – zazwyczaj kojarzymy go z masą makową wykorzystywaną do przygotowywania deserów i dań na Boże Narodzenie. Stąd też, o ile tradycyjne kluski z makiem powoli odchodzą do lamusa, tak makowiec nieodmiennie jest królem świątecznych wypieków.

Do wyboru mamy całą gamę wypieków ze słodką, ziarnistą masą z bakaliami – strucle, drożdżówki z makiem, makowce na kruchym cieście czy makowiec japoński.

Nam najbardziej podobają się makowce z poniższych przepisów:

Makowiec w wersji luksusowej

Makowiec japoński

Ciasto makowe z kokosem i czekoladą

Ciasta bez pieczenia na Boże Narodzenie

Ciasta bez pieczenia to gwarancja sukcesu również dla tych, którym nie po drodze z piekarnikiem lub dla tych, którzy nie radzą sobie z wymagającymi biszkoptami czy kapryśnymi sernikami. Ciasta bez pieczenia są dziecinne proste, a zarazem – efektowne i znajdą swych amatorów wśród miłośników ciężkich, słodkich mas i kremów śmietanowych. Do tego ciasta bez pieczenia są wyjątkowo podzielne – starczy dla każdego gościa.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru