Rafaello na krakersach

To intensywnie kokosowa propozycja z nutą wanilii. Słone krakersy przełamują słodycz i sprawiają, że ta wersja ciacha jest bardziej lekka, nie za słodka. Jak radzi autorka przepisu, Natalia Kudela z bloga "Mała Cukierenka", masę budyniową do deseru lepiej przygotować dzień wcześniej, żeby przez noc spokojnie ostygła. Można ułożyć trzy lub cztery warstwy krakersów. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony, można go podać ze świeżymi owocami.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

To intensywnie kokosowa propozycja z nutą wanilii. Słone krakersy przełamują słodycz i sprawiają, że ta wersja ciacha jest bardziej lekka, nie za słodka. Jak radzi autorka przepisu, Natalia Kudela z bloga "Mała Cukierenka", masę budyniową do deseru lepiej przygotować dzień wcześniej, żeby przez noc spokojnie ostygła. Można ułożyć trzy lub cztery warstwy krakersów. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony, można go podać ze świeżymi owocami.

Składniki:

1 duże opakowanie krakersów 180g
250 g wiórków kokosowych
1 cukier wanilinowy
1/2 litra mleka
250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
2 płaskie łyżki maki pszennej
2 czubate łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego (może być również kokosowy)

Przygotowanie:

  1. Do żółtek dodać 1/2 szklanki cukru, cukier wanilinowy i utrzeć na jasną kremową masę.
  2. Następnie dodać mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka, wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach.
  3. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru w rondelku z grubym dnem. Dodać utarte żółtka wymieszane z mąką, dokładnie wymieszać i zagotować, ciągle mieszając (ugotować jak budyń). Gotującą się masę trzymać na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, masę przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, masa ma mieć temperaturę pokojową (dobrze jest ugotować masę dzień wcześniej).
  4. Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach (ucierać przez około 4 minuty).
  5. Do ostygniętej masy budyniowej dodawać po 1 łyżce masła i po każdym dodaniu przez krótką chwilę mieszać mikserem na średnich obrotach (proszę nie ucierać zbyt długo, bo masa się zważy). Następnie dodać 150g wiórków kokosowych i wymieszać.
  6. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia (blaszkę można posmarować masłem, aby papier lepiej przylegał, możemy również zrezygnować z blaszki i przygotować deser na papierze do pieczenia). Na dnie równomiernie ułożyć warstwę krakersów i posmarować ją około 1/3 kremu kokosowego. Na krem znów wyłożyć warstwę krakersów i posmarować kremem, tak postępujemy do wyczerpania składników, ostatnią warstwą ma być krem.
  7. Wierzch deseru posypujemy resztą wiórków kokosowych i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Smacznego:)

[

Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce